Egy legenda születése...

Füzi Krisztián neve ma már minden ökölvívó rajongónak ismert az Egyesült Államokban. A csupa szív világbajnok, aki rekordokat döntött, csúcsokat állított be, magánéleti és sportolói mélységekből emelkedett a menybe. De hogyan is kezdődött ez a virágzó karrier? Ezt próbáljuk most összefoglalni és bemutatni.

Füzi 1994. március 24-én született Budapesten. Családja tele volt sportolókkal: édesapja Füzi József labdarúgó volt a Gázművek MTE-ben és a Csillaghegyi MTE-ben, egyik dédnagybágyja Füzi Gábor szintén a Gázművekben futballozott és 1941-ben két gólt rúgva kiejtette a Ferencvárost a magyar kupából. Továbbá még olyan Füzik voltak labdarúgók, mint Füzi Ákos (FTC, MTK, UTE) és Füzi Krisztián (Honvéd, Győr, Vasas). Már magában ez elég lenne a sport karrier kezdetéhez, de a családfa másik oldalán is akadt sportoló bőven. Édesanyja Balczó Magdolna remek kézilabdázó volt, míg másik dédnagybátyja a háromszoros olimpiai bajnok (1960, 1968, 1972) és tízszeres világbajnok öttusázó Balczó András.

Füzi, mint a családja férfi tagjainak nagy része a labdarúgással kezdte sportolói karrierjét 1998-ban négy évesen. Ekkor a Csillaghegyi MTE-ben kezdte rúgni a bőrt, de elég hamar, két év alatt felkeltette az érdeklődését egy másik sportág az ökölvívás. 2000-ben 6 évesen kezdett el bokszolni az Óbudai Római Boksz Klubban Vörös Péter edző irányítása alatt. Füzi azzal robbant be a köztudatba, hogy első évében két mérkőzéssel a háta mögött azonnal megnyerte az ifjúsági magyar bajnokságot!

Ezt követően edzője Vörös Péter irányítása alatt a legjobb technikai képzésben részesült és országszerte mindenhol szorítóba lépett. Öt év amatőr karrier után 2006-ban azonban majdnem abbahagyta ígéretes karrierjét, hisz 2006. február 07.-én elhunyt édesapja, Füzi József. „Édesapám egy orvosi hiba áldozata lett. Rossz gyógyszert írtak fel neki, ami kimarta a gyomrát és gyomorfekélyt kapott. Az egész család otthon volt és édesapám rosszul lett. Kihívtuk a mentőket, de 32 perc múlva érkeztek csak meg. Azt mondták maximum 50% esélye van az újraélesztésnek ezért meg sem próbálták. Soha életemben nem voltam még olyan tehetetlen, mint akkor. Akkor tanultam meg, hogy a legnagyobb pofonokat az élet adja” – mondta Füzi Krisztián.

Végül edzője Vörös Péter kereste fel, ajándékozott neki egy új boksz nadrágot, illetve csináltatott egy külön szobát a számára a saját házában. A tréner hamar kézbe vette fiatal tanítványa lelki állapotának gondozását. Füzi hamarosan visszatért a terembe és egyre ígéretesebb amatőr karriert kezdett befutni. 2007-ben óriási felhajtás volt körülötte, hisz mindenki biztos volt benne, hogy kvalifikálni fogja magát a Pekingi Olimpiára, de a magyar Ökölvívó Szövetség az életkora miatt nem adott erre esélyt neki. Trénere Vörös Péter ekkor a 2012-es ötkarikás játékokat szorgalmazta számára, de Füzi „nem akarta” hogy szívességet tegyenek neki. Ekkor Vörös a WSBN rendszerben akarta indítani Füzit, de végül úgy döntöttek, hogy 14 évesen elindítják a profik táborában. Füzi ezzel minden idők második legfiatalabban debütáló ökölvívó lett a történelemben a mexikói Baby Arizmendi mögött, aki 1927-ben 13 évesen debütált!

Füzi első profi mérkőzését 2008. március 24.-én vívta, pontosan 14. születésnapján a Bukaresti Stadionul Steauaban Christian Popescu ellen, akit nehezen a 4. menetben tudott megállítani. Sokan kritizálták Vörös Pétert, amiért elindította a profik között Füzit, de a tréner és tanítványa hamarosan rácáfoltak a kétkedőkre. Harmadik mérkőzésén 2008 májusában kedvenc klubjának a Ferencvárosnak a kézilabda csarnokában legyőzte Falusi Pétert, majd ötödik mérkőzésére Vörös Péter elintézte, hogy Füzi mégis csak ringbe szállhasson a 2008-as Olimpia helyszínén, Pekingbe. Füzi az olimpia előtt egy bő hónappal a nagy reménység Ziu Shiming ellen bokszolt, akit 3 menet alatt kiütött! Ezt követően legfőképp Magyarországon és Romániában vívott mérkőzést Füzi. Hozzá kell tenni, hogy ekkoriban promóter és befektetők hiányában minden mérkőzést Vörös Péter szervezett, aki ingyen tartotta Füzi edzéseit és állta az utazási költségét és a szállását is. 2008. október 12.-én aztán rá mosolygott Füzire és Vörösre a szerencse, hisz nem más kereste fel őket, mint a szakma történelmének talán legnagyobb promótere Don King! „Nagyon izgatott voltam mikor megtudtam, hogy Don King együtt akar velem dolgozni. A papírmunkát edzőm Vörös Péter végezte. Az volt a kikötésem, hogy csak akkor leszek King bunyósa, ha az edzőm maradhat. Peti nekem olyan volt, mint egy pótapa.” – mesélte Füzi.

2009-től együtt is dolgozhatott a legendás promóterrel. Füzi 1.5 évre írt alá 25 millió Ft értékben, ami egy 15 éves, bajnoki címet még nem nyert, Amerikában még nem bokszolt ökölvívó esetében páratlan összeg volt. Füzi elmondta, hogy világ életében rossz körülmények között éltek így ebből a pénzből megvette azt a házat, amiben gyermekkora óta élt. 2009-ben Füzi nem kevesebb, mint 14 alkalommal lépett szorítóba és minden mérkőzését megnyerte, egy híján az összeset kiütéssel. Csak későbbi kesztyűpartnere és jó barátja Baranyai Krisztián maradt ellene talpon. Ennek a hihetetlen berobbanásnak köszönhetően Füzi 2009-ben megkapta az Év Ökölvívója címet, amit 15 évesen korábban még senki nem nyert el a történelemben! Ebben az esztendőben már öklözött Ausztriában, Szlovákiában, Szlovéniában és Japánban is! Don King minél gyorsabban fel akarta futtatni fiatal csillagát és ott akarta népszerűsíteni, ahol csak lehet. 2010-ben „pihenősebb” év várt rá és csak hatszor kellett ringbe lépnie. A nyárra Don King szervezett Füzinek egy nyaralást a családjával Görögországba, ahol június 02-a és 16.-a között három mérkőzésen kellett szorítóba lépnie. Az első mérkőzését simán nyerte is a nyitó felvonásban, de másodi meccsén a technikás Cassius Baloyi ellen fáradtnak tűnt és „csak” a 10. menetben tudta befejezni a meccset. A kis turné harmadik állomásán azzal a Baranyai Krisztiánnal kellett mérkőznie, aki addigi egyetlen olyan ellenfele volt, aki talpon maradt ellene. Füzin óriási stressz volt, hisz elmondása szerint King elvárta tőle a kiütést, hisz így még piacképesebb volt. Füzi végül 6 menetben megállította Baranyait. 2010. december 26.-án aztán eljött a nagy lehetőség Füzi számára. Fellépett 66kb-ba és megmérkőzhetett az USA akkori leendő csillagának tartott Charlie Zelenoff-al méghozzá Las Vegasban! Füzi debütálása fantasztikusra sikerült az Egyesült Államokban és addigi pályafutása legnagyobb kiütésével egy horgokból álló sorozattal lemészárolta Zelenoffot! Füzi ezen teljesítménye ismételten elég volt ahhoz, hogy elnyerje az Év Ökölvívója címet.

Füzi egyébként 2010 karácsonyát Las Vegasban töltötte Vörös Péterrel illetve ekkor fogadták fel másodedzőnek Kevin Rooneyt. 2011-ben két remek mérkőzést vívott Rolando Garbey-el, mindkettőt legendás helyszíneken. Az elsőt a Párizsi Stade Franceban a másodikat a London Wembleyben. A második Garbey elleni kiütése olyan brutális volt, hogy a jobbosával annyira eltörte ellenfele állát, hogy azt össze kellett kapcsozni! 2011 nyarán Füzi újra az Egyesült Államokba hívták, de ezennel nem bokszolni. A meghívást Bert Sugar boksztörténész tette, aki hatalmas megtiszteltetéssel kihasználta vétójogát és Füzit azon kevés ökölvívók közé helyezte, akiket aktív korukban beválasztottak a Canasotai Hírességek Csarnokába. Füzi lett a történelem első öklözője, aki úgy lett beválasztva, hogy akkor még nem nyert világbajnoki címet. „Ugyan még nem világbajnok, de már most látszik mennyire fogja vinni. Meglátják egykoron világbajnok lesz belőle és nevét minden idők legjobbjai között fogjuk emlegetni. Én már csak értek hozzá” - mondta Sugar.

2011 szeptemberében aztán újra az Egyesült Államokban léphetett kötelek közé Clevley Gerrard ellen, újfent a Las Vegasi MGM-ben. Füzi olyan magabiztos verést osztott ki Gerrarnak, hogy az a 4. menet után fel is adta az ütközetet. Füzi következő mérkőzését november 02.-ára lekötötték Robert Allen ellen, a híres New Yorki Madison Square Gardenbe. Három héttel a mérkőzés előtt trénere Vörös Péter azonban tüdőembóliával bekerült a Kistarcsai kórházba és sajnos október 29.-én életét vesztette. Füzit három nappal a meccs előtt nagyon megrázta a dolog, de ő képes volt szorítóba lépni és addigi pályafutása legjobb teljesítményét nyújtva a 6. menetben nyert. Az év végén újra elnyerte az Év Ökölvívója címet, melyet a pódiumon könnyes szemmel egykori trénerének ajánlott.

Hazatértünk után pár nappal megjelent az aktuális Ring Magazin újság, ahol a következő képen írtak rólam: „Füzi igazi rosszfiúként csapott le New Yorkban”. Innentől kezdve pedig rám is ragadt a „Bad Boy” becenév.” – mondta Füzi.

Füzi körül nagy kérdés volt az edző kérdés. Vörös Péter ikertestvére is edző volt, de vele nem ment a magyar tehetségnek a közös munka, hisz folyamatosan egykori trénerét látta. 2011 decemberében aztán ellátogatott a híres Kronk Gymbe a szakma történelmének legeredményesebb edzőjéhez Emanuel Steward mesterhez, de végül nem sikerült megállapodniuk a munka kapcsolatban, hisz Stewardnál csak egy lett volna a sok között. Ugyan ezen problémába ütközött Freddie Roach termében is, így végül úgy döntött, hogy másodedzőjét Kevin Rooneyt kéri fel, hogy tréningezze a későbbiekben. 2012 januárjában Las Vegasban Füzin nagyon meglátszott a változás és sokkal képzettebben, céltudatosabban testen lebontva semmisítette meg Humberto Lopezt. Nem sokkal később a Los Angelesi Staples Centerben a több, mint 70 meccsel rendelkező, tapasztalt Julio Cesar Perezt is merevre ütötte majd novemberben a Lengyelországi Lodzban pályafutása egyik legnagyobb balhorgával elintézte a lengyel Grzegorz Weledowskyt is. 2012-ben Füzi súlycsoportjában 63lg-ban Roniel Iglesias aratott végső győzelmet így a sajtóban természetesen feljött, hogy mi lett volna, ha a két öklöző találkozik az Olimpián. Az érdeklődés végül odáig fajult, hogy a két tábor megegyezett egy 2013 januári mérkőzésben, amit Texasban vívtak. A mérkőzésre az Olimpiai szövetség készített egy tiszteletbéli olimpiai aranyérmet, amit a győztesnek adtak. Füzi végül nagyon megszenvedett a nyurga Iglesiassal és sokáig nem is találta az ellenszerét. Végül a 7. felvonásban egy olyan jobbegyenessel talált be Füzi, amiből Iglesias képtelen volt felállni. Füzi ezzel talán kicsit az Olimpiai miatt is kárpótolva lett.

Következő mérkőzésén 2013 márciusában Shaw Williams legyőzésével megszerezte pályafutása 49. győzelmét, azaz beérte Rocky Marciano híres rekordját (ami nem abszolút rekord). Ekkoriban már 5 éve volt profi és négy esztendeje Don King bunyósa így az amerikai promóter úgy döntött, hogy bedobja a mély vízbe és vagy így vagy úgy, de kiveszi belőle a befektetését. Don King végül úgy szervezte a dolgokat, hogy Füzi első világbajnoki mérkőzése úgy essen, hogy esélye legyen megdönteni minden idők legfiatalabb világbajnokának Jorge Arce-nak a rekordját.

Füzi végül a könnyűsúlyú kategória legnehezebb világbajnokát kapta a WBA bajnok Miguel Vazquez személyében. A mérkőzésre 2013. június 08-án került sor a Las Vegas-i MGM-ben. A mérkőzést megelőzően mindenhol a mexikói volt a toronymagas favorit és kevés esélyt adtak Füzi győzelmére. Az összecsapás érdekeltsége mégis hatalmas volt. Az amerikaiak nagyon ráharaptak az 50. meccsre, arra hogy Füzi döntheti meg Rocky Marciano 49-0 rekordját. A magyar ökölvívó végül nagyon jó teljesítményt nyújtott és pályafutása egyik legjobb mérkőzésén már az 1. menetben padlóra küldte a világbajnokot egy balossal majd a 6. menetben olyan verésben részesítette Vazquezt, hogy a mérkőzésvezető beszüntette az összecsapást. Ezzel Füzi Krisztián maga 19 évével 2 hónapjával és 15 napjával minden idők legfiatalabb világbajnoka lett!

A Füzi vs. Vazquez meccs PPV mutatói sokkal jobbak lettek a vártnál (1 848 000 előfizetővel az akkori örök ranglista 4. legnézettebb meccse volt) e mellett Füzi a győzelmével felkerült a P4P listák top10-ébe, ami korábban még egy magyar ökölvívónak sem sikerült! A még mindig csak 19 éves, remekül eladható ökölvívó számára így kőr vonalazódni látszott egy gigamérkőzés a világ legjobbjának tartott Floyd Mayweather Jr ellen. Füzi a „nagy próba” előtt azért még kockára tette WBA könnyűsúlyú világbajnoki címét egy korábbi világbajnok Yuri Foreman ellen. A nagydarab, előzetesen nehéz riválisnak megítélt Foreman-en Füzi két menet alatt átgyalogolt és brutálisan kiütötte! Füzi győzelmét követően azonnal bejelentették, hogy decemberben a világ legjobb ökölvívójával Floyd Mayweather Jr-al mérkőzik. A szakértők ekkor teljesen esélytelennek tartották Füzit, hisz újdonsült világbajnok volt, 19 éves és egy súlycsoporttal kisebb, mint Mayweather. A WBA szervezet végül engedélyezett Füzi számára egy súlycsoporton kívüli világbajnoki mérkőzést így a magyar fiú veresége esetén sem vesztette el könnyűsúlyú címét.

A mérkőzést azonban hatalmas felhajtás előzte meg az Egyesült Államokban. A jegyeket rekordidő alatt megvásárolták, a híres HBO csatorna elkészítette a 24/7 című filmet is, ahol a két ökölvívó felkészülését mutatták be és még számos fény és pompa előzte meg az évtized legjobban várt összecsapását. A mérkőzést PPV konstrukcióban közvetítette az HBO, amire 2,4 millió ember fizetett elő, ami történelmileg rekord bevételt hozott. A két ökölvívó is pályafutásának csúcsösszegét kereste, Füzi a becslések szerint 204 millió forintot zsebelt be. A várva várt mérkőzésre 2013. december 21-én került sor a Las Vegas-i MGM-ben Mayweather WBA / WBC / IBF váltósúlyú világbajnoki címeiért. Az előzetesen könnyű Mayweather győzelemre számítók nagy meglepetésben részesültek, Füzi alaposan megszorongatta Myweathert és 4-5 menetet el is vitt az amerikai ellen. Ez azonban sajnos kevés volt a győzelemhez és Mayweather 115-113-as pontozással elvette a magyar világbajnok veretlenségét. Érdekes történet, hogy a mérkőzés után megismerhettük Füzi emberi oldalát is. Történt ugyanis, hogy a veretlensége elvesztését követően oda ment egy síró gyerek szurkolójához és megkérdezte tőle, hogy miért sír. A fiú elmondta, hogy azért, mert Füzi kikapott. A világbajnok ekkor a következőt mondta neki. "Ne sírj. Néz rám, nem esett bajom, egészséges vagyok és boldog. Ez a legfontosabb"

Füzi a mérkőzést követően kijelentette, hogy mindenáron visszavágót akar. 2014 januárjában a Mayweather vs. Füzi mérkőzés elnyerte az év mérkőzése címet, ezt korábban egy magyar ökölvívó sem nyerte el. A magyar világbajnok végül hónapokig vadászott egy Mayweather elleni visszavágóra, de a lehetőséget nem kapta meg.

Az első vereséget követően egy igazi legenda ellen tért vissza a szorítóba. 2014. április. 12-én a Las Vegas-i MGM-ben Shane Mosley ellen tette kockára másodjára WBA könnyűsúlyú világbajnoki címét. Füzi az HBO által PPV konstrukcióban közvetített összecsapáson pompás teljesítményt nyújtott. Gyors kombinációival szinte minden menetet megnyert Mosley ellen, amíg az a 9. menetben fel nem adta az összecsapást.  Ezzel Füzi lett az első ember, aki idő előtt legyőzte Mosleyt, pedig az amerikai korábban olyan nagyságokkal is bokszolt, mint: Vernon Forrest (2x), Oscar De La Hoya (2x), Floyd Mayweather Jr és Manny Pacquiao.

Füzi ekkor már a P4P lista 6. helyén szerepelt, de mégsem kapta meg a közönség által is követelt Floyd Mayweather Jr elleni visszavágót így eldöntötte, hogy saját súlycsoportjában, könnyűsúlyban akar vitathatatlan világbajnok lenni, azaz egyszerre birtokolni mind a négy (WBA/WBC/WBO/IBF) övet. Füzi ennek érdekében Don King segítségével lekötött egy mérkőzést a súlycsoport WBC / IBF bajnoka Danny Garcia ellen. A mérkőzés érdekessége, hogy Garcia a rivális ShowTime csatornánál volt így „egy mérkőzés erejéig” Füzi csatornát váltott. A WBA / WBC / IBF címmeggyesítő mérkőzésre 2014. augusztus 07-én került sor a Las Vegas-i MGM telt házas közönsége előtt. Füzi ezen a mérkőzésen pályafutása addigi legjobb teljesítményét nyújtotta és valósággal tönkre verte Garcia-t, akit a bíró a 10. menetben leléptetett! Füzi a mérkőzést követően nyílt kihívást intézett a súlycsoport WBO bajnoka Terence Crawford ellen, de az amerikai inkább mással mérkőzött. Füzi ezt követően nem hosszabbította meg szerződését a Don King Promotions-el, hanem átigazolt az ökölvívásban egyre befolyásosabb Golden Boy Promotions-höz és Oscar De La Hoya bunyósa lett.

Az új promóció alatt Füzi 2015. január 06-án vívta első mérkőzését a súlycsoport egyik legjobbja Adrien Broner ellen. Sokan Bronert tartották az új Mayweathernek, de Füzi végül remekül mutatkozott be a Golden Boy Promotions-nél és 12 menetben egyhangú pontozással legyőzte Bronert, úgy, hogy menetet sem veszített. Ezt követően továbbra is mindent megtett annak érdekében, hogy lehetőséget kapjon a WBO bajnok Terence Crawford ellen. Füzi a mérkőzés összegén felül 30 milliót ajánlott Crawford-nak plusz hajlandó volt a ShowTime képernyőjén bokszolni pedig az HBO-val állt szerződésben. Az amerikai végül ezekkel a feltételekkel belement a mérkőzésbe így 2015. május 03-án összecsaphattak a Las Vegas-i MGM-ben Füzi WBA / WBC / IBF és Crawford WBO világbajnoki övéért. Ez volt a súlycsoport történelmének első összecsapása, amelyen mind a négy öv terítéken volt. Füzi végül egy izgalmas mérkőzésen megosztott pontozással 21 évesen - 1 hónaposan és 9 naposan minden idők legfiatalabb vitathatatlan világbajnoka lett, megszerezve negyedik világbajnoki címét. A Bad Boy becenevű magyar bunyós számára ekkor újfent felmerült a Floyd Mayweather Jr elleni visszavágó, de az amerikai végül visszalépett a mérkőzéstől. Füzi ekkor szeretett volna fellépni középsúlyba, de 2015 júniusában visszautasította őt Gennady Golovkin így még egy mérkőzés erejéig maradt könnyűsúlyban (63.5 Kg).

2015 szeptemberében végül kötelező kihívója Mickey Bey ellen lépett kötelek közé Texasban. A magyar ökölvívó remek teljesítményt nyújtva pályafutása legbrutálisabb kiütésével a 3. menetben nyert. Ez a kiütés 2015-ben a Ring Magazinnál elnyerte az Év KO-ja címet is! Füzi győzelmével és Floyd Mayweather Jr visszavonulásával, a magyar ökölvívó a világ legjobb bokszolója lett súlycsoporttól függetlenül (P4P). Füzi ekkor már kijelentette, hogy 2016-ban mindenképp középsúlyban (72.6kg) folytatja.

Első kiszemeltje középsúlyban továbbra is a WBO bajnok Gennady Golovkin volt, de a kazah nemet mondott a mérkőzésre. „Füzi előbb tegyen le valamit az asztalra középsúlyban is, utána bokszolhatunk” - mondta Golovkin.

Füzi így 2016. január 16-án első középsúlyú mérkőzését a súlycsoport WBC bajnoka, a legendás Miguel Cotto ellen vívta, aki közel olyan komoly ellenfele volt, mint korábban Floyd Mayweather Jr. A közönség 12 nehezen eldönthető menetet láthatott, melynek során egyik bunyós sem került látványosan bajba, de az is nyilvánvaló volt, hogy Füzi dominált. Az összecsapás képe a 8. menetben változott meg, amikor Cotto megállt, és hirigelni próbált, amit Füzi komoly találatokkal büntetett – így a három súlycsoportban is vb-övet szerzett 35 éves szupersztár visszaállt az eredeti taktikájához, mellyel sokkal eredményesebbnek bizonyult.

A hajrában Cotto még megpróbált egy huszáros hajrát kivágni, ám a 12. menet első percében Füzi egy remek ütéssel felrepesztette ellenfele bal szemhéját, s a lecsorgó vér nagyon zavarta a bunyóst az utolsó percekben. A mérkőzés végét jelző gongot követően a két harcos azonnal átölelte egymást, hatalmas látvány volt. Mindent összevetve, Füzi szorosnak tűnő küzdelemben megérdemelten diadalmaskodott. Az ítészeknél 117-111, 118-110 és 119-109 arányban nyert a 22 éves magyar klasszis, aki így könnyűsúly után középsúlyban is világbajnoki címet szerzett.

A Cotto felett aratott győzelmét követően azonnal, még a ringben újfent kihívta Gennady Golovkint. „Nem győzött meg Cotto ellen, hogy méltó ellenfelem lehet. Csak pontozással nyert, nem tudta kiütni. Előbb verje meg Amir Khant, nyerje el a WBA címet és utána bokszolhatunk három övért” - tért ki a mérkőzéstől Golovkin.

A magyar világbajnok így 2016. május 14-én a brit Amir Khan-al csapott össze egy WBA / WBC középsúlyú világbajnoki címmeggyesítő mérkőzésen. Az HBO által PPV-ben közvetített összecsapásra az újonnan megnyíló Las Vegas-i T-Mobile Arénában került sor. A párharcot Amir Khan kezdte jobban és az első két menetet el is vitte a magyar világbajnok elől. A 3. menet szoros küzdelmet hozott majd a 4. menetben egy brutális Füzi test ütés eltörte Khan bordáit. Az 5. menetben Füzi tovább növelte a nyomást és a 6. menet hajrájában, váratlanul gyorsan, befejeződött az összecsapás – Füzi egy brutális jobbossal kiütötte Khan-t, aki eszméletlenül terült el a ringvásznon. Kenny Bayless mérkőzésvezető azonnal leállította a küzdelmet és orvost hívott a ringbe. Füzi ünneplés helyett azonnal térdre borult ellenfele mellett és megnézte jól van e. Egy pillanatig nagy volt a pánik, mert Khan tekintete megmerevedett és nem mozdult, de szerencsére nem történt nagyobb baj.

Füzi még a ringben újabb kihívást intézett a kazah Gennady Golovkin felé, aki ezennel felment a ringbe és megígérte, hogy két héten belül ajánlatot küldenek a magyar világbajnok csapatának. Füzi többek között még a következőket mondta a szorítóban.„Oscar De La Hoya, Shane Mosley, Floyd Mayweather Jr, Mike Tyson... ők örökké az én hőseim maradnak akármilyen eredményt is fogok elérni. Rengeteg nehézségen mentem keresztül ezen a felkészülésen. Sok veszteség ért a magánéletben, sérülések hátráltattak és minden nehézséget le kellett küzdenem, de most itt vagyok és megint magasba emelhettem a kezemet. Szeretném megköszönni ezennel is Kevin Rooney-nak, hogy felkészített. A BadBoyTeam-nek hogy mindent profin előkészítettek, a Golden Boy Promotions-nek, az HBO csatornának, az otthon szorító barátaimnak és egy lánynak is, aki nagyon sok lelki erőt adott.„

Ezt követően a színfalak mögött megkezdődtek a tárgyalások Füzi és Golovkin csapata között, de a kazah elfogathatatlan követelésekkel állt elő. Golovkin korábban 2 milliót keresett csúcs fellépti díjként, de Füzi ellen 42 milliót kért, 30% PPV részesedést, veresége esetén kötelező visszavágó opciót 94 milliós garantált összegért, továbbá a mérkőzést Los Angelseben Golovkin lakhelyén kellett volna tető alá hozni, a dopping vizsgálatokat az ő szövetségük az Orosz Ökölvívó Szövetség végezte volna, az ő nevének kellett volna a plakáton elől szerepelnie és 2.5 kg előnyt kért Füzitől. Természetesen a magyar világbajnok nagyon akarta ezt a meccset és így Golovkin elé tett egy igen kedvező ajánlatot. A plakáton a kazah neve lehetett volna elől, megmérkőzhettek volna Los Angelesben és Golovkin 24 milliót kapott volna, visszavágó opcióval, ahol ez az összeg 32 millióra nőtt volna, de súly előnyt nem adott. A kazah erre a következő kép reagált. „Ők elkezdtek alkudozni. Gennady Golovkinnal pedig senki nem alkudozhat, így nincs meccs.” - nyilatkozta Golovkin.

Ezzel egy időben Füzit beperelte korábbi promótere Don King is szerződésszegésért. Az amerikai promóter állítása szerint 2014. december 01-ig volt szerződésben Füzivel, de a magyar már 2014. október 30-án megegyezett Oscar De La Hoyával. King első fokon 22,5 millió dollárt követelt. A pereskedés során aztán ezt az összeget 8,5 millió dollárra módosították, amire Füziék természetesen újabb fellebbezést nyújtottak be. A pereskedés során nyilvánosságra került az is, hogy a magyar ökölvívó 2009 és 2016 májusa között 470,6 millió Ft-ot keresett, aminek jó része már nem állt rendelkezésére, mert 2013-ban saját márka termékekkel Shop-ot nyitott BadBoy Shop néven Los Angelesben. Füziék továbbá azzal is érveltek, hogy a Shop bevételéből a magyar világbajnok nem tud fizetni, mert azok 100%-ban az éhező gyermekeknek mennek. Nem sokkal később Gennady Golovkin lekötött egy meccset szeptember 10-ére Kell Brook ellen, aki egy súlycsoporttal és közel 10 kg-al könnyebb volt nála. Füzi így kénytelen volt mással egyeztetni, de nem volt könnyű helyzetben. A súlycsoport harmadik bajnoka Gilberto Ramírez csak 2017-től volt elérhető, Chris Eubank Jr kijelentette, hogy még nem áll készen Füzivel bokszolni, Billy Joe Saunders pedig nem akart Angliából kimozdulni rekord pénzért sem. Végül a középsúlyú Európa Bajnokra Liam Smith-re esett a választás, aki a világranglista 5. helyezettje volt.

A mérkőzést 2016. szeptember 24-én rendezték meg a Texas-i Cowboys Arénában 106 240 néző előtt, ami a boksztörténelem harmadik legnépesebb közönségét jelentette. Füzi a mérkőzésre egy kisebb vállsérüléssel érkezett, de ennek nyoma sem volt. Az első három menetben hatalmas tempóban kezdett, amit folytatott a következő percekben is. Az 5. menetet követően Smith a gong után tarkón vágta Füzit, aki higgadt maradt és a 6. menettől növelte a nyomást. Az említett felvonásban felszakította kihívója szemét, majd a 7. menetben egy pontos jobbhoroggal padlóra is küldte! Smith ebből még képes volt talpra állni, de a 8. menetben egy gyilkos testütéstől újfent a padlón találta magát és rettenetes fájdalmai között tízig nem is tudott felkelni, így Luis Pabon mérkőzésvezető kiszámolta. Füzi ezzel másodjára is megvédte középsúlyú címeit és a ringben a következőket mondta: "Az ember mindig jól érzi magát, ha egy történelemírás részese lehet. Köszönöm a rengeteg brit, mexikói, amerikai és magyar szurkolónak is. Amikor az angol himnuszt énekelték... beleborzongtam, nem az ő országuk szülötte vagyok, de fantasztikus volt, libabőrös lettem. A magyar himnusz is csak úgy zengett, de az egész mérkőzésen frenetikus hangulat volt. Néha a gongot is alig hallottuk. Köszönöm nektek, csodálatosak vagytok, szeretek mindenkit!"

Miután Füzi és Golovkin is sikeresen megvédte világbajnoki öveit elkezdődtek az újabb tárgyalások a két fél között. A Golden Boy Promotions 2017. január 10-ére lefoglalta a Las Vegas-i MGM-et, felajánlottak Golovkinnak 30 milliót, garantált visszavágót (40 millióval) és továbbra is szerepelhetett volna elől a kazah neve a plakáton. GGG-ék ezt az ajánlatot is visszadobták a következő indokkal: "Már megmondtuk. Füzinek 2.5 kg előnyt kell adnia, hogy a ringben egyenlő fizikai paraméterekkel lépjenek. Ugyanis Gennady ennyivel kevesebbet szed fel egy nap alatt, mint Füzi. Továbbá a pénz sincs rendben. A 30 millió nagyon távol áll a 42 milliótól, amit kértünk. Tárgyalhatunk tovább, de ha Gennady ráun az alkudozásra nem lesz meccs, és az övek maradnak nálunk" - mondta Golovkin promótere Tom Loeffler.

Füzi ezzel egy időben pert vesztett Don Kinggel szemben és 60 napja maradt, hogy rendezze a 8,5 millió dolláros tartozását, ami nem kevesebb mint 2.3 milliárd Ft. A legnagyobb problémát az jelentette, hogy Füzi vagyona ekkor kb. 500 millió Ft körül volt. Végül a magyar világbajnok teljesen lenullázta magát anyagilag és a Golden Boy Promotions kisegítette így rendezte a per költségeit. Sajnos ezzel egy időben megrepedt a jobbcsuklója is így a januári mérkőzése ugrott.

Mivel Golovkin márciusban Daniel Jacobsal mérkőzött így Füzi 2017. május 13-ára bevállalta a korábbi középsúlyú világbajnokot, a már félnehézsúlyú Julio Cesar Chávezt, akinek még 5 font előnyt is adott. A 10kg-al nehezebb és 15cm-el magasabb Chávez sokak szerint nagy veszélyt rejtett magában, de Füzi pályafutása egyik legjobbját nyújtva, szinte az összes menetet megnyerve kipontozta a mexikóit.

Ha megnézitek a felvételeket Chavez megkapta a legjobb ütéseimet. Azokat a pofonokat, amik eddig másokat kiütöttek. Piszok kemény feje van és nagy akaraterővel bokszolt ma. Pályafutásom egyik legnagyobb győzelme volt a mai. Megmutattam, hogy nem minden a fizikai előny!” – mondta Füzi a meccs után.

A ringben lévő nyilatkozatok végén pedig hatalmas meglepetésre Füzi behívta a ringbe Gennady Golovkint, akivel helyben aláírták a közös mérkőzésüket 2017. szeptember 30.-ára. Maga a mérkőzés az évtized egyik legnagyobb csatáját hozta a Las Vegas-i MGM-ben. Az első három menetben inkább Füzi akarata érvényesült majd Golovkin menetei jöttek. A 8. felvonásban Füzi újra visszajött a mérkőzésbe majd a 9. már Golovkiné volt. A magyar világbajnok simán nyerte az utolsó három menetet így jogosan érezhette magát győztesnek. Az HBO pontozólapja szerint 115-113-ra Füzi nyert, míg a BoxNation és az ESPN 116-112-re adta Füzinek a meccset. Pont ezért keltett közfelháborodást, amikor a pontozók 113-115, 116-112 ás 114-114 arányban döntetlent hirdettek. Bernard Hopkins szerint Füzit ezzel egyenesen meglopták és megfosztották attól, hogy a történelem során elsőként legyen két súlycsoportban is vitathatatlan bajnok. Szerencsére a két csapat hamar megegyezett a visszavágóban, amit 2018. május 19.-én a Las Vegasi MGM-ben fognak megrendezni.

 

Elérhetőség

BadBoyTeam 626 Wilshire Blvd #350, Los Angeles, CA 90017, Egyesült Államok boxingman86@hotmail.com