Füzi újabb rekordok kapujában!

Füzi Krisztián (73-1-1) számos rekordot tart az ökölvívás történelem könyvében, ilyenek pl. a legtöbb év ökölvívója cím, a legtöbb ideig uralkodó világbajnok, a legtöbb világbajnoki cím, a legtöbb vitathatatlan világbajnoki cím vagy a minden idők legfiatalabb világbajnoka cím. Füzi azonban további három másik rekord kapujában is ott áll.

A boksztörténelem során Floyd Mayweather Jr győzte le a legtöbb világbajnokot, szám szerint 23 világelsőt győzött le eddig. Füzi ezen a listán jelenleg második, 22 világbajnokot vert meg eddig. Ha májusban legyőzi Artur Beterbievet, akkor ezen a listán is feljön az első helyre.

Továbbá jelenleg Füzi a rekorder abban, hogy három alkalommal is vitathatatlan világbajnok lett (kisváltósúly, középsúly, nagyközépsúly). Ha májusban legyőzi Beterbiev-et, akkor ő lesz az első a történelem során, akinek ez négy alkalommal is sikerül.

A harmadik látótávolságban lévő rekord a legtöbb világbajnoki címmérkőzés elérése lehet számára. Itt Julio Cesar Chávez a rekorder 37 világbajnoki címmeccsel, őt követi 36-al Bernard Hopkins és 33-al Füzi.

2024-02-12

HBO

Meg van a megegyezés az Év meccséről! Füzi vs. Beterbiev május 17.-én! 

Az ökölvívás világát jelenleg leginkább a WBA félnehézsúlyú világbajnok Krisztián Füzi (73-1-1) és a WBC / WBO / IBF / RING világbajnok Artur Beterbiev (20-0-0) összecsapása tartja lázban. A két fél ütközetéből ugyanis kikerülhet a súlycsoport történelmének első modernkori vitathatatlan világbajnoka. Füzi korábban kisváltósúlyban, középsúlyban és nagyközépsúlyban már véghez vitte ezt, és jelenleg is ő a sportág történelmének mindeddig egyetlen háromszoros vitathatatlan világbajnoka. Most azonban megpróbálhatja negyedik alkalommal is a csodát, hisz sikerült megegyezni az orosz öklözővel. A Golden Boy bejelentette, hogy az ütközetet 2024. május 17.-én rendezik majd Texasban.

"Nagy örömömre szolgál, hogy bejelenthetem Füzi és Beterbiev összecsap egymással a 2024-es esztendő legnagyobb ökölvívó eseményén" – mondta Oscar De La Hoya.

"Sok mindenben nehéz volt megegyezni. Abban Beterbiev is egyetértett, hogy Krisztián a nagyobb név, így ő szerepel elsőként a plakátokon. A legfőbb vita a helyszín körül volt. Arthur nem akart az Egyesült Államokban bokszolni, mert szerinte itt túlságosan lejt a pálya Krisztiánnak. Ekkor Krisztián felvetette, hogy szeretné, ha elvinnénk a mérkőzést Afrikába, de ebbe én nem mentem bele gazdasági okokból. Beterbiev természetesen szóba hozta Oroszországot, de sikerült vele megértetni végül, hogy ennek a mérkőzésnek az Egyesült Államokban van a helye. Las Vegas vagy Los Angeles nem jöhetett szóba. Ez egy akkora globális esemény lesz, hogy egy jóval nagyobb befogadó képességű Stadion kell hozzá. Így esett a választásunk Texasra, azon belül is az AT&T-re. Korábban Krisztián már bokszolt itt, tudjuk, hogy maximum 106.000 ember fér el, de a tervek szerint mobil lelátókkal 120.000-ig bővítenénk a nézőteret" – zárta a promóter. 

GBP 2024-01-23

Évzáró interjú Füzi Krisztiánnal! 

Az MBSZ megtartotta már-már szokásos év végi interjúját a jelenlegi nagyközépsúlyú és félnehézsúlyú világbajnokkal, Füzi Krisztiánnal, aki Tóth Árpád kollégánk kérdéseire válaszolt.

T.Á: Üdvözöllek Krisztián és szeretnék neked ezennel is Kellemes Ünnepeket kívánni. Hogyan értékelnéd a 2023-as évedet?

K.F: Köszönöm és is viszont kívánom! Összességében azt kell mondjam egy remek év volt ez. A magánéletemben sok változás állt be, aminek következtében sokkal energikusabb, erősebb, kipihentebb és nyugodtabb lettem. Ezzel egy jókora idővel meghosszabbítottam a minőségi sportkarrieremet. Májusban egy hihetetlen rivalizálást zártam sikerrel Golovkinnal szemben, akivel trilógiát vívtunk és ő a három meccs egyikén sem győzött le engem, ami büszkeséggel tölt el. A Golden Boy-al is aláírtam egy új 2026-ig szóló szerződést, majd felmentem félnehézsúlyban és Bivol ellen egy igazán minőségi összecsapást tudtam megnyerni. Soha rosszabbat.

T.Á: Nem rég trénered Kevin Rooney azt mondta, hogy évek óta nem voltál ilyen jó formában és ilyen felszabadult, mint most. Minek köszönhető ez?

F.K: Sok mindennek. A magánéletemben sok változás állt be, ahogy azt említettem is. A stressz mentesség, a nyugalom, a minőségi pihenés egész biztosan számít. De az is, hogy elértem a karrierem egy olyan pontjához, ahol élvezni akarom csak az egészet és a szurkolóknak visszaadni valamit. De az is sok erőt ad, hogy nap, mint nap Kevinnel dolgozhatok, aki egy kiváló ember.

T.Á: Tudom, hogy erről nem szívesen beszélsz, de 10 éve annak, hogy Floyd Mayweather ellen elszenvedted első vereségedet. Hogyan emlékszel vissza erre a meccsre? Illetve az elmúlt 10 évre, ami alatt 23 mérkőzést vívtál meg veretlenül?

F.K: Az elmúlt években valóban nem sokat beszéltem erről a meccsről. Részben nyilván azért is, mert az ember nem a vereségről, vagy a bukásról szeret beszélni, hanem sokkal inkább a sikerekről, amiből szerencsére kijutott nekem az elmúlt 10 évben. Akkoriban indult be igazán a karrierem. Akkoriban már könnyűsúlyban világbajnok voltam és megvédtem 6 alkalommal a címemet, majd ugye kisváltósúlyban is világbajnok lettem. Nagyon gyorsan alakultak a dolgok. Floyd akkor a világ legjobb öklözője volt, no meg úgy általánosságban is minden idők talán legjobbja. Én akkor 19 évesen már számos adottsággal rendelkeztem, amivel kitűntem a mezőnyből. Fiatalabban értem el ezeket az eredményeket, mint előttem bárki más a történelemben, erős voltam, gyors, vad, bátor és nagyszájú, pimasz. Ez egy nagyon jó kombináció volt, az emberek imádtak és sokan néztek a TV-ben. Floyd egy jó üzletet látott bennem és azt, hogy most megverhet engem és ezzel talán a következő korszak legjobbját is megverheti, ami tovább emeli az ő amúgy is óriási ázsióját. Amikor velem közölték 19 évesen, hogy itt a lehetőség megküzdeni a világ legjobbjával nem haboztam. Noha jó képességeim voltak még akkor nem voltam a képességem legjavában, illetve eléggé tapasztalatlan voltam ezen a szinten. És ez döntött. Floyd képzettebb, gyorsabb és tapasztaltabb volt nálam. A képzettséget és a gyorsaságot át tudtam volna hidalni, de a tapasztalatot nem. Ő nyert 7 menetet én 5 menetet. A meccs az övé volt, amit nehéz volt feldolgozni. De úgy gondolom akkor nem volt reális esélyem, de mindenképp örülök, hogy megmérettem magam, mert rengeteget tanultam abból a meccsből.

T.Á: Mondjuk egy 2015 vagy 2016-os Füzi megverte volna Mayweathert?

F.K: igen. Nem csak megvertem volna, ki is ütöttem volna. Viszont mire én 2016 körül elkezdtem az igazán csúcsomat élni Floyd már kezdett kopni, így nem lett volna korrekt küzdelem. Azaz igazság, hogy két külön generáció voltunk. Sose tudtunk volna korrekt meccset vívni. 2013-ban mikor megmérkőztünk én még nem voltam a csúcson, 2016-ban meg már ő nem lett volna ott. De az életben kevés dolog van véletlen. Ez a meccs sem volt véletlen. El kellett bukjak, hogy felemelkedjek.

T.Á: Milyen kapcsolatot ápolsz Mayweatherrel?

F.K: Jóba vagyunk. Meg van a telefonszáma. Ha van valami nagy esemény, mint például a visszatérése, vagy nekem egy rekord döntés, váltunk egy sms-t, vagy ha épp ott van egy meccsemen benéz hozzám egy pár percre. Nagyon tisztelem őt.

T.Á: Említetted, hogy nehéz volt feldolgozni a vereséget. Hogyan élted meg és hogyan sikerült feldolgozzad?

F.K: Igazából ma már azt mondanám, hogy egy ilyen fiatal öklözőnek, aki vereséget szenved kellene egy sportpszichológus. Én akkoriban sok mindenen mentem keresztül. Volt egy rövid idő, amikor a felkészülésben kerestem a hibát. Hibáztattam csapat tagokat, az HBO-t, mert filmet forgatott velünk. Aztán önmagamat, hogy nem tettem azt, amit kellett volna. Utána jött egy öntagadás, hogy nem is vesztettem el, és elpontozták a meccset. Noha szoros volt, nem volt igaz, hogy nyertem volna. Volt egy pont, amikor barátokkal, családdal, barátnővel beszélnem kellett volna erről, de én nem tettem. Inkább magamba zárkóztam, naplót írtam. Megpróbáltam kiírni magamból a fájdalmat, de inkább csak felemésztett. Lett egyfajta depressziószerű érzésem. Örlődtem. Egyik nap jobban voltam, másik nap abba akartam hagyni vagy nem éreztem magam elég jónak már. Volt egy döntő pont, ahol választhattam, hogy hagyom hogy ez az egész kicsináljon vagy inkább harcolok ellene és megmutatom milyen fából faragtak. Én az utóbbit választottam, bevállaltam a Mosley meccset és visszatért minden a régi kerékvágásba.

T.Á: Nagyon őszintén beszélsz most erről. Minek köszönhető, hogy ennyire kitárulkozol?

F.K: Tulajdonképpen annak, hogy tudom, hogy volt, van és lesz is más ilyen öklöző, aki a szakadék szélén lesz. És szeretnék segíteni, hogy ne beleugorjon, a szakadékba, hanem jöjjön ki belőle. De ez a szurkolóimra, vagy az olvasókra is igaz. Az életben is van számos csata, hullámvölgy, de ha igazán hiszünk benne a végén nyerünk. Mindennek a kulcsa a hit, és a kitartás.

T.Á: A fél világ örültnek tartott, amikor felléptél félnehézsúlyba, de te legyőzted Bivolt és elnyerted a WBA bajnoki címet. Azt mondtad, hogy nem állnál itt meg és kihívnád a rettegett WBC / IBF / WBO / RING bajnok Beterbievet is. Még mindig így gondolod?

F.K: Abszolút. Ha őszinte akarok lenni mindent elértem, sőt többet is, mint remélhettem. Előttem senki nem nyert ennyi világbajnoki címet, rekord ideje vagyok világbajnok és számos más rekordot is tartok. Nekem semmi veszíteni valóm nincs egy újabb rekord kísérlettel. Legalább megméretem magam és egy újabb szinttel magasabb lécet próbálok megugrani.

T.Á: Mikor lehet ebből a meccsből valami?

F.K: Én most október óta pihenek. Január vége-február elején legkésőbb el kezdek egy felkészülést májusra. Januárba leül a csapatom Beterbievvel tárgyalni. Szeretném, ha májusba összecsapnánk. Ha jól csináljuk, ez lehet minden idők egyik legnagyobb összecsapása, egy globális esemény.

T.Á: Nagyon izgalmasan hangzik és alig várjuk már. Kívánunk neked 2024-ben is hasonló sikereket.

F.K: Köszönöm, én is kívánom a legjobbakat.

2023-12-22 MBSZ

Klasszikus ringháború lett Bivol és Füzi összecsapása!

A Las Vegas-i MGM-ben rendezték meg a Dimitry Bivol vs. Krisztián Füzi félnehézsúlyú világbajnoki ütközetet, melynek esélyese az orosz címvédő volt.

A teltházas összecsapás 1. menetében mindkét öklöző zárt fedezékkel kezd és az egyeneseit próbálja kilőni, a magyar kihívó az, aki előre megy, aki támadóbb és, aki többet is talál így az első menet az övé (9-10). A 2. menetre Bivol és Füzi is növeli a tempót, így kezd egy éles mérkőzés kialakulni. Füzinek remek horgai és felütései ülnek, nagyon élesnek és pontosnak tűnik a magyar, aki így elviszi ezt a menetet is (18-20). A 3. felvonás az előző menet forgatókönyvét hozza, így meglepetésre az is a kihívóé (27-30). A 4. menetre már nő a tempó, Bivol és Füzi is brutális egyenesekkel, horgokkal és felütésekkel talál be. Füzi ütései tűnnek erőteljesebbnek, de talán valamivel Bivol talál többet. Nehezen pontozható menet, de talán ez az első felvonás, amit az orosz világelsőnek lehet adni (37-39).

Az 5. menetben Füzi üldözi Bivolt, de az orosz tempót növel és remek horgokkal támad vissza, majd a kötelekhez szorítja magyar riválisát és egy brutális 20 ütéses sorozattal szórja meg Füzit, aki kicsit bajba került, de túlvészeli a nehéz másodperceket. Ez a menet is így Bivolé (47-48).

A 6. menetre Füzi visszaveszi az irányítást és több alkalommal is erőteljes jobb horgokkal és felütésekkel próbálja meg Bivolt padlóra küldeni, ez tisztán a magyar menete (56-58). A 7. menetben továbbra is kőkemény a harc, mindkét öklöző horgokat, felütéseket szór a másikra, de a kisebb termete ellenére Füzi az, aki hátrálásra tudja késztetni ellenfelét, így ezt a menetet is behúzza (65-68).

A 8. menetben továbbra is szórják egymást ütésekkel a küzdő felek, Bivol talál többször, de Füzié talán a hangsúlyosabb találatok. A menet az oroszé (75-77).

A 9. felvonásban tovább folytatódik a ringháború, ebben a menetben látunk egy remek belharc csatát is a felek között. Füzi technikája és több indított ütése a döntő, így a kihívóé ez a menet (84-87).

A 10. menetre Füzi nagyon vissza vesz, úgy tűnik, hogy elfáradt. Bivol ebben a menetben lényegesen túldolgozza minden tekintetben, így ez simán az orosz menete (94-96).

Úgy tűnik Füzi taktikázott és a 11. menetre tartogatta utolsó energiáit. Neki esik Bivolnak és hatalmas tempót diktálva, sok ütéssel szórja meg ellenfelét. Ebben a menetben óriási harc dúl a szorítóban, a mérkőzés során a leglátványosabb és legintenzívebb ütészáporok, de a magyar az, aki jobban jön ki ezekből. A menet végén még Bivol szabálytalanul megpróbál belekönyökölni Füzi nyakába, aki ekkor amolyan erődemonstrációként a feje fölé emeli az oroszt. A mérkőzés legjobb menete is a magyaré (103-106), aki, így az utolsó menetre szinte behozhatatlan pontelőnnyel fordul.

Az utolsó 12. menetben Füzi lép fel támadólag, de a menet felénél nagyjából Bivol kiereszti utolsó csepp erejét is és neki esik kihívójának, minden eszközzel megpróbálja kiütni Füzit, aki felveszi vele a kesztyűt és állja a sarat. Az utolsó felvonás nehezen pontozható, de talán a kezdeményező Bivolé (113-115).

A hihetetlen 12 menetes csata után mindkét fél gratulál a másiknak, a közönség pedig elégedet lehet a látottakkal.

A döntés a pontozók kezében van: Tim Cheatman 113-115 (Füzi), Dave Moretti 113-115 (Füzi), Glenn Feldman 112-116 (Füzi), így egyhangú pontozással Füzi Krisztián letaszította a WBA félnehézsúlyú trónjáról Dimitry Bivolt és elvette annak veretlenségét!

Bivol sportszerűen annyit mondott a mérkőzést követően Max Kellerman-nak:

"Sajnálom, mert valóban úgy hittem, hogy ma jött el az én napom és, hogy le fogom győzni Füzit. Nagyon keményen dolgoztam érte, de a jobb harcos nyert ma. Szégyenkeznem nem kell, mert egy kiváló mérkőzést vívtunk, remélem egyszer még összecsapunk"

Füzi a Bivol felett aratott győzelmével 20. világbajnoki címét szerezte meg, ami rekord a sportág történelmében. Ő hosszabban értékelt az HBO-nak.

M.K: Gratulálok Krisztián. Egészen hihetetlen, de ezt is megcsináltad!

K.F: Köszönöm Max! Nem volt egyszerű. Dimitry nagy harcos, de nem kételkedtem magamban, tudtam, hogy menni fog. Jól éreztem magam félnehézsúlyban.

M.K: Jelenleg nálad van a nagyközépsúly összes öve és most már egy félnehézsúlyú is. Mi a következő lépés?

K.F: Ahogy korábban mondtam már, az itt jelenlévő Artur Beterbiev-et kihívóm! Meg kell egyeznünk és a ringben el kell döntenünk ki a vitathatatlan félnehézsúlyú világbajnok!

M.K: Nos Artur mit szólsz ehhez?

A.B: Beszélni fogunk róla.

M.K: Krisztián, nem tartasz attól, hogy túl magasra teszed a lécet?

K.F: Nem. Sokszor elmondtam már, hogy mindent elértem már és a legnagyobb kihívások azok, amik éltetnek és életben tartanak! Ez egy olyan mérkőzés lesz, amellyel történelmet fogunk írni.

M.K: Szerinted Beterbiev lesz a nehezebb ellenfél?

K.F: Bivol technikailag képzettebb, kicsit nagyobb fizikailag, gyorsabb és fiatalabb is. Beterbiev viszont igazi erőember, hatalmas ütő, erősebb álla van, de egyben nyíltabb, támadóbb és sebezhetőbb taktikája is van. Majd a ringben kiderül, de én izgatottan várom.

M.K: Mikor kerülhet sor erre a mérkőzésre?

K.F: Ha Artur is rábólint akkor jövő év április-május.

M.K: Idén mik a terveid még?

K.F: Első sorban szeretnék minél hamarabb haza jutni, ünnepelni. Idén szeretnék magamra, a barátaimra, a családomra időt szánni. Sok esetben nem tudjuk mennyire szerencsések vagyunk. Alapvető dolognak tekintjük, hogy van két kezünk és lábunk, vagy hogy látunk és hallunk, vagy hogy relatív egészségesek vagyunk. Hajlamosak vagyunk ezeket csak akkor megbecsülni és értékelni, ha már nincs. Így szeretnék mindenkit arra buzdítani, hogy értékelje azt, amije van. Rendkívül szerencsésnek érzem magam, mert mindennap van mit a tányérra rakni, bejárhattam a világot, rengeteg remek embert ismerhettem meg és megélhetem az álmaimat. Ha egy nagy dolgot kell mondjak az idei évre az mások motiválása lenne. Mert az élet igenis szép, csak nehéz.

M.K: Köszönjük bajnok, jó pihenést.

K.F: Köszönöm Max!

2023-09-15

HBO

Füzi és Bivol is hozta a súlyát! 

A Las Vegas-i MGM-ben megtartották a péntek este esedékes Krisztián Füzi vs. Dimitry Bivol félnehézsúlyú világbajnoki mérkőzés mérlegelését. A procedúrán a nagyközépsúlyú bajnok, ezennel kihívóként érkező Füzi lépett első ízben mérlegre, aki alatt 175 fontot (79 kg) mutatott a műszer, ez karrierje legmagasabb mérlegelési súlya. A WBA címvédő Bivolt szintén 175 fonttal (79 kg mérlegelt).

A két küzdő fél röviden értékelt az HBO kérdéseire.

"Jól sikerült a felkészülésem, remek formában érzem magam. Sokat pihentem, utaztam és edzettem a nyáron. Most a fogyasztással sem kellett sokat bajlódnom. Tudom, hogy holnap egy remek mérkőzést fogunk vívni. Dimitry gyors, erős és képzett, de én is. Tudom, hogy azt mondta, hogy én egész nyáron csak ettem és henyéltem, de ahhoz képest holnap elveszem az övét" – mondta Füzi.

"A világ legjobbjával, a sportág egyik legendájával küzdök és tudom jól, hogy nagy esélyem van legyőzni őt. A poklok poklát éltem meg a felkészülés alatt, csak hogy holnap győzhessek és kivívjam a nekem kijáró tiszteletet" – mondta Bivol.

2023-09-14

HBO

Füzi: Ez már a szurkolókról és az élvezetről szól!

Brian Kenny a Fox Sports riportere beszélgetett röviden korunk legjobb ökölvívójával, Füzi Krisztiánnal (72 győzelem / 1 vereség / 1 döntetlen).

Brian Kenny: Hogy jött az ötlet, hogy felmenj félnehézsúlyba és egy nálad fizikálisan jóval nagyobb és erősebb öklözővel csapj össze?

Krisztián Füzi: Amikor elkezdtem bunyózni a célom az volt, hogy világbajnok legyek! Amikor ezt elértem, úgymond egy kicsit éheseb lettem. Akkor már a többi bajnokkal is meccselni akartam, le akartam őket győzni és egyesített, majd vitathatatlan bajnok lenni. Miután ezt elértem egyszer, kétszer majd harmadszor is és történelmet írtam, úgy éreztem kimaxoltam mindent. Nagyközépsúlyban elértem mindent, megvertem az összes bajnokot és jó nevet. Talán csak Benavidez maradt volna az egyetlen komoly kihívás számomra, de ő nem állt kötélnek. Nagyváltósúlyba is szívesen lementem volna, hogy összecsapjak Charlo-val, de ő se vállalta a meccset. Dönthettem volna pár könnyebb nagyközépsúlyú címmeccs mellett, de nem abból a fából faragtak. Elindultam újfent a nehezebb feladat felé.

B.K: Nem tartasz a kudarctól?

K.F: Nem igazán. Én amellett, hogy világbajnok vagyok a sportág rajongója is vagyok. Félnehézsúlyban hosszú évek óta bajnok Bivol és Beterbiev. Mindketten remek öklözők és magasan a kategória többi bunyósa felett állnak. De mégsem csapnak egymással össze és kerülik egymást. Ez pedig rosszat tesz a sportágnak és a szurkolók, nézők sem ezt szeretnék látni. Én elértem már mindent, sőt túl is teljesítettem minden álmomat. Kockáztatok, mert élvezni akarom, ami még maradt a karrieremből és a szurkolók is ezt szeretnék látni. Kiállok Bivollal és, ha sikerrel veszem a meccset ki fogom hívni Beterbiev-et is. Ha pedig elbuknék? Akkor mi történik? Megverne, legyőzne egy nálam három számmal nagyobb, évek óta veretlen világbajnok? Itt neki van nagyobb veszítenivalója.

B.K: Képes lennél még visszamenni akár nagyváltósúlyba is?

K.F: Nekem a nagyváltósúly lenne az eredeti, egészséges súlycsoportom. Nekem anno kisváltóból oda kellett volna felmennem. De akkoriban vonult vissza a kategória királya Floyd Mayweather, az egyetlen legyőzőm. Nem akartam egész pályafutásom során azt hallgatni, hogy jó-jó bajnok lettem, de ő jobb volt és mindig is megvert volna. Ezért kockáztattam, hármat léptem feljebb és bajnok lettem középsúlyban, majd mindenkit megvertem nagyközépsúlyban is. A félnehézsúly most annyit jelent nekem, hogy ehetek, ihatok bátran, amit akarok. Természetesen nehéz lenne, de egészségesebb is, ha visszamennék nagyváltósúlyba. Egy ideje a kategória királya Charlo, aki Mayweather óta az első domináns, klasszis bajnok. Öröm lenne vele nagyváltóban, középsúlyban vagy nagyközépsúlyban is megmérkőzni. De a promótere teljesen mást képzel el neki sajnos.

B.K: Sok sikert kívánunk bajnok.

K.F: Köszönöm.

2023-09-01

Fox Sports

Szenzáció: Füzi betartotta ígéretét, aláírta a Bivol meccset és 2026-ig marad! 

Füzi Krisztián (72 győzelem / 1 vereség / 1 döntetlen) napjaink legjobb ökölvívója már eddig is rendkívül magasra tette a mércét. 2015-ben akkor a boksztörténelem mindössze harmadik vitathatatlan világbajnoka lett, tehát olyan öklözője, aki egyszerre birtokolta a WBA / WBC / WBO / IBF / RING öveket. Ő akkor ezt kisváltósúlyban (63.5kg) érte el. Már ezzel is beírta volna magát a boksz történelembe, de 2020-ban az első ökölvívó lett, aki kétszeres vitathatatlan világbajnokká vált. Akkor középsúlyban (72.5kg) ért abszolút csúcsra. A már amúgy is felülmúlhatatlannak hitt sikert 2021-ben űberelte, amikor is nagyközépsúlyban (76.2kg) harmadjára is vitathatatlan világbajnok lett. Nem valószínű, hogy Füzi ezen rekordját, a három vitathatatlan világbajnoki címet valaha bárki is überelni fogja, mint ahogy azt sem, hogy 17 évesen minden idők legfiatalabb világbajnoka lett 2011-ben.

Most azonban úgy tűnik, hogy nekifuthat egy negyedik abszolút csúcs ostromnak is, hisz elfogadta a félnehézsúlyú (79kg) WBA világbajnok Dimitry Bivol kihívását!

Az ökölvívó berkekben hatalmas durranásnak számító hírt Oscar De La Hoya a Golden Boy Promotions feje jelentette be az HBO élő adásában, majd Füzi és Bivol is bejelentkezett videó hívásban, nem mellesleg Füzi és De La Hoya újabb nagy hírrel borzolta a kedélyeket.

Füzi és Bivol 2023. szeptember 15.-én csapnak össze a Las Vegas-i MGM-ben.

"Hihetetlen hírt hoztam nektek. Hivatalosan is kijelenthetem, hogy védencem, Krisztián Füzi teljesen meghibbant és ma aláírtuk a Bivol elleni félnehézsúlyú címmeccset. Vállalja, fittyet hányva az esélyekre" – mondta De La Hoya.

"Azért is lett ekkora legenda, mert mindig a legkeményebb kihívásokat vállalja be. Dacol a lehetetlen kifejezéssel, amit lehetségessé változtat. Mindig kiszolgálja a közönség és a szakma érdekeit. Ma rendkívül szerencsések vagyunk, hogy még bokszol és minden ilyen összecsapást meg kell becsülni." – folytatta a promóter.

Ezt követően Bivol szólalt meg röviden.

"Örülök, hogy vállalta a kihívást és tartotta a szavát. Sokan savaznak, hogy Füzi mennyivel kisebb nálam és, hogy a könnyebb utat választottam. De jelenleg súlycsoporttól függetlenül ő a világ legjobb öklözője, már 8 esztendeje. Tehát nekem őt kell legyőzzem és ezt meg is fogom tenni. Ha ehhez a súlyom, a magasságom vagy a karhosszam segít hozzá, hát legyen. Nem érdekel, hogy milyen meccsen, de nyerni fogok és megkapom az engem illető elismerést"

Füzi hosszabban értékelt:

"Én is köszöntök mindenkit. Tartalmas, hosszú napokon vagyunk túl. Nem volt könnyű döntést hoznom, de megtettem. Hosszú évek óta a világlegjobbjaival mérkőzök és egyre feljebb, egyre nagyobb srácok ellen, feszegetve a határaimat. Nagyközépsúlyban mindenem megvan, már ez a súlycsoport is nagy nekem, de itt elértem már mindent. Meg tehetném, hogy most már vállalok pár kisebb meccset. Ez is felmerült be kell vallanom, de nem volt túl sokáig opció. Bivol kihívott engem és emlékezzetek, hogy azt mondtam inkább a súlycsoport másik bajnokával Beterbievvel mérkőzzön, mert amikor elverem majd bánni fogja, hogy nem ezt tette. Ezt jegyezzétek meg ti szakértők, akik most újra leírtok. Tisztában vagyok a képességeimmel, azzal mennyire keményen tudok dolgozni és, hogy milyen áldozatokra vagyok képes. Sokan tévesen tarthatnak nagyképűnek, de csak magabiztos vagyok. Ezt a magamba vetett hitet pedig soha senki nem ingathatja meg. Tudom, hogy képes vagyok legyőzni Bivolt, aki egyébként a világ talán 5 legjobbja között van most. Magas, erős, hosszú karjai vannak, jól képzett, kemény álla van. De képes vagyok megverni. A teher nem az én vállamat nyomja. Én 17 évesen már bajnok voltam, 12 éve világbajnok vagyok, szereztem három vitathatatlan világbajnoki címet. Mi történik, ha most nem nyerek? megvert egy 2 számmal nagyobb fickó? Ha nyerek akkor pedig újfent meglátjátok, hogy legtöbb esetben a lehetetlen csak egy szó, ami mögé be lehet bújni, mert nem vagy elég bátor"

Max Kellerman az HBO kommentátora vissza kérdezett arra, hogy a 79kg nem lesz e túl nagy Füzinek.

"Figyelj, Max az ideális súlyom valahol nagyváltósúly környékén 70kg-ban lenne. De, ha annál sose mentem volna, feljebb ma nem ott lennék, ahol. Egy ökölvívó felkészülése gyilkos. Fizikálisan és mentálisan is. Keveset vagy a barátaiddal, sokukat el is veszíted, keveset vagy a családoddal. Sokat utazol, stresszelsz. Rengeteg fizikai próbatétel elé állít egy 12 hetes felkészülés. Egy bunyós két opciót választhat. Az első a ritkább, amit Floyd Mayweather is csinált, mégpedig, hogy az év mind a 365 napján étrendet tart, edz és fegyelmezett marad. És van a második opció, amikor élsz a vágyaknak, a kísértésnek, a jól eső dolgoknak. Elengeded magad és a felkészülés alatt még jobban gürizel. Én általában nem vetem meg a legjobb ételeket. Gürizek és feláldozok annyit, hogy ezt ne kelljen eldobjam. A mérkőzések nélküli időszakban 90-95kg körül mozgok, tehát meccsekre kb. 15-20 kilókat adok le pár hét alatt aztán vissza. Az, hogy 79kg-ban bunyózunk csak annyit jelent, hogy most kevesebbet kell fogyasztanom, azaz később kell, elkezdjem a súly hozást. Bivol magassága, karhossza már okozhat problémát, de találkoztam már hasonló stílussal" – válaszolt a magyar.

Ekkor újra De La Hoyához került a szó:

"És van itt még valami. Ahogy azt tudjátok Krisztián szerződése 2023 szeptemberéig tart a Golden Boynál és az HBO-nál is. Nos, ezt a szerződést meghosszabbítottuk újabb 3 évvel, azaz 2026 szeptember 30.-áig."

Majd Füzi is beszélt erről:

"Így van Oscar. 2026. szeptember 30. A dátum, amikor utoljára fogtok látni. Rengeteget gondolkoztam ezen, hogy mennyit vállaljak még. És ez a szám még 6-7 mérkőzés. Amint említettem az ökölvívás rengeteget ad és rengeteget elvesz. Olyan dolgokat kaptam a sportágtól, amit korábban nem remélhettem. Felsorolni is sok hány országban járhattam: Csehország, Ausztria, Egyesült Államok, Észak-Macedónia, Franciaország, Görögország, Japán, Kanada, Kína, Lengyelország, Mexikó, Moldova, Németország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia.

Kis túlzással a fél világot bejárhattam. Milliók képernyőjén lehettem ott. Olyan egzisztenciám lett, amiről sosem álmodhattam. Segíthettem a csapatomon, barátaimon, családomon és önmagamon is. És akkor ott vannak a hihetetlen sikerek is. Ezek mind a csillogó részek, az amit kívülről lát mindenki. A szép. De van egy csúnya oldala is. Amikor olyan fizikai hajtásban részesülsz, hogy a szerveid adják fel a szolgálatot, amikor olyan csontok, ízületek fájnak, amikről nem is tudtál. Amikor minden egyes nap le kell győzzed önmagadat. Az olyan áldozatok, hogy nem lehetsz a barátaiddal, nem jut sok idő pihenni, rengeteget vagy úton, nyomás-stressz ér. Nem vagy ott minden családi eseményen. Olyan apróságokra nem jut időd, hogy letegyél egy jogosítványt vagy azt veszed észre, hogy meg akarod nézni azt a pár hete megjelent filmet, de eltelt 2 év. 32 éves leszek 2026-ban. Szeretném akkor már a magánéletben fejleszteni önmagamat, a barátaimmal, családommal, párommal lenni. Egy átlagos, minőségi életet élni. De addig mindent bele akarok adni, mindent amit lehet meg akarok nyerni, újabb országokba akarok eljutni, remek emberekkel zenészekkel, színészekkel találkozni. Kihozni mindent ebből a 3 évből"

Max Kellerman megdöbbenéssel hallgatta ezeket majd rákérdezett Füzinél mi a terv, ha sikerül legyőznie Bivolt, amire elég egyértelmű választ adott a bajnok:

"Beterbiev és a vitathatatlan félnehézsúlyú cím. Túl vonzó lenne, hogy kihagyjam azt, hogy negyedszer is elérhetem azt, ami másnak még kétszer sem sikerült"

Füzi és Bivol várhatóan népszerűsítési turnéra mennek majd az Egyesült Államokban. Az összecsapást az HBO PPV konstrukcióban fogja közvetíteni 120 dolláros áron.

2023-06-20

HBO

Füzi megvédte világbajnoki címeit, botrány a mérkőzés után! 

Krisztián Füzi (72 győzelem / 1 vereség / 1 döntetlen) megvédte vitathatatlan világbajnoki címét a szintén korszakos zseni Gennady Golovkin (43 győzelem / 2 vereség / 1 döntetlen) ellen.

Az 1. menetben lassabban kezdenek a felek. Leginkább balegyenesekkel próbálják belőni egymást. Füzi többet és pontosabban üt, illetve sokkal többet hajol el és mozog el lábon, így ezt a felvonást tisztán viszi (10-9). A 2. menetre Füzi láthatóan tempót növel. Több balegyenest lő ki, amikre ráhúzza már a jobbost is, illetve több olyan ütése is van, amit váratlan ütemben indít el és juttat célba. Golovkinnak a nagyobb tempó egyenlőre nem ízlik, a menet vége felé egy tiszta és erőteljes Füzi balhorog is beakad, így ez a menet is a címvédőé (20-18). A 3. menetben továbbra is Füzi irányít, közelebb lép Golovkinhoz és testre is meghúz pár horogütést. A magyar világbajnok szépen hátramenetbe teszi Golovkint és bal-jobb, jobb-bal kombinációkkal is szépen talál, így ez a menet is az övé (30-27). A 4. menet hasonlóan telik, néhol egy kifejezetten taktikai csatát láthatunk, a menet végén Füzitől egy balos megint nagyon keményen talál, amitől Golovkin egész arca vörös lesz. Ez a felvonás is a címvédőé (40-36). Az 5. felvonásban már keményebb horog-egyenes ütéseket szórnak egymásnak, de Füzi tűnik frissebbnek és erősebbnek is. Nagy meglepetésre 30 másodperccel a menet vége előtt egy testre mért jobbossal Füzi megfogta Golovkint, de valamiért nem rohanta le és nem próbálta meg kiütni, de a menet így is simán az övé (50-45).

A címvédő így már nagyon elhúzott. A 6. menetben Golovkin érezte, hogy valamit elő kell húznia, hogy életbe maradjon. Most lábon és balosokkal is sikerül felvinnie a tempót a kihívónak, aki ha kellemetlen helyzetbe kerül, akkor fogással védekezik. Ez az első menet, amit sikerült elvinnie (59-55). A 7. menet a II. mérkőzésüket idézi és oda állnak kicsit verekedni, szórni egymásnak az ütéseket Füzi kombinatívabb és gyorsabb, így ez is az ő menete (69-64). A 8. menet nagyon szoros, de valamivel többet talált Golovkin így ez az ő felvonása és életben tartja az esélyeit (78-74). A 9. menetben kinyílt rendesen a pofonláda és, mint a II. mérkőzésükön ezennel is egy nagy verekedés alakul ki. A közönség ezt várta és már talpon is vannak. Kőkemény horgok csattannak mindkét fejen. Beleállnak a kemény belharcba és kölcsönösen szórják egymást, de Füzi a pontosabb és ő dolgozik többet, így ez az ő menete. (88-83). A 10. és a 11. menetben ugyanez az ádáz küzdelem folytatódik. Előbbi Golovkin utóbbi Füzi menete, így az utolsó menetre 107-102-vel fórdúltak, azaz Golovkin már csak kiütéssel nyerhetett. A 12. menetre viszont Füzi jött ki agresszívebben, csak úgy, mint az első két meccsen ezennel is megpróbálta meghúzni az utolsó menetet. Golovkin azonban rengeteget fogott, tördelte a bokszot és láthatóan már csak egy célja volt: talpon kihúzni a mérkőzést. Végül ez sikerült neki, de a győzelem Füzié lett.

A pontozás csak formalitás volt: Dave Moretti: 117-111 Füzi, David Sutherland: 116-112 Füzi és Steve Weisfeld: 116-112 Füzi.

A magyar címvédő, így egyhangú pontozással védte meg bajnoki címeit. A mérkőzés felvétele itt

A mérkőzés után tőle szokatlanul Golovkin nagyon szimpatikusan és elismerően nyilatkozott riválisáról:

"Kétség kívül Krisztián a korszak legjobb ökölvívója. Gratulálok neki, nincs kifogás, legyőzött engem. Azt hiszem, ha tízszer öklöznénk, ő nyolcszor nyerne. Nagy bajnok, akivel megtiszteltetés volt megosztani a ringet"

Füzi-vel Max Kellerman készített interjút:

M.K: Gratulálok Krisztián! Ez is óriási mérkőzés volt. Mit szólsz Gennady nyilatkozatához?

K.F: Köszönöm Max! Igen erőnlétben, kitartásban és taktikában is kemény meccs volt. Végig koncentráltnak kellett maradnom. Ő is megtisztelt ezzel a fantasztikus rivalizálással. Az ilyen versengések teszik nagyobbá ezt a sportágat.

M.K: Az első meccsetek egy technikai, a második egy verekedő-erő csatának tűnt, ez inkább egy taktikai csatának. Melyiket élvezted a legjobban?

K.F: Úgy egészében élveztem. Egy 6 éves rivalizálás vége ez, egy remek trilógiával. Ez mutatta meg, hogy milyen magas szintet képviselünk, hogy mindhárom stílusban magas színvonalú meccset vívtunk.

M.K: Az 5. menetben volt egy szituáció, amikor láthatóan megfogtad Golovkint, de nem rohantad le. Miért?

K.F: Ahogy mondtad egy taktikai csata volt. Megérezte az erőmet, tudta hogy bajban van és azt is, hogy akár le is rohanhattam volna. Ez még jobban elbizonytalanította. Ellenben minden idők egyik legjobb ütője ellen nem a legokosabb dolog belerohanni egy ilyen szituációba.

M.K: Hogy érzed most magad a mérkőzés után?

K.F: A bal kezemen az egyik újamnál volt egy zúzódás, lehet hogy csak a csont ment félre, de lehet hogy eltőrt meg kell majd nézzük. A számon van egy kis vágás, de semmi nagyobb bajom nincs. Jól érzem magam, mert megfelelő munkát végeztünk.

Büszke vagyok a csapatomra, akiknek újfent köszönettel tartozom.

M.K: Mi lesz a következő lépés? Ho… ho.. uraim.

(és ekkor váratlanul a ringbe rontott a félnehézsúlyú WBA világbajnok Dimitry Bivol, aki meglökte Füzit).

Dimitry Bivol: Nincs már igazi kihívásod nagyközépsúlyban. Nálad vannak az övek, megverted a legjobbakat. Ne a könnyű utat válaszd. Állj ki velem!

K.F: Megértelek Dimitry! Könnyű és jól jövő hírnév az ilyen műsor. De, hogy van pofád belépni a ringembe és meglökni? Örülj neki, hogy nem váglak ki innen most azonnal.

Te beszélsz könnyű útról? Megvertem mindenkit, akit lehetett! Ahogy mondtad az összes öv nálam van, ez is azt mutatja, hogy senkit nem kerültem. Ellenben veled. Ha jól tudom félnehézsúlyban az 5 övből 1 van nálad. 1 árva öv. Idejössz és egy nálad két számmal kisebb bunyóssal keménykedsz. Ahelyett, hogy a saját kategóriádban megküzdenél Beterbiev-el. Bár ahhoz ki kéne szedni a gatyából a golyóid helyén lévő kis mazsolákat. Értek én mindent Dimitry. Az ellenem vívandó meccsben sokkal több szakmai elismerés, felhajtás és pénz van, mint Betebiev ellen. És sokkal kisebb kockázatot is látsz. Ide jöttél, hogy egy általad könnyűnek vélt utat válasz te semmirekellő szarházi!

D.B: Bla. bla.bla. Most jön a kisebb vagy kártya. De lemehetek én is hozzád nagyközépsúlya. Küzdjünk meg a te súlyodban!

K.F: Az én súlycsoportom a középsúly lenne. Így is kockáztattam a nagyközépsúllyal. De látom nagyon kell a pénz. Szépen be is biztosítanád magad azzal, hogy lejössz nagyközépsúlyba és utána rinyálnál, hogy azért vertem be a pofádat, mert fogynod kellett. Már most ismerem minden szánalmas kis trükködet. Emlékezz majd erre, hogy én elmondtam neked, hogy jobban járnál Beterbiev-el!

D.B: Akkor elfogadod a kihívásomat?

K.F: El Dimitry! Ha ilyen hülye vagy, hogy házhoz jössz a verésért, hát legyen. De nem kellenek nekem adományok, könnyítések. Csináljuk nálad, fent félnehézsúlyban. Ne lehessen semmi kifogásod a végén.

M.K: Waoo e egy bejelentés? Bivol vs. Füzi a félnehézsúlyú címért?

K.F: Oscaron és Dimitry csapatán múlik. Én elfogadom a kihívást. Szeretem az olyan harcokat, ahol nem adnak nekem sok esélyt. Szeptemberben megcsináljuk! Köszönöm mindenkinek!

2023-05-26

HBO 

Füzi és Golovkin is bemértek. 

A Las Vegas-i MGM-ben napjaink két legjobb öklözője Krisztián Füzi és Gennady Golovkin harmadszor is összecsapnak egymással.

A mérkőzés előtti szokásos mérlegelést közel 10.000 szurkoló előtt tartották meg. Mindkét fél a felső kategóriának számító 168 fonton (76.2kg) mért be.

A tiszteletet megadták egymásnak kölcsönösen, nem volt sem lökdösődés sem verekedés, de a feszültség érezhető volt.

A küzdő felekkel Max Kellerman készített villám interjút.

M.K: Gennady! Túlzás nélkül ti vagyok a korszak legjobbjai. Most próbálkozol harmadik alkalommal Krisztián ellen. Az első két alkalommal nem sikerült legyőzzed. Most mi lesz más?

G.G: Mindkét alkalommal szoros meccseket vívtunk. Minden ellenszerem meg van, hogy megverjem őt és most már sokkal jobban ismerem, mint korábban. Az erőm és az ütőerőm hozzá fog segíteni a sikerhez. 24 meneten át elkerülte a jobbosomat, de újabb 12 meneten át már nem fogja.

M.K: Mit szólsz Krisztián újabb rekordjához, amivel ő a legrégebben uralkodó bajnok?

G.G: Hatalmas dolog lesz, hogy ennek én vethetek véget. Köszönöm.

M.K: Krisztián. Frenetikus hangulat fogadott itt titeket. Hogy érzed a holnapi esélyeket?

K.F: Igen, itt mindig csodás. Vegas fantasztikus. Jól érzem magam. A csapatommal remek munkát végeztünk. Megfelelő felkészülésen vagyok túl. A munkát elvégeztük, holnap pedig learatjuk a gyümölcsét.

M.K: Golovkin szerint nem kerülheted el tovább a jobbosát.

K.F: Hallottam, amit mondott. Nem én vagyok az, akit mentálisan megtőrt az első két meccsünk. Nem nekem kell bizonyítanom, hogy jobb bunyós vagyok. Én megtettem ellene kétszer. Ezek apró remények, amikbe kapaszkodik. Persze a bunyóban bármi megtörténhet, de biztosan hiszem, hogy felülkerekedek rajta.

2022-05-25

HBO

Füzi lett minden idők legeredményesebb világbajnoka!

Füzi Krisztián (71 győzelem / 1 vereség / 1 döntetlen) számos ökölvívó rekordot tart már. A teljesség igénye nélkül: minden idők legfiatalabb világbajnoka, a legtöbb világbajnoki címet elnyert ökölvívó, a legtöbb vitathatatlan világbajnoki címmel rendelkező öklöző, a legfiatalabb vitathatatlan bajnok, a legtöbb Év Kiütése és a legtöbb Év Ökölvívója cím. Mos pedig már ő a legtöbb ideig uralkodó világbajnok is. Ez a rekord megdönthetetlennek tűnt, amit az amerikai Joe Louis tartott, aki 1937. június 22-től 1949. március 01.-ig volt világbajnok, azaz 11 évig 8 hónapig és 8 napig.

Füzi ezt a rekordot adta át a múltnak, hisz megszakítás nélkül 2011. szeptember 10.-e óta világbajnok.

A címvédő a következőkép értékelte rekorddöntését:

"Hihetetlenül hálás vagyok azért, amilyen karriert sikerült eddig befutnom az ökölvívásban. A teremtő úgy adta, hogy esélyem volt több rekordot is megdönteni a sportágban, amikre mind nagyon büszke vagyok, de sosem éreztem úgy, hogy bármelyik rekorddöntésnek nagy feneket kellene kerítenem. A mai kicsit más.

Az embernek meg vannak a maga álmai. Az enyém az volt, hogy világbajnok lehessek és megverhessem a korszakom legjobbjait. Ez megadatott. Aztán szépen magával szippant az egész. Jönnek a címmeccsek, majd a bajnoki övek. Szépen lassan látod, hogy jó pár rekordot képes vagy megdönteni, de mindig van egy plafon, amire azt hiszi az ember, hogy azt nem érheti el.

Nekem anno cirka 10 éve is ilyen volt még Joe Louis rekordja. Sokan nem tudják, de én az ökölvívás történelme iránt is rajongok. Imádok régi nagyokról videókat nézni, könyveket olvasni, vagy ha megadatik beszélgetni velük. Nekem ez jelenti a hobbit, a kikapcsolódást, a feltöltődést az edzések és a hétköznapi munkám mellett. Ha volt ember, akit mindig is csodáltam az Joe Louis volt. Számos dolog miatt, de az egyik leghihetetlenebb nekem az a rekordja volt, hogy ő volt megszakítás nélkül a legtöbb ideig uralkodó világbajnok. 11 évig, 8 hónapig és 8 napig volt világbajnok megszakítás nélkül, azaz 4270 napig.

Na, ez volt az a rekord, amit sose hittem, hogy bárki megdönthet, azt pláne nem, hogy egyszer majd én. Mit is mondhatnék? megy az idő és öregszem.

A mai napon van 4271 napja, hogy megszereztem az első bajnoki övemet 17 évesen. A mai nappal Joe Louis rekordja a múlté. Egy részt még most is hihetetlen, másrész pedig rendkívül megtisztelő dolog ez. Mindenkit köszönet illet, aki segített az utamon ebben a közel 12 esztendőben. Sokat köszönhetek Istennek, a barátaimnak, az edzőimnek, a csapatomnak és a promótereknek is. A dolgom az, hogy tovább menjek és hű maradjak az elvárásokhoz. Jövőhéten megpróbálom tovább írni a történelmet.

Köszönöm mindenkinek, aki támogatott."

Füzi a jövőhéten vív címvédő mérkőzést a korszak másik nagysága Gennady Golovkin ellen Las Vegasban.

2023-05-22

HBO

Floyd Mayweather: Füzi az egyetlen, aki jobb lett miután legyőztem!

Floyd Mayweather Jr (58 győzelem / 0 vereség) minden idők egyik, ha nem legjobb öklözője. Többek között 5 különböző súlycsoportban volt világbajnok és 17 világbajnoki övet nyert karrierje során. 2015-ben visszavonult az öklözéstől és Füzi Krisztián vette át a helyét, mint a világ legjobb ökölvívója. Mayweather az azóta eltelt 8 évben több visszatérést is produkált. 2017-ben visszatért Conor McGregor ellen, majd 2018-ban újfent visszavonult. 2020 óta visszatért és kisebb mérkőzéseket azóta is vív. Jelenleg 58 győzelme van, veresége pedig nincs. Következőleg 2023. június 11.-én John Gotti ellen lép kötelek közé. Természetesen megkérdezik a jelenlegi élvonalbéli ökölvívásról is, így Füzi neve is szóba került Mayweather Max Kellermannal folytatott beszélgetésében.

"Soha nem futamodtam meg senkitől és mindig kiálltam a legjobbakkal, akiket meg is vertem. Füzi ezt vitte tovább. Ha megnézed a világ legjobbjait győztem le, de mindegyiknek gatya lett a karrierje miután megvertem. Corrales a világ egyik legjobbja volt, amikor legyőztem és soha többé nem lett a régi. Miután legyőztem Gattit volt még egy győzelme meg két veresége és az ő karrierjének is vége volt. De Judah, Baldomir, De La Hoya, Hatton, Ortíz, Maidana és Pacquiao sem lett a régi. Egyszerűen kicsinálta őket, hogy könnyűszerrel megvertem őket. Megtörtek. Füzi az egyetlen fazon, aki többet és jobb eredményeket ért el miután legyőztem őt. Talán ő az egyetlen, aki képes volt tanulni, meríteni a vereségből és erősebben visszatérni. Valahol nekem is közöm van ahhoz, hogy ő ma az a legyőzhetetlen erőember, akinek ismerjük." – mondta Mayweather.

Amikor arról kérdezték, hogy szerinte Füzi karrierjében mi rejlik még a következőt mondta: "Ő is öt súlycsoportban lett bajnok akárcsak én. Világbajnoki övekben már többet is szerzett, mint én. Azaz igazság, hogy brutál mód kitakarította a kisváltósúlyt, aztán a középsúlyt és most már szépen lassan a nagyközépsúlyt is. Nem igazán látom, hogyan tovább. A súlycsoport legjobbjait megverte, az összes öv nála van, mindenkivel akivel érdemes volt vívott visszavágót is. Középsúlyba nem sok értelme van visszamennie. Nagyváltósúlyba nagy kérdés, hogy be bír e mérni. Félnehézsúlyba pedig már nagyon kicsi lenne, mint ahogy amúgy itt nagyközépsúlyban is kicsi, de a zsenialitásával ezt kompenzálja"

Az elkövetkező Golovkin elleni mérkőzésről is kérdezték Mayweathert: "Golovkin egy kicsit olyan neki, mint nekem Pacquiao volt. Az emberek elmondják, hogy erősebb nála, azt várták, hogy megveri Krisztiánt majd ő kétszer is legyőzte. Egyszer technikásan, egyszer pedig erőből. Biztos, hogy ez a harmadik összecsapás is izgalmas lesz, de biztos vagyok Krisztián győzelmében."

Amikor arról kérdezték, hogy 46 évesen több, mint 1 milliárd dollárral a zsebében miért bunyózik még mindig a következőt mondta: "2015-ben abbahagytam a legmagasabb szinten. Azóta középszinten bokszolgatok. Így is szép pénzeket keresek, miét hagyjam ott azt a pár milliót? Élvezem a bunyót, lehet hogy még 50 éves koromig maradok évi 2-3 meccsel. Meglátjuk. Nem tervezek előre csak élvezem, amit csinálok

2023-05-20


Az év csatája jöhet! Füzi vs. Golovkin 3!

A jelenlegi vitathatatlan nagyközépsúlyú világbajnok Füzi Krisztián (71 győzelem / 1 vereség / 1 döntetlen) megszavaztatta szurkolóit, hogy ki ellen látnák őt szívesen legközelebb és a szurkolók nagy arányban Golovkinra szavaztak. A magyar öklöző csapata, a Golden Boy Promtions pedig meg is egyezett Golovkin csapatával egy május 26.-ai Las Vegas-i összecsapásról.

Érdekesség, hogy több szempontból is egész biztosan történelmi összecsapás lesz a két öklöző csatája. Ez lesz ugyanis Füzi és Golovkin pályafutásának is az első trilógiája, így mondhatni, hogy Füzi esetében talán az egyetlen olyan dolog is ki lesz pipálva, ami eddig még hiányzott a karrierjéből. Nem mellesleg ezzel a mérkőzéssel az is eldőlt, hogy Füzi egy újabb történelmi rekordot fog megdönteni. A mérkőzés napján ugyanis már 11 éve 8 hónapja és 17 napja lesz világbajnok, mellyel megdönti a 11 év 8 hónap és 8-nappal 1949 óta rekorder Joe Louis rekordját, mint a legtöbb ideig uralkodó világbajnok öklöző! Füzi e mellett 32. világbajnoki címmeccsét fogja vívni, mellyel az örökranglista 3. helyére fog feljönni és már "csak" Bernard Hopkins (36) és Julio César Chávez (37) lesznek előtte ezen a listán is.

Füzi és Golovkin rivalizálása egyébiránt 2015 év végén kezdődött. A magyar öklöző ekkor lépett fel középsúlyba és hívta ki az akkori WBA / IBF világbajnokot, de Golovkin sokáig úgy tűnt nem akarja megméretni magát a magyar ellen. Végül Füzi 2016 januárjában Miguel Cotto ellen elnyerte a WBC / RING középsúlyú címeket. A Golovkinnal való összecsapása 2017 szeptemberében valósult meg. A két öklöző egy rendkívül jó összecsapást vívott, melyet a szakértők és szurkolók szerint is Füzi nyert meg. A pontozók végül döntetlent hirdettek, így mindkét bajnok megtartotta címét. 2018 májusában következett volna a visszavágó, de ezt Golovkin lemondta. Végül 2019 májusában másodszor is összecsaptak és egy kőkemény verekedésben Füzi ezennel már a pontozók szerint is legyőzte Golovkint.

A két öklöző közül Füzi azóta egyesítette mind az 5 középsúlyú övet, így vitathatatlan középsúlyú világbajnok lett, elnyerte a félnehézsúlyú bajnoki címet is és vitathatatlan nagyközépsúlyú világbajnok is lett. Golovkin azóta újra elnyert 2 középsúlyú világbajnoki címet, így mondhatni, hogy mindkét öklöző abszolút csúcson van még.

A mérkőzés sikerét a két öklöző közötti több, mint 7 éves rivalizálás egész biztosan sikeressé teszi. A két korábbi remek összecsapásuk is remek ajánló levél. Az első meccsükre 2017-ben 1.6 millió ember tekintette meg az HBO-n, míg a 2019-es visszavágót 1.5 millió ember. A mérkőzés promótere, Oscar De La Hoya hasonló sikert vár a harmadik mérkőzéstől is.

"Abszolút a korszak két legjobb öklözője csap össze, ez kétség kívül így van. Krisztiánnak ez lesz a 32. világbajnoki címmeccse, Golovkinnak a 26. Mindketten legendái a sportáguknak. Bár szerintem az rég eldőlt, hogy ki a korszak legjobbja, de Golovkin szépíthet ezen. Biztos vagyok benne, hogy mindkét srác mindent belefog adni és a szurkolók ugyan olyan jól fognak szórakozni, mint első két alkalommal" - mondta De La Hoya.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol Füzi újabb rekordjáról, mellyel a legtöbb ideig uralkodó világbajnokká válik a következőt mondta:

"Nem hittem volna, hogy valaha bárki megdönti Joe Louis rekordját. 1937-től 1949-ig volt világbajnok. Ez a rekord 74 éve állt. De ha valaki, akkor Krisztián méltó rá, hogy megjavítsa. Azaz igazság, hogy az ember csak kapkodja a fejét, annyi rekordot dönt meg Krisztián. De ebben mind kőkemény munka van"

De La Hoyát arról is kérdezték, hogy Füzit hol helyezné el minden idők legjobb öklözői listáján.

"Bár tudom, hogy Krisztián nem szereti, ha ilyen témában emlegetik a nevét, azaz igazság, hogy az én listámon nagyon is elől lenne. A legfiatalabb világbajnok, ő nyerte a legtöbb világbajnoki címet, legtöbb év öklözője címet, ő a legtöbb ideig uralkodó világbajnok, volt az évtized bokszolója is és neki van az egyik legtöbb címmeccse is. Ha valaki azt mondja, hogy ezzel ő nincs ott a valaha volt legjobbak élmezőnyében az vagy nem ért a sportághoz vagy elfogult. Vagy Krisztián esetében szerény" - mondta De La Hoya.

A május 26.-ai összecsapást az HBO PPV konstrukcióban fogja közvetíteni 110 dolláros (kb.40.700 Ft) áron.

BBT

2023-02-11

A 2023-as év első interjúja Füzi Krisztiánnal! 

Vitán felül a magyar ökölvívás és a boksztörténelem egyik legeredményesebb öklözője Füzi Krisztián (71 győzelem / 1 vereség / 1 döntetlen), aki számos rekordjával már hosszú ideje beírta magát az ökölvívás történelemkönyvébe. A 2023-as év első nagy interjúját most a Magyar Boksz Szervezetnek adta, kollégánk Tóth Árpád volt a riporter.

Ha valakit említened kellene a jelenlegi mezőnyből, mint kedvenc öklözőt ki lenne az?

Jó nehéz kérdést tettél fel. Igazából sok remek bunyós van a mostani mezőnyben is. Aki az egyik nagy kedvencem az talán Tyson Fury. Remek show műsorokat csinál, felborzolja a kedélyeket egy-egy összecsapás előtt. Vállalja a nagyobb kihívásokat, ilyenek voltak a Klitschko, Wilder, Whyte vagy Chisora meccsek is. Nem mellesleg pedig sokan elfelejtik, hogy nehézsúlyhoz mérten mennyire gyors és technikás. Így a mai mezőnyből ő az egyik kedvenc. De mindenképp meg kell említenem még Vasily Lomachenkot vagy éppen Errol Spence Jr-t is.

Ha már Fury. Szerinted vitathatatlan világbajnok lesz nehézsúlyban?

A modernkori vitathatatlan világbajnoki címet 1988 óta nézzük. Azóta ehhez a címhez egyszerre kell birtokolni a WBA / WBC / RING / IBF / WBO öveket. Ez rendkívül nehéz dolog több, sportpolitikai szempontból is. Erre 1988 óta elég kevés öklöző volt képes. Amikor ez nekem első ízben sikerült 2015-ben akkor mindössze a harmadik olyan bunyós voltam, akinek ez összejött. Előttem csak Bernard Hopkinsnak és Jermain Taylor-nak sikerült ez a bravúr. Azóta minden nagyképűség nélkül állíthatom, hogy megváltoztattam az ökölvívás rendszerét és a bunyósok hozzáállását. 27 év leforgása alatt 3-an voltunk, akik vitathatatlan bajnokok lettek pedig olyan nagyszerű alakok álltak ehhez közel, mint Mike Tyson, Evander Holyfield, Lennox Lewis, Floyd Mayweather Jr, Roy Jones stb. mégsem jött össze nekik. Az én címegyesítésem után a bajnokok elkezdtek arra törekedni, hogy ők is elérjék ezt. Ha lehet ilyet mondani egy trendet hoztam létre. Az azóta eltelt 7 évben megcsinálta ezt a bravúrt Terence Crawford, Oleksandr Usyk, Josh Taylor, Jermeel Charlo és Naoya Inoue is. Ez 5 öklöző. Majdnem évente egy, míg korábban majdnem 10 évente volt 1 ilyen öklöző.

Ha ebből indulok ki, akkor Fury miért ne tudná megtenni ezt? Jelenleg nála van a WBC és a RING öve. Usyk-nál a WBA / IBF / WBO. Ami pikánssá teszi ezt az egészet az a történelmi szál. Ugyanis nehézsúlyban még sosem volt 5 öves vitathatatlan bajnok. Én szorítok neki.

A történelmi szállakat nézve, mit kezdtél volna a nagyközépsúly korábbi világbajnokaival? Például Joe Calzaghe-val, Andre Ward-al vagy Carl Froch-al?

Nem szeretek belemenni az ilyen összehasonlításokba. Én egy tisztelettudó ember vagyok, aki tiszteli a múlt nagy bajnokait és öklözőit. Nem hiszem, hogy helyes lenne olyanokat mondogatni, hogy így vagy úgy legyőztem volna őket, mert ennek nincs értelme. Persze az ember csak úgy lehet a legjobb, ha elhiszi, hogy bárkit legyőzne és bárkit legyőzött volna, így nekem is megvan ez a magamba vetett hitem, de nem szeretek ilyen képzeletbeli meccseket tippelni.

Mi kellene ahhoz, hogy feltámadjon az ökölvívás Magyarországon?

Nagyon sok minden. Nincs mit szépíteni nem, hogy világ, de Európai viszonylatban sem vagyunk az élmezőny közelében sem. És ezen adott esetben az én esetleges sikereim se segítenek, mert, ahogy mondani szokták egy fecske nem csinál nyarat. És pont ez a lényeg. Nem egy nagy öklözőből, nem belőlem vagy Jóska Pistából áll a magyar ökölvívás. Hanem egy sikeres, felépített rendszerből. Anno a '80-as, 90'-es években nagyon jók voltunk amatőr ökölvívás terén. Behozták hozzánk a Szovjet iskolát és az akkor nagyon korszerű és modern volt. Mellé pedig társult sok tehetséges öklöző, mint Váradi János, Lévai István, Isaszegi Róbert, Kovács István, Somodi Ferenc vagy Szikora István. Ez pedig sikerhez vezetett. A rendszerváltás után azonban nem változtattunk a rendszeren. Azt hittük jó az úgy, ahogy van és hozza tovább a sikereket. És egy darabig még működött is ez, hisz annak a kézlenyomata volt még Kótai Misi, Erdei Zsolt vagy Balzsay Karcsi eredményei, de még azt mondom Kovács Istváné is. De már akkor látszott, hogy egyre kevesebb eredményt érünk el, csak a szép profi eredmények ezt még elnyomták.

Ahogy ők kiszálltak olyan volt, mintha elvágták volna Magyarországot a világ ökölvívásától. Az, hogy én vagy Baranyai Krisztián elértünk jó eredményeket annak köszönhető, hogy volt egy remek, szakképzett edzőnk, aki mindenét feltette a karrierünkre mi meg mindent beleadtunk a tehetségünk mellett. De sajnos nem egy sikeres rendszer gyümölcse ez.

A termek ugyan olyan állapotban vannak a legtöbb helyen, mint pl. 1990-ben. Sok az idős 60-80 éves edző, akik ugyanazt az iskolát viszik tovább, természetesen az idő múlása miatt sajnos már alacsonyabb színvonalon. Ez az alapja mindennek. Ebből lesz amatőr ökölvívás, az adja a profik alapját és a jó, ígéretes profik vonzzák a befektetőket és promótereket. Ma Magyarországon nincs jelentős befektető vagy promóter, mert ők üzletemberek és nem hülyék sajnos, hogy a saját pénzük ellenségei legyenek. Így halott a profi ökölvívás is. Én is, ha itthon maradtam volna megrekedtem volna egy középszinten.

A promóter és befektető hiány pedig ugye olyan problémákat szül, hogy 300-400.000 Ft-okért bunyóznak évi 3-4 meccseket az öklözők és ezért melóznak a napi 2-3 óra edzés mellett 10-12 órákat a munkahelyen is. Az egész rendszert át kellene alakítani egy német, angol vagy lett formátumra és akkor kb. 20 éven belül lenne eredmény. Ez az igazság, ekkora ma a lemaradásunk. De beszélhetnénk sajnos arról is, hogy milyen vezetői rossz döntések születtek, vagy hogy egy gyerek szüleinek ma be kell fektetni 4000 Ft-ot egy bandázsra, 15.000 Ft-ot egy boksz nadrágra, 15.000 Ft-ot egy boksz kesztyűre, 8000 Ft-ot egy zsákolókesztyűre, 4000 Ft-ot egy fogvédőre és kb. 5000 Ft-ot egy ágyékvédőre. Ez alaphangon 50.000 Ft. És akkor egy alap kezdő csomagról beszéltem, mellé ugye az edzések díja, és akkor még lehet a gyerek nem is marad a sportban. Ez a mai helyzetben, mikor sokaknak a megélhetés is nehéz, megint nem egy ideális dolog. De estig lehetne sorolni, így is túl hosszan belementünk.

Szokott lenni valami különös rítusod szorítóba lépés előtt?

A csapatommal egymást átkarolva megszoktunk állni az öltözőben, illetve a mérkőzés előtt a saját sarkomba még vetek egy keresztet.

Van benned félelem a meccsek előtt?

Amikor ennyi éve vagy ezen a szinten ez inkább átalakul egy egészséges izgulássá, mely adrenalinnal és hihetetlen nagy koncentrációval párosul.

Tudod már mi lesz veled a visszavonulásod után?

Vannak gondolataim és terveim, de még semmi konkrétum nincs lefixálva. De már jó ideje igyekszem normális, hétköznapi életet is élni. Pár éve már nem csak a bunyó van számomra. Ugyanúgy dolgozom, van hétköznapi munkám, mint mindenki másnak, tanultam, iskolákat végeztem el.

Mondhatjuk, hogy már nem a boksz a legfontosabb neked?

Ha nem a boksz lenne a legfontosabb, akkor már nem lennék benne ebben az egészben. Szimplán annyiról van szó, hogy kell lennie mellette egy kiépített magánéletnek is, mert ha nincs, akkor nagyon könnyen egy óriási űrben találhatja magát az ember, ha mind ennek vége.

Sok reklámcéggel állsz szerződésben. Melyek ezek a cégek és mit biztosítanak neked?

Van egy pár. Az HBO Boxing nyilvánvalóan a mérkőzéseimet közvetíti, a felvezetések alatt készít műsorokat vagy interjút. Az Everlast gyártja az összecsapásokara a kesztyűimet, az Inked festi fel a hátamra a minden mérkőzésen olvasható általam írt idézetet. Az Atlanta cég gyártja a saját Shoppom termékeit, illetve a mérkőzésekre a nadrágomat és cipőmet. A Corona Extra, a Hennessy és a Tecate pedig a reklámozásért cserében a mérkőzéseim After Party-jainak a költségeit állja.

Több reklámcég is felkeresett, úgy hallani 2023-ban lesz olyan, amit elvállalsz.

Még semmi biztos, de a Hugo Boss-al tárgyalunk ilyenről.

Szurkolói szavazás volt kiírva a következő mérkőzésedre. Mi lett az eredmény és mikor várható a mérkőzés bejelentése?

Az eredmény csak akkor szeretnénk már nyilvánosan is közölni, ha sikerül megállapodni azzal, akit a szurkolók választottak. Január végén vagy február elején szeretnénk is bejelenteni, ha egyesség születik. A mérkőzésre mindenképp májusban kerül sor Las Vegasban.

Köszönjük bajnok és sikerekben gazdag 2023-as esztendőt kívánunk neked!

Köszönöm.

2023-01-07

MBSZ

Füzi színvonalas meccsen győzte le másodszor is Plant-et!

A Las Vegas-i MGM-ben rendezték meg a WBA / WBC / IBF / WBO / RING világbajnok Krisztián Füzi és kihívója, a korábbi IBF bajnok Caleb Plant visszavágóját.

Az 1. menetben Plant igyekezett kívül maradni, nem ütést kapni, de ez kevésbé sikerült neki. A két öklöző körülbelül azonos mennyiséget talált, de Füzi ütései hangsúlyosabbak voltak, így a nyitó menet a bajnoké (10-9). A 2. menetre Füzi már agresszívabban jött ki és többször is a köteleknek szorította Plant-et, ahol kemény horgokkal találta el és az ex a bajnoknak igen kemény pillanatokat kellett átélnie. Ez is így egyértelmű Füzi menet volt (20-18). A 3. menet hasonló mederben zajlott, egy kemény balhoroggal Füzi meg is fogta Plant-et, így tovább növelte az előnyét (30-27). A 4. menetben Plant egy kicsit több bunyót mert vállani, de Füzi ilyenkor kegyetlen horgokkal büntette meg, így továbbra is a címvédő vitte a meneteket (40-36). Az 5. felvonásban Plant próbálta fogással csillapítani a dühösen támadó Füzi rohamait, de ez kevésbé sikerült neki. Füzi még a fogásokból is kemény, rövid horogütésekkel jött ki, így már öt pont előnye volt (50-45). A 6. menetben Füzi visszább vett a tempóból, így Plant picit vissza tudott jönni a meccsbe, de a menet megnyerésére még ez sem volt elég (60-54).

A 7. menetben Plant rengeteget fogott, szabálytalankodott és az egyenesei is ültek, így ez volt az első menet, amit megnyert a meccsen (69-64). A 8. menetre Füzi újra növelte a tempót és egy jobbfelütés balhoroggal brutálisan padlóztatta Plant-et! Az amerikai nagyon ingatag lábakon állt fel, Füzi azonnal lerohanta a kötelekhez szorította és egy dupla jobbossal újra leütötte, amiből Plant már képtelen volt felállni!

A magyar címvédő így megtartotta világbajnoki koronáját és 71 győzelem 1 vereség 1 döntetlen lett az új rekordja, míg Plant második veréségt is Füzitől szenvedte el.

A győztessel Max Kellerman készített interjút!

M.K: Gratulálok Krisztián! Ahogy ígérted, idő előtt sikerült befejezni a meccset.

K.F: Köszönöm Max és köszönöm a szurkolóknak is! Biztos voltam, hogy idő előtt állítom meg Caleb-et. Egyszer már bunyóztunk. Tudtam, hogy óvatosabb próbál lenni, kívülről akar majd bokszolni velem. Nekem még agresszívebbnek és letámadóbbnak kellett lennem, így a terve fucsba ment és onnantól én diktáltam.

M.K: Úgy tűnik te és Kevin Rooney mindig tudjátok a megfelelő taktikát az aktuális ellenféllel szemben.

K.F: Remek páros vagyunk. Szerencsés vagyok, hogy elvállalt és feladta miattam a kényelmes nyugdíjas életet. Most már 12 éve dolgozunk együtt és ez volt életem egyik legjobb döntése.

M.K: Ez volt a 31. világbajnoki címmeccsed. Egy meccsre vagy az örökrangsorban 3. Jack Brittontól.

K.F: Igen és ez rendkívül megtisztelő érzés.

M.K: Sokan úgy vélik nem maradt igazán sok kihívásod a súlycsoportban.

K.F: Én nem így látom. Noha legyőztem már Smith-t és Plant-et kétszer, illetve Saunderst és Jacobs-t is egyszer ettől ők még egy elég magas szintet képviselő klasszis öklözők. De itt van még Benavidez, Hart és Ryder is. Sok remek öklöző van most ebben a súlyban is.

M.K: Mikor lépsz legközelebb szorítóba?

K.F: A tervek szerint jövő év májusába és addig következik most számomra és a csapatom számára is egy nagyobb pihenő. Az idei évnek egész biztosan vége van.

M.K: Ki lehet a következő ellenfeled?

K.F: Fogalmam sincs, de a szurkolóim már tudják.

M.K: Ezt hogy kell értenünk?

K.F: Ahogy egyszer már mondtam az ökölvívás a szurkolók nélkül csak egy üres színházi előadás lenne. Így pályafutásom során első ízben decemberben kiírunk egy szavazást 5 lehetséges ellenfélről és a szurkolók döntik el kivel akarnak egy ringben látni. Ha minden jól megy januárban nyélbe is üthetjük és májusban mehet is a meccs!

M.K: Wao. Hogy jött ez az ötlet?

K.F: Fontosak a szurkolóim és az örökségem is. Annyi mindent kaptam az emberektől és ettől a sportágtól, hogy szeretnék ebből valamit visszaadni!

M.K: Köszönjük bajnok és jó pihenést!

K.F: Köszönöm Max.

2022-09-24

HBO

Füzi és Plant is mérlegre álltak!

A Las Vegas-i idő szerint szombaton körülbelül délután 4 (magyar idő szerint vasárnap hajnali 1) körül szorítóba lépő WBA / WBC / IBF / WBO / RING bajnok Krisztián Füzi és a korábbi IBF bajnok Caleb Plant is mérlegre álltak az MGM-ben. Füzi alatt 168 fontot mutatott a műszer, míg Plant 167 fonttal mért be. A két öklöző farkaszemet nézett és itt kialakult egy kisebb csetepaté. Plant folyamatosan szövegelt és anyázott Füzi felé, aki ezt egy darabig tűrte majd meglendítette öklét és megállította Plant arca előtt majd azt mondta, hogy: "Holnap nem fogom vissza a kezem, holnap tiszteletet tanulsz".

A két öklözővel Max Kellerman készített villáminterjút a mérlegelés után.

M.K: Hogy érzed magad Celeb?

C.P: Fantasztikusan. Szét fogom rúgni Füzi seggét.

M.K: A mérlegelés majdnem tettlegességig fajult...

C.P: Ő sem olyan hülye, hogy már a mérlegen elveszítse a címeit. De holnap se fog eltalálni. Remekül érzem magam.

M.K: Mit üzennél a szurkolóidnak?

C.P: Köszönöm a támogatásotokat, sokat jelent. Holnap nyerni fogunk!

M.K: Hogy érzed magad Krisztián?

K.F: Nagyon jól érzem magam. Jól sikerült a felkészülés, amiért Kevin Rooney-nak, Balogh Ferencnek és az egész Bad Boy Team-nek hálás vagyok. Készen állok.

M.K: Majdnem megütötted Caleb-et...

K.F: Holnap meg is fogom. Sőt, ahogy korábban mondtam lezárom idő előtt a meccset. Tiszteletet kell tanulnia.

M.K: Mit üzennél a szurkolóidnak?

K.F: Köszönöm az itt lévőknek, az otthon szorítóknak és a TV nézőknek is. Nagyon inspiráló. Amikor itt kőrbe nézek az igazán csodás érzéseket vált ki belőlem. Biztos vagyok benne, hogy holnap mindketten a legjobbunkkal fogunk előállni.

Az összecsapást holnap az HBO Sports fogja közvetíteni PPV-ben 105 dolláros áron.

2022-09-23

Interjú Füzi Krisztiánnal 

A jelenleg világ legjobb bokszolójának tartott Füzi Krisztián (70 győzelem / 1 vereség / 1 döntetlen) interjút adott az MBSZ-nek. Beszélt a múltról, a bajnoki éveiről és természetesen a szeptember 24.-ei Caleb Plant elleni vitathatatlan nagyközépsúlyú világbajnoki címmeccs visszavágójáról is.

T.Á: Krisztián, itt van egy videó összeállítás a legszebb bajnoki momentumaidról. Ha megnézed, mire emlékszel vissza ebből legszívesebben?

F.K: Először is hihetetlen, hogy már 11 éve tart ez az egész. Nagyon sok emlék és érzelem eljön bennem, ha ezekre a videókra ránézek. Mintha tegnap lettek volna. Nem tudnék neked egyetlen momentumot kiemelni. Nyílván az első világbajnoki meccs, ahol minden idők legfiatalabb bajnoka lettem egy döntő momentum. Csak úgy, mint Kahn, Bey vagy Kovalev kiütése. Vagy a Golovkinnal és Saunderssel vívott meccsek.

T.Á: Számos rekordot tartasz már az ökölvívás világában. Nagyon közel vagy azonban újabb rekordokhoz. Ilyen például a legtöbb világbajnoki címmeccs és a legtöbb ideig való bajnoki uralkodás. Izgatnak ezek a rekordok?

F.K: Van egy pár rekord valóban a nevem mellett. Van egy régi mondás a sportban. A számok nem hazudnak. Régen azt hittem ez is csak egy mondás a sok közül, de azaz igazság, hogy nem. Ha a számok kiállnak melletted az nagyon jó dolog, ha a számok ellened vannak az nem valami jó, de akkor is az igazságot tükrözi. A meglévő rekordjaimra büszke vagyok. Természetesen megtiszteltetés újabb rekordokat dönteni, de jelenleg nem erre koncentrálok. Szeretném a saját utamat járva a saját történelmemet írni!

T.Á: De a legtöbb ideig való bajnoki uralkodáshoz nagyon közel vagy. Joe Louis 1937. június 22.-e és 1949. március 01-je között 11 évig, 8 hónapig és 8 napig, összesen 4270 napig volt világbajnok. Te 2011. szeptember 10.-e óta vagy bajnok. Ez 10 év 11 hónap és 16 nap. Ha jövő ilyenkor is itt ülünk és te bajnok vagy az azt jelenti, hogy az új rekorderrel beszélgetek.

F.K: Valóban közel van. A Plant meccsig egész biztosan bajnok maradok, így a 4032 napot el fogom érni. A Golden Boy-al 2023 szeptember 30.-ig van szerződésem. Az pedig már rekord döntés lenne. De mondom ezekről még korai beszéni, itt van előttem Plant, akit le kell győzzek.

T.Á: Jövőre elérheted a 33 világbajnoki címmeccset is, itt a rekorder Julio Cesar Chávez 37-el.

F.K: Tisztában vagyok vele. Mondtam, megtiszteltetés, ha valamelyik rekord esetleg még összejön, de jelenleg csak a következő megoldandó feladatra koncentrálok és ez Plant.

T.Á: Nehezebb meccsre számítasz Plant-el, mint előzőleg?

F.K: Egyértelműen igen. Biztosan jobban felkészült. Mentálisan erősebb lesz, többet fog elmozogni, zártabb fedezéke lesz, jobb kondíciója. Szóval a legjobb Plant-re készülök. Biztos vagyok benne, hogy nem 1-2 menetes dolgom lesz.

T.Á: Korábban azt mondtad, hogy mindenképp kiütöd Plant-et.

F.K: Igen és ezt most is tartom!

T.Á: Ez lesz a 31. világbajnoki címmeccsed és ebből a 19. Las Vegasban. Mondhatni, hogy Vegas a kedvenc városod?

F.K: Számomra Budapest az első, de Las Vegas abszolút nevezhető a második otthonomnak. Fantasztikus város, ahová nagyszerű emlékek és megannyi nagy meccs köt. Egy időben volt kint is egy lakásom, de több ok miatt is el lett adva. De közel áll a szívemhez Los Angeles is. Ott van a Golden Boy Promotions és a Bad Boy Team Shop is.

T.Á: Minek köszönhető szerinted, hogy a szurkolók ennyire szeretnek téged az Egyesült Államokban?

F.K: Úgy gondolom, hogy az Istentől kapott adottságaim is sokat segítenek ebben. Bírom az ütést, jó ütőerőm van, a gyorsaságom rendben van, technikailag képzett vagyok és van egy látványos, izgalmas stílusom. Ezen felül a nézők értékelik azt, hogy minden esetben a legjobbakkal méretem meg magam és figyelek arra, hogy ők mit szeretnének. Tudják, hogy nekem fontosabb az, hogy minél jobb meccseket vívjak, mint az hogy mennyi pénzt keresek. Azonosulni tudnak a hozzáállásommal és a motivációmmal.

T.Á: Bernard Hopkins azt mondta te vagy az egyik legerősebb bokszoló mentálisan, aki valaha ringbe lépett. Volt valami, amivel erősítetted magad ilyen téren?

F.K: Bernard hosszú évek óta a tanácsadóm. Ő minden idők egyik legjobbja volt és megtiszteltetés, hogy ezt mondja. Igazából tisztában vagyok a képességeimmel, tudom mi az, amit el tudok érni. Ha a fejembe veszek valamit nem az a kérdés elérem e, hanem hogy mikor. Soha nem adom fel és ez visz előre. Az évek során annyiszor volt, hogy azt mondták ez lehetetlen vagy, hogy ez nem jöhet össze nekem. Voltak nevető hangok, gúnyos megjegyzések. Aztán én elértem, amire azt mondták, hogy nem lehetséges. Ekkor már csak irigység és csend maradt. Akkor jöttem rá, hogy soha nem kell megfelelned olyanoknak, akik nem fontosak számodra, vagy akik nem hisznek benned. Ha valaki azt mondja nem érheted el, amit szeretnél, az valójában azt mondja, ő nem tudná elérni azt, amit te igen. Minden egyes meccsem előtt tisztán hiszem, hogy nyerni fogok, és ezt mentálisan jelzem is az ellenfelem felé. Ha nem hinnék benne, hogy nyerek nem is állnék oda. A mentális erő és a hit legalább annyira fontos, mint a fizikai felkészültség.

T.Á: Köszönjük bajnok és sok szerencsét kívánunk!

F.K: Köszönöm.

2022-08-27

MBSZ

Füzi vs. Plant visszavágó szeptember 24.-én Las Vegasban! 

Nemrégiben a Golden Boy Promotions és a Bad Boy Team is egy összefoglaló videó formájában mutatták be Füzi Krisztián (70 győzelem / 1 vereség / 1 döntetlen) eddigi 30 világbajnoki címmeccsét. A súlycsoportoktól függetlenül a világ legjobb öklözőjének tartott magyar a legtöbb megvívott világbajnoki címmeccs örökranglistáján is a 4. helyen áll már. Csak Jack Britton, Bernard Hopkins és Julio César Chávez előzik meg. Valószínűleg idő kérdése, hogy ezen a listán is TOP3-ba kerüljön Füzi. Ehhez 2 világbajnoki címmeccs szükséges számára.

Ebből most az egyiket, a soron következő 31. világbajnoki címmeccsét be is jelentették. A sajtóeseményt videókonferncia keretein belül tartották.

"A legutóbbi, Smith elleni címmeccsem után Plant oda jött hozzám balhézni. Meglökött és elég drasztikusan lépett fel. Nem hoztuk ezt nyilvánosságra. Nem akartam, hogy a sajtó ezen csámcsogjon és, hogy ő ingyen reklámot kapjon a nagy semmiért. Az elmúlt napokban sokat egyeztettünk ki legyen a következő ellenfelem. Mint vitathatatlan bajnokként kötelezettségeim vannak a világszervezetek iránt is. Egyeztettünk a WBA-WBC szervezettel. Náluk Smith kötelező kihívó volt, így 12 hónapig zöld utam van az ő égiszük alatt. A WBO-nál nincs most kötelezettségem. Az IBF azt mondta náluk Plant a kötelező kihívóm, de ha van egy rangos meccs, egy igazán nagy név ellen akkor tolhatjuk ezt a meccset. Jelenleg utánam a TOP10 a következő: Saunders, Andrade, Smith, Plant, Jacobs, Benavidez, Hart, Ryder, Richards és Gongora. Közülük legyőztem már Smitht kétszer, Saunderst, Andradét, Plant-et és Jacobs-ot is. Aki igazi kihívást jelentett volna az Benavidez és Hart. Benavidezzel voltak egyeztetések, de sajnos nem jutottunk dűlőre. Én, mint harcos bárkivel kiállok, aki igazán nagy kihívást tud okozni nekem. Világbajnok vagyok és szentül hinnem kell benne és hiszek is benne, hogy bárkit meg tudok verni. De amikor már egy ekkora gépezet van körülötted, nem csak a saját javaidat kell nézned. Nem csak a saját céljaid a fontosak. Vannak elveim, amikből nem engedek, de néznem kell a menedzserem, a promóterem és a csapatom helyzetét is egy-egy meccsnél. Ha pedig nekik erkölcsi, szakmai vagy anyagi káruk keletkezik mérlegelnem kell. Ilyen alapon a Benavidez meccs nem jöhetett létre. Hart-al egyértelműen a kötött Tv-s szerződése volt a baj. Neki is és nekem is kizárólagos szerződésünk van, de a másik oldalon. Így visszaértünk a kőr elejére. A legjobb elérhető ellenfél, ráadásul IBF kötelező kihívóm Plant. Ezért jön létre a visszavágó ellene. Sose szoktam fogadkozni, mindig azt mondom győzni megyek a ringbe. De úgy érzem az első meccsből nem tanult eleget Caleb. Szeptember 24.-én nem csak győzni fogok, de ki is fogom ütni őt. Ha ez nem így lesz nyugodtan kérdőjelezzenek meg, mint vitathatatlan bajnokot" - mondta Füzi.

"Nem vagyok az a feladós típus. Az első meccsünk előtt sok gondom volt, plusz egy nagyon szerencsétlen ütést nyeltem be. Azóta formában tartom magam, rengetegszer visszanéztük a meccset és tudom min kell javítanom. Füzi piszok jó bokszoló, történelmet írt a pasas, de előbb utóbb mindenkit legyőznek. Biztos vagyok benne, hogy vissza tudok vágni neki. Másodszor nem fog kiüti, ez biztos. Előbb fogom én a k@rva anyjába visszaütni" - mondta Plant.

A mérkőzés promótere, Oscar De La Hoya szerint pikáns hangulat várható, ahol mindkét fél ki akarja majd ütni a másikat. Az összecsapást 2022. szeptember 24.-én Las Vegasban vívják. Az HBO Boxing PPV konstrukcióban közvetíti majd 105 dolláros áron.

2022-04-22 HBO

Füzi Krisztián történelmi 30 világbajnoki cím meccse!

Füzi New Yorkban is összetörte Smitht!

A jelenleg súlycsoportoktól függetlenül a világ legjobb öklözőjének tartott Füzi Krisztián a korábbi világbajnok Callum Smith ellen tette kockára vitathatatlan nagyközépsúlyú világbajnoki címét. A két öklöző 20 hónappal korábban már összecsapott Las Vegasban és akkor brutális testütésekkel Füzi a 3. menetben végzett Smith-el. Mivel az akkori összecsapást 4.2 millió ember tekintette meg az HBO PPV konstrukciójában, így borítékolható volt a visszavágó, melyre most a New Yorki Madison Square Gardenben került sor.

Az Arénában nagyszerű hangulat volt. A címvédő tűnt nyugodtabbnak, míg brit riválisa kissé feszül volt már az arénába érkezés pillanatától kezdve. A mérkőzés 1. menetében puhatolóztak a felek. Smith láthatóan többet mozgott lábon, mint az első meccsen, jobban figyelt a teste védelmére, míg Füzi zártabb fedezékkel ezennel is próbált előre menni és irányítani. Egy kevésbé eseménydús, szoros menet volt ez, amiben egy hajszálnyival Füzi tett többet, így 10-9 a címvésőnek.

A 2. menetben Füzi többet ment már előre, remek balegyeneseivel utat tőrt magának és a menet végén már a köteleknek szorította Smith, így ez a menet is a magyaré (20-18).

A 3. felvonásban Smith megpróbál visszavágni balosaival, de Füzi ezek elől remekül kitér, növeli a tempót és egyre több bal és jobb horoggal találja el kihívóját, ami újabb menet megnyerését eredményezi (30-27).

A 4. menetben Smith megint a több lábmunkában látná a megoldást, de Füzi remekül lezárja a menekülő útvonalakat és rendre tiszta bal-jobb egyenesekkel eredményes. A menet végén még egy rendkívül kemény jobbossal is betalál a magyar, ami meg is fogja Smith-t, így ez a menet is az övé (40-36).

Az 5. és 6. menet is hasonló mederben zajlik, így féltávnál már utcahosszal vezet a címvédő (60-54).

Mivel a mérkőzés teljesen kicsúszott a kezéből Smith próbál többet kockáztatni, de Füzi ezeket kihasználja és remekül ver keresztbe, illetve a köteleknél is egyre súlyosabb ütéseket visz be, így Smith-nek továbbra sincs még csak megnyert menete sem (70-63).

A 8. menetre Füzi látszólag úgy jött ki, hogy megpróbálja befejezni a meccset. Rettentő kemény ütésekkel préseli a kötélre Smith és láthatóan mindegyikbe nagy erőt ad bele, kisebb csoda, hogy ezt a menetet Smith talpon megússza (80-72).

A 9. menetben Füzi egy brutális jobbossal kis híján leviszi Smith fejét, majd a köteleknél is brutálisan megsorozza. A menet végén egy kemény Füzi horog Smit karját találja el, aki fájdalmas arcot vág. Mint kiderült Füzi ütésétől Smith bal karján leszakadt a bicepsz! A 9. menetet követő szünetben a feldagadtszemű, orrán vérző és leszakadt bicepszű Smith leléptette a ringorvos, így Füzi egy rendkívül magabiztos TKO győzelemmel tartotta meg címét.

A mérkőzés után Max Kellerman HBO kommentátor készített interjút a felekkel. Smith csak röviden fogalmazott: "Nagyon keményen készültem erre a meccsre. Minden hibámat kijavítottam, amiken az első meccs elúszott. Remek kondiban, jó taktikával, jó erővel jöttem ide. De... nem is tudom, mit mondhatnék. Ő is teljesen más taktikával jött. Egyszerűen nem találtam rajta semmilyen fogást. Sokkal jobban jöttem ide, mint az első meccsen és így is sokkal jobb volt nálam. Olyan erősek voltak ma az ütései, mintha valami pörölycsapást kapnék. A bicepszem le is szállt. A bordáim is fájnak és a fejem is. Nem tudok és nem is akarok kifogásokat találni. A jobb öklöző nyert. Lehet, feljebb kell lépjek félnehézsúlyba, mert itt nagyközépben most Krisztián a király"

Kellerman Füzivel hosszabb interjút készített:

Max Kellerman: Gratulálok Krisztián! Kívülről újfent úgy tűnt egyszerű győzelmet arattál.

K.F: Köszönöm Max, de a látszat néha csal. Callum rendkívül kemény ellenfél és egy remek ökölvívó. Egy világbajnok. Egy bajnok pedig nem felejt el bokszolni máról holnapra. Ő ugyan az a remek öklöző, aki eddig is volt. Hiszem, hogy még sikereket fog elérni a sportágban. Minden tiszteletet megérdemel.

M.K: Ez volt a 30. világbajnoki címmeccsed, ami egy mérföldkő. Rajtad kívül ez csak 4 öklözőnek adatott eddig meg a történelem során. Segített a tapasztalat?

K.F: A tapasztalat az, amit soha nem vehetnek el tőled. Ez a legnagyobb segítsége és fegyvere egy öklözőnek és szerencsére nekem jó sok van belőle. Hihetetlen belegondolni, hogy már 11 éve vívok világbajnoki meccseket. Ez a 30-as szám hihetetlen. Megtisztelve érzem magam.

M.K: Jobban megnézve ott van a neved minden jelentősebb ökölvívó rekordot illetően a TOP5-ben. Mégis, ha az országod ökölvívó történelmét nézzük alig találunk köztük bajnokot. Milyen ország Magyarország, hogy mégis ilyen nagy öklözőt tudott kinevelni, mint te?

K.F: Egy kis ország vagyunk. De nem lehet minket igazán jellemezni, nem lehet minket bekategorizálni. Milyen ország vagyunk? nehéz erre választ adni. Az biztos, hogy mi vagyunk a legmakacsabb emberek a világon. Mi az a nemzet vagyunk, akik tervezünk, feltalálunk és forradalmasítunk. Mi az a nemzet vagyunk, akik tejfölös dobozban töltött képosztát hordanak, akik ásványvizes üvegben pálinkát visznek. Az a nemzet vagyunk, akinek a világ valaha volt legnagyszerűbb énekese Freddie Mercury magyarul énekelt. Nem tudok neked pontos választ adni Max. Az biztos, hogy szeretem hazámat akármilyen is, csak úgy mint az Egyesült Államokat.

M.K: Korábbi riválisod Gennady Golovkin egyesített bajnok lett középsúlyban és szeretne ellened egy trilógiát. Hogy látod összejöhet köztetek egy újabb meccs?

K.F: Gratulálok Gennady-nak. Hogy őszinte legyek megvan a közös történetünk. Egy hosszú éveken át tartó rivalizálás volt köztünk. Megvívtunk két csodálatos meccset, ami biztos vagyok benne, hogy még 30 év múlva is beszédtéma lesz. Beírtuk magunkat a történelemkönyvekbe. De az én részemről lezártam ezt a fejezetet. Megvertem egy technikás stílusban és az ő verekedő stílusában is. De az idő, a szurkolók és a promóterek majd eldöntik mennyi egy esetleges trilógiának a realitása.

M.K: Mikor tervezel következőleg szorítóba lépni?

K.F: A dátum és a helyszín is megvan már. Szeptember 24.-e a Las Vegasi MGM-ben. Az ellenfél egyenlőre kérdéses, de hamarosan erről is tárgyalunk. Nem szeretnék sokat kihagyni. Remekül érzem magam és még mindig imádom ezt az egészet csinálni. Az élet minden területén azt vallom, hogy ki kell élvezni azt, amit igazán szeretsz és mindent ki kell hoznod belőle, hogy ne legyen hiányérzeted.

M.K: Te kivel néznél szembe legszívesebben?

K.F: Sok remek srác van itt. Ezen a szinten már nincs rossz vagy gyenge ellenfél. Akárki is lesz az ellenfelem az a legjobbak közül lesz és én komolyan fogom venni.

M.K: 3.5 év után bokszoltál New Yorkban. Milyen érzés volt ide visszatérni?

K.F: Fantasztikus! Imádom az itteni embereket, a várost az ételeket. Szeretném is itt megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem a rengeteg kilátogató rajongónak a mai szurkolást, illetve a világszerte minket követőknek is. Fontos köszönetet mondanom a Bad Boy Team-nek, akik ezennel is a legmagasabb szinten segítették a munkámat. Külön kiemelném a világ legjobb edzőjét, Kevin Rooney-t! Köszönet az Inkednek, az HBO Spots-nak és Oscar De La Hoyának is. Fantasztikus este volt, szeptemberben találkozunk, sziasztok!

M.K: Köszönjük bajnok!

2022-05-14

HBO

Füzi és Smith is sikeresen mért be a visszavágó előtt. 

Füzi Krisztián (69 győzelem / 1 vereség / 1 döntetlen) és Callum Smith (28 győzelem / 1 vereség) a New Yorki Madison Square Gardenben vív egymással visszavágó mérkőzést a WBA / WBC / IBF / WBO / RING nagyközépsúlyú világbajnoki címekért. A két öklöző 20 hónappal korábban már megmérkőzött egymással, ami a magyar címvédő 3. menetes győzelmét hozta. Smith rendkívül keményen készült a visszavágóra és sok nyilvános edzést is tartott. Füzi leginkább elzárkózva a médiától tartotta edzéseit. A mérlegelésre megérkezve azonnal észlelhető volt, hogy a hihetetlen hangulatban Füzi rajongói vannak többen.

Elsőként a brit kihívó állt mérlegre, aki alatt 168 fontot (76.2kg) mutatott a műszer, csak úgy, mint az első mérkőzésük előtt. A címvédő Füzinél is 168 fontnál (76.2kg) állt meg a mérleg, azaz ő 4 fonttal több volt, mint az első összecsapásuk előtt.

A két féllel Max Kellerman készített rövid beszélgetést:

"Jól érzem magam, elvégeztük a munkát és holnap visszaszerzem a címeimet. Különösen figyelni fogunk a testütésekre, amivel legyőzött, így ezt másodszor nem fogja tudni eladni nekem" - mondta Smith.

Arra a kérdésre, hogy ha megnyeri a meccset lesz e Füzivel egy trilógia egyértelmű választ adott: "Igen, de az már Angliában".

"Szeretném mindenkinek megköszönni, aki ma kijött és azoknak is, akik holnap követni fognak minket. Fantasztikus dolog egy ilyen dolog részesének lenni. Csak nagyon keveseknek adatik meg ilyen magas szinten művelni a munkáját, hobbiját. Hálás vagyok ezért és minden percet ki akarok használni, amit még boksszal tölthetek" - mondta Füzi.

Arra a kérdésre, hogy azért volt e most 168 font, mert a pletykák szerint nehezen hozta a súlyát a következőt mondta:

"Minden esetben körülbelül 90 kg-ról fogyasztok vissza a meccsre 75-76-ra. Most se volt másképp, nem ment nehezebben, mint korábban"

Az összecsapást az HBO Sports PPV konstrukcióban fogja közvetíteni nagyjából 100 dolláros áron.

2022-05-13

HBO 

Újabb történelmi mérföldkő előtt Füzi!

Füzi Krisztián (69-1-1) számos rekordot döntött már az ökölvívásban és véglegesen beírta magát a történelemkönyvekbe. Ami az elért eredményeket illeti, egy igen szűk elitbe tartozik már így is, de a májusi Callum Smith (28-1-0) elleni visszavágóval egy újabb impozáns listához fog csatlakozni. Ő lesz a boksztörténelem ötödik olyan öklözője, aki eléri a 30 világbajnoki címmeccset, ami egy elképesztő szám. Ez egyben azt is jelenti, hogy csak 4 nála is tapasztaltabb bokszoló van a történelemben világbajnoki porondon.

Ezen a téren az abszolút csúcstartó a mexikói Julio César Chávez, akinek 37 világbajnoki meccse volt, őt követi az amerikai Bernard Hopkins 36-al, az amerikai Jack Britton 32-vel és a Fülöp szigeteki Manny Pacquiao 30-al.

Füzi eredménytől függetlenül ezzel a meccsel 4. helyre fog feljönni, hisz több győzelme van, mint Pacquiao-nak.

Ha a világbajnoki győzelmeket nézzük, azaz ki a legeredményesebb világbajnok bokszoló akkor ezen a listán Füzi minden idők 3. legeredményesebb öklözője már.

Julio César Chávez 31, Bernard Hopkins 30, míg maga Füzi eddig 27 világbajnoki címmeccset nyert.

Érdekesség, hogy Füzinek ezzel annyi világbajnoki meccse lesz, mint ahány meccse összességében lesz jelenlegi ellenfelének.

Amikor a magyar öklözőt kérdeztük erről a következőt mondta:

"A tapasztalat az, amit soha nem tudnak tőled elvenni és, ami mindennél nagyobb segítség tud lenni. Nekem bizonyos procedúrák, tevékenységek rutinná váltak, míg Callumnak biztos, hogy új dolgok, izgul, idegeskedik vagy ráfeszül. Én már szinte mindennel találkoztam a karrierem során, így ilyen szempontból óriási előnyben vagyok."

MBSZ

2022-03-30

Hivatalos: Füzi vs. Smith visszavágó májusban! 

A jelenlegi vitathatatlan nagyközépsúlyú bajnok Füzi Krisztián (69 győzelem / 1 vereség / 1 döntetlen) az utóbbi 9 esztendőben minden alkalommal az elérhető legjobb ellenfelekkel mérte össze az erejét és számos utánozhatatlan sikert ért el. Az egyik ilyen az volt, amikor elnyerte 2020 szeptemberében Callum Smith (28 győzelem / 1 vereség) ellen a WBA / WBC / RING világbajnoki címeket egy brutális 3. menetes kiütéssel. Ez a siker több szempontból is nagy mérföldkő volt Füzi számára, hisz esélytelenként nyert, majd ezt követően tudott harmadszor is vitathatatlan bajnok lenni, amivel történelmet írt. Az pedig hab volt a tortán, hogy ez lett minden idők második legnézettebb Tv-s ökölvívó meccse, hisz nem kevesebb, mint 4.2 millió ember fizetet rá elő. Ez pedig 420 millió dolláros bevételt jelentett a Tv társaságoknak. Szám szerint az HBO-nak 315 milliót, míg a Sky-nak 105 milliót hozott. Így szinte borítékolható volt, hogy egyszer lesz második fejezet.

Füzi azóta legyőzte a többi bajnokot is kategóriájában. Caleb Plant-et csúnyán kiütötte úgy szint a 3. menetben, majd Billy Joe Saunderst a 8. menetben állította meg úgy, hogy valószínűleg le is zárta az angol karrierjét, hisz annak leszakadt egy darab az arckoponyájából!

A két fél összecsapása előtt ezennel már a címvédő magyar világelső az esélyes. A meccset videó chat formájában jelentették be. Az időpont 2022. május 14.-e lesz, a helyszín pedig a New Yorki Madison Square Garden Aréna.

"Nagyon vártam ezt a visszavágót. Az előző meccsünkhöz nem megfelelően álltam. Nem hittem benne, hogy Füzi ilyen erős, és hogy le tud dolgozni egy ekkora fizikai hátrányt ellenem. Alábecsültem és mérges voltam rá, amiért a testvéremet is kiütötte. Nem voltam elég alázatos és a düh is elborította a fejemet. Májusban ezt helyrehozom és visszahozom Angliába a bajnoki címeket" - mondta Smith.

"Nem sok embernek adok visszavágót, de tudom milyen fájdalmas ha valaki elveszi a veretlenségedet és nem kapsz egy második esélyt. De ez nem csak egy visszavágó. Elképesztő mennyi embert érdekelt és vonzott az első meccsünk is. Amerika és Anglia szerte mindenkit érdekelt az esemény. Mindig a legjobb elérhető ellenfeleket szeretem kiválasztani és a legkeményebb kihívások elé állítani magamat. Szívesen megmérkőztem volna Charlo-val is, de ő csak a kifogásokat kereste. Nem akart megegyezni és kiállni. Azt hiszem csak bedobja néha a sajtóba a nevemet, de nincs mögötte komoly szándék. Smith volt így a legjobb választás. A WBA-nál kötelező kihívó, korábbi egyesített bajnok, van közös múltunk és remek sportoló. Tudom, hogy tanult az előző meccsünkből, tudom, hogy sokkal jobb lesz, mint korábban és azt is, hogy mindez erősebbé tette őt. Az én dolgom pedig, hogy én is sokkal jobb legyek, mint korábban. New York és a Madison Square Garden az ökölvívás mekkája. Nagy műsort kell adnunk. Arra viszont ne tegyél nagy pénzt Callum, hogy az öveim bárhová is mennek" - mondta Füzi.

A mérkőzést még a két bajnok edzője, illetve a mérkőzés promótere Oscar De La Hoya is kommenttelte.

"Füzi klasszis munkát végzett az előző meccsünkön. Nincs mit szépíteni, megtalálta Callum gyenge pontját, amik a kemény testütések voltak és szétszedte Callumot. Azt a meccset Füzi erővel és taktikával nyerte meg. Most az a dolgunk, hogy ezt a hibát kiküszöböljük, mert hiszek benne, hogy akkor meg tudjuk nyerni ezt a meccset." - mondta Joe Callagher, Smith trénere.

"Lassan 12 éve dolgozok Krisztiánnal és elmondhatom, hogy ugyan olyan komolyan veszi minden meccsét, mint a csúcsra jutása előtt, sőt. Azért tud a legjobb maradni, mert soha nem tekint túl az ellenfelén és mindig jobb és jobb szeretne lenni. Smith-t megverte egy bizonyos stílusban, most egy másikat kell kitalálnia. Ez nem egyszerű egy ekkora klasszis ellen, mint Smith, de Krisztián meg fogja oldani ezt a feladatot is. Egy visszavágó nehézkes dolog. A vesztes mindig előnyben van, hisz kötelessége javulni, míg a győzteseknek nehéz motivációt találniuk. Krisztián azonban eltökélt és meg fog újulni" - mondta Kevin Rooney, Füzi trénere.

"Krisztián és Callum csatája történelmi fordulópont volt az HBO és az ökölvívás történelmében is. Az eredeti terv a Las Vegasi MGM volt. Krisztián imád ott öklözni, olyan mintha az otthona lenne, de azt mondta, hogy Vegas már kapott egy Füzi vs Smith meccset, most New York is megérdemli ezt. Biztos vagyok benne, hogy újra óriási esemény lesz és magas színvonalú összecsapás" - mondta a promóter Oscar De La Hoya.

Az összecsapást az HBO PPV konstrukcióban fogja közvetíteni, nagyjából 100 dolláros áron.

2022-02-22

HBO

Évzáró interjú Füzi Krisztiánnal. 

A Magyar Boksz Szervezet újságírója Tóth Árpád készített interjút ökölvívó világbajnokunkkal, Füzi Krisztiánnal, akivel a közel és a távol múltról illetve a jövőről is beszéltek.

T.Á: Engedd meg, hogy gratuláljak neked a Ring Magazin díjátadón elért sikereidért, hisz újfent te lettél az Év Ökölvívója, tiéd lett az Év KO-ja és az Év Eseménye is.

F.K: Köszönöm szépen! Rengeteg munkám volt ebben. Régen volt olyan nehéz és feszített évem, mint amilyen a 2021 volt, de örökké emlékezetes marad az egyszer biztos.

T.Á: A díjátadón amikor Laila Ali, a nagy Muhammad lánya átadta neked az Év Ökölvívója díjat azt mondtad továbbra is az édesapja a legnagyobb és azt is említetted, hogy megsirattad Muhhamad halálát. Mesélnél erről részletesebben? Vele milyen kapcsolatod volt?

F.K: Ez így van. Noha a 6 Év Ökölvívója díjjal rekorderré váltam, ez óriási megtiszteltetés számomra, de egy pillanatig sem fogom soha Muhammad elé vagy akár csak mellé sorolni magamat. Nekem ő még ugyanúgy legenda és halhatatlan, ahogyan gyerekkoromban felnéztem rá. Már amikor bunyózni kezdtem, 6-7 esztendős koromban is óriásira tartottam őt, de ahogy érettebb lettem, ahogy egyre több szituációt tapasztaltam a ringben egyre jobban tiszteltem és felnéztem arra, amiket tett és amiket elért. Sokan szerintem mai napig nem értik teljesen mi is az, amit ő véghezvitt. Nem lesz soha még egy Muhammad Ali.

2016. június 03.-a. Tisztán emlékszem erre a napra. Akkori barátnőmnél voltam és jött egy telefon, hogy Muhammad életét vesztette. Ideges lettem, nem akartam elhinni. Aztán böngészni kezdtem a neten, felkerestem pár megbízható ismerőst forrásnak, akik megerősítették, hogy sajnos a hír igaz. Olyan volt, mintha bevittek volna egy nagy ütést nekem. Lehajtottam a fejem és sírni kezdtem. Fájt rettentően, mintha egy közeli hozzátartozóm ment volna el. Olyan volt mintha meghalt volna a sportág számomra. Testidegen volt pár napig edzeni is. Muhamaddal egyébként két alkalommal találkoztam csak. 2011. szeptember 10.-én, amikor minden idők legfiatalabb világbajnoka lettem az 5. menet előtt megérkezett a meccsemre. Azonnal kinéztem a sarokból, hisz az Aréna szinte felrobbant. Aztán miután elnyertem a bajnokságot bejött az öltözőmbe. Gratulált és remegő kezekkel kezet rázott velem, sajnos akkor már nagyon beteg volt. Utoljára 2013 decemberében láttam.

T.Á: Év Ökölvívója díjat tekintve rekorder vagy, Év KO-ja díjat tekintve is. Tiéd a legtöbb elnyert világbajnoki cím, a legfiatalabb világbajnoki titulus is. Mégis amikor a szemedbe nézek motiváltnak látlak és te is újabb nagy meccsekről beszélsz. Honnan van benned ennyi erő és ambíció?

F.K: Szinte gyerekkorom óta alapfogalom számomra az akaraterő és a kitartás is. Imádom az ökölvívást, a spotág szerelmese vagyok és ez sosem fog elmúlni nálam. Ez az én örök szerelmem. Az élet számos oldalán hibáztam és hibázok, a magánéletben sok dolgot elrontok vagy nem úgy alakul, ahogy akartam. De a ring teljesen más. Ott a kezembe vannak a dolgok, ott én irányítok és remek dolgokat vagyok képes véghez vinni. Isten megáldott egy tehetséggel, édesapámtól és édesanyámtól pedig rendkívüli kitartást és akaraterőt örököltem. Ezek egyvelege vezetett oda, ahol most vagyunk. Az pedig, hogy most is motiváltnak látsz annak köszönhető, hogy mindent ki szeretnék hozni a karrieremből. Nem akarok úgy visszavonulni, hogy 2-3 év múlva azt mondjam: a francba vissza kéne térni, mert van még bennem tartalék. Mindent ki akarok maxolni. Ha visszavonulok, azt akarom érezni, hogy teljesen száraz a tank.

T.Á: Egzisztenciád van, számos sportsiker, szponzorok, világvezető promóció, sztárok társasága. Milyen Füzi Krisztiánnak lenni?

F.K: Sok értelemben hálás vagyok az életemért és azért, ahogy alakultak a dolgok. Végig nézek a világban és sok embernek nagyon rossz. Viszont egyáltalán nem olyan könnyű, mint azt sokan hiszik. Párszor kibújnék a bőrömből pár nap erejéig. Ott vannak például az edzések. 6 éves korom óta gyilkolom a testemet. Olyan szintű edzésmunkákat végeztem el, amik nem normálisak. Kicsinálják a hátadat, a térdedet, az izmaidat, a csontjaidat. Olyan fájdalmakkal és kínokkal kellett megküzdenem, amit a legtöbb ember nem bírna ki, vagy amiket csak a rémálmaidban tapasztalsz. Egy idő után azonban azt veszed észre, hogy fáj, de az arcod rezzenéstelen, hisz hozzászoktál. És én ezt csinálom 21 éve. Nekem nem volt klasszikus értelembe vett gyerekkorom. Nem a társaimmal, barátaimmal lógtam, hanem leckét írtam és a teremben sanyargattam magam. Tinédzser koromban sem a buliknak vagy a társaságoknak éltem, hanem a tanulás mellett bajnoki teendőknek kellett megfelelnem és edzenem. Manapság ugyanúgy van hétköznapi munkám, mellette edzéseim. Gyakorta hajnalba megyek és késő este érek haza. Nincs időm baráti társaságokra, hobbikra. Nagyon ritka, hogy a barátaimmal lehetek, vagy hogy elutazhatok valahova a családommal. Ilyenkor vagyok igazán Füzi Krisztián, mert olyanokkal lehetek, akiket szeretek. Félreértés ne essék, nagyszerű dolog bajnokként képviselni a sportágat, de rengeteg áldozattal és kötelezettséggel jár, amik rengeteget elvesznek.

T.Á: A fizikai megterhelést hogyan tudnád leírni?

F.K: Nehéz leírni ezt. Egy felkészülés alkalmával rengeteg kilométert lefutunk, több száz menetet kesztyűzök végig, rengeteg zsákolás és egyéb kemény feladat vár rám. De talán leginkább az jellemzi jól mindezt, hogy általában a felkészüléseimet 90-92kg körül kezdem meg és a meccsek idejére 72-76kg vagyok, így akár 18 kg megy le három hónap alatt. Aztán vissza és megint le. Egy igazi yo-yo effektus. Bár ezt bizonyos értelemben magam választottam így. Eleve feljebb bunyózok, mint ami az ideális súlyom lenne. De amikor nincs felkészülésem akkor szeretek nem a szabályok szerint élni. Szeretek akkor és azt enni, inni amit szeretnék. Rengeteget nélkülözök az életemben az ökölvívásnak szánt idő hiánya miatt és rengeteget szenvedek edzéseken is, így ennyi lazaságot megengedhetek magamnak. A fontos úgyis az, hogy a felkészülés alatt minden rendben menjen, keményen dolgozzak és a szorítóban készen álljak a megmérettetésre.

T.Á: Az ökölvívás történelmében eddig mindössze 6 ökölvívónak jött össze a vitathatatlan világbajnoki cím, de te vagy az egyetlen, akinek kettő illetve három alkalommal is sikerült ez. Miért van ilyen kevés öklöző, akinek ez összejött és mit jelent ez számodra?

F.K: Óriási megtiszteltetést és büszkeséget. A vitathatatlan bajnoksághoz nálad kell lennie mind az öt nagy szervezet övének. Ez több szempontból is körülményes. A bunyósok többsége el van kötelezve Tv társaságokhoz és egyik se fog a saját pénze ellen dolgozni, hogy a másikkal, másik csatornán meccset vívjon. A másik ilyen hátráltató tényező a promóciós háttér lehet, ahol esetleg a promóterek nem akarnak egymással egyességre jutni. A harmadik a sportpolitika. Az öt nagy szervezetből 4-nek van kötelező kihívója. Gyakorta pedig a szervezetek címvédésekre kötelezik az adott öklözőket, így nem tudják megtartani a több övet egyszerre és ugrik a vitathatatlan cím is. A negyedik opció pedig, amikor az öklözők nem akarnak egymással összecsapni. De, hogy példát is említsek. 1989-ben Mike Tyson volt nehézsúlyban a WBA / WBC / IBF / RING bajnoka, míg a WBO cím az olasz Francesco Damiani birtokában volt. Mindenki tudta, hogy Tyson a legjobb nehézsúlyú, mégsem volt vitathatatlan bajnok, mert a WBO cím hiányzott neki. A meccs azonban sose jött létre, mert Damiani túl kis név volt hozzá. Tyson pedig így sosem lett vitathatatlan bajnok, tipikus promóteri döntés. Vagy amikor Lennox Lewis legyőzte a WBO bajnok Henry Akinwandét, de mivel Henry nem a kötelező címvédését vállalta, így a WBO nem ismerte ezt el címmeccsnek, így ez a cím nem került Lewis-hoz. Később Lennoxnál volt a WBA / WBC / IBF / RING cím míg Vitali Klitschko-nál a WBO, de így Lewis se lett sose vitathatatlan bajnok. De ott volt például félnehézsúlyban Roy Jones Jr, akinél szintén a WBA / WBC / IBF / RING övek voltak, de a lengyel Michalcewsky-ék nem igen akartak vele kiállni, így a WBO öv sosem lett meg. Nekem mindig is fontos volt, hogy ezt elérjem. Nem érdekelt a Tv társaság, a promóció vagy a pénz. Mert tudtam, hogy ha minden öv nálam van, akkor nem lehet szaklap vagy szakértő, aki megkérdőjelezi, hogy a súlycsoportom legjobbja vagyok.

T.Á: Hogyan fog kinézni a 2022-es esztendőd?

F.K: Januárban visszatérek a terembe kicsit alapozni, mert lassan 2 hónapja nem edzettem. Februártól elkezdjük szervezni a májusi meccsemet és elkezdjük a felkészülést is. A meccs után lesz két hetem pihenni majd júniusban újabb felkészülésbe kezdünk és leszervezzük a szeptemberi meccsemet. A tervek szerint szeptember után csak a kötelezettségeimnek teszek eleget, interjúk, sajtó események és a hétköznapi munkám. A terv ez. Meglátjuk, mi valósul meg ebből.

T.Á: Kik lehetnek az aktuális ellenfeleid 2022-re?

F.K: Caleb Plant, korábbi ellenfelem elég sok szarságot mond rólam mostanában, szívesen vízszintbe tenném újra és az IBF-nél is ő az egyik kihívóm, ha jól tudom. De a Callum Smith elleni visszavágó is érdekelne, mert ellene volt a legnagyobb Tv-s nézettségünk. De ott van az a Gabriel Rosado is, aki rendkívül veszélyes, de nem nagy név és nem jár sok pénzzel így senki nem szereti bevállalni, én őt is bevállalnám, ha a szervezetek elfogadják. De szívesen bunyózok Charlo-val is, ha feljebb lép. Vagy David Benavidez, Jarett Hurd és Jesse Hart is szóba jöhet. Mindenképp TOP10-es öklöző jöhet csak szóba.

T.Á: Köszönjük bajnok, sikerekben gazdag 2022-es esztendőt kívánunk.

F.K: Én is köszönöm és viszont kívánom.

2021-12-28

HBO

Megtartották a Ring Magazin díjátadóját, Füzi újabb rekordot döntött!

A méltán híres Ring minden esztendőben megtartja díjátadó ünnepségét, ahol többek között megválasztják az Év Ökölvívóját, Az Év Mérkőzését, Az Év Kiütését, Az Év Eseményét, Az Év Meglepetését és az Év Edzőjét is.

Az idei díjak többségére jelölték a magyar klasszis Füzi Krisztiánt is, aki ezennel se ment haza üres kézzel.

Íme, az idei Ring gála győztesei:

Az Év Ökölvívója: Füzi Krisztián (a magyar öklöző ezzel 6. alkalommal nyerte el ezt az elismerést, amivel megelőzte az örökranglistán Muhammad Alit!).

Az Év Mérkőzése: Tyson Fury vs. Deontay Wilder III.

Az Év Kiütése: Krisztián Füzi vs. Caleb Plant (Füzi ezt a díjat 4. alkalommal nyerte el, ami úgy szint rekord).

Az Év Eseménye: Krisztián Füzi vs. Billy Joe Saunders.

Az Év Meglepetése: Teófimo López vs. George Kambosos Jr.

Az Év Edzője: Kevin Rooney.

Elsőként az Év Eseménye díjat osztották ki, amire Füzi a következőképp reagált:

"Szeretném mindenkinek megköszönni, aki részese volt ennek a meccsnek. Billynek a csapatának és az HBO-nak is. Valóban egy fantasztikus esemény volt, egy történelmi meccs, amit a helyszínen is több mint 100.000 ember látott, és amit a Tv-k előtt milliók figyeltek. Ezzel a meccsel valóban történelmet írtunk, amire mindig emlékezni fognak majd. Megtisztelő, hogy külön díjat is nyertünk vele."

Ezt követte az Év Kiütése díj:

"Gyerekkorom óta nagy érdeklődéssel vagyok ezen díjak felé. Emlékszem, amikor Lennox Lewis 2001-ben úgy kiütötte Hasim Rahmant, hogy neki a feje olyat koppant a padlón, hogy azt a több ezer rajongó őrjöngése mellett is hallani lehetett. Akkor azt mondtam wao. De nagyon élénken él bennem több későbbi kiütés is. Ahogy Pacquiao megállította Hattont vagy Martínez Williamst. Ma, 20 évvel Lewis frenetikus kiütése után pedig már én vagyok az, aki a legtöbb alkalommal elnyerte ezt a díjat. Egy srác, aki rajongóként kezdte és most rekorderként áll itt. Nagyon megtisztelő és hihetetlen dolog ez számomra. Itt is köszönetet kell mondanom az ellenfelemnek Caleb Plant-nek, aki keményen állta a sarat."

A gála utolsó előtti díja az Év Edzője elismerés volt, amit Füzi trénere Kevin Rooney nyert meg immáron 2. alkalommal.

"Nagyon sokat jelent számomra ez. A munkám elismerése. De mindez sosem sikerült volna Krisztián nélkül. Edzőként talán 1985 és 1988 között voltam a csúcson, amikor Mike Tysonnal négy világbajnoki címet nyertünk és minden ellenfelét megállította. De akkoriban még nem osztották ki ezt a díjat. Miután Tyson '88-ban megvált tőlem 1989-től Vinny Paz edzője lettem, akivel nyertünk egy világbajnoki címet és számos nagy meccset. Amikor 2004-ben visszavonult úgy döntöttem én se folytatom tovább. Azt mondtam magamnak, hogy csak a fiamat edzem és befejeztem. Aztán, amikor 2010-ben Krisztián feltűnt a színen és kérték, hogy segítsem a csapatát azt mondtam magamnak, hogy túl öreg vagyok én már ehhez. De ahogy megnéztem, hogy bunyózik láttam benne a csiszolatlan gyémántot. A remek technikai tudást, az erőt, az agresszivitást, az éhséget és a tüzet. Ezt átragasztotta rám és megfiatalított. Mára 17 világbajnoki címe és számos rekordja van. Motivál, hogy hozzá segítsem ezekhez a történelmi tettekhez."

Végezetül az Év Ökölvívója díjat osztották ki, melyet Laila Ali adott át Füzinek.

"Emlékszem, amikor 2 esztendővel ezelőtt álltunk itt és átadtad nekem az 5. Év Ökölvívója elismerést azt mondtam, hogy ugyan számokban beértem édesapádat, de nála nagyobb sosem lesz. Nos, most se tudok mást mondani. Ez a 6. cím óriási büszkeséget jelent nekem és az egyik legértékesebb díj a karrieremben. Elmondhatatlanul sokat jelent ez nekem. De tudjátok, ahogy jöttem fel a színpadra átvenni a díjat és Muhammad Aliról ment a kivetítőn egy videó klip azt vettem észre, hogy ugyan olyan áhítattal néztem, mint gyerekként. Semmit se változott a szememben. Ő egy hihetetlen úttörője volt a sportágunknak. Megtestesített egy remek ökölvívót, egy nagy showmant és egy nagyszívű embert. Szeretnék nektek elmesélni egy történetet. 2016. június 03.-án a barátnőmnél voltam, amikor jött egy telefon, hogy Muhammad elhunyt. Lefagytam, leültem és idegesen a telefonomat kezdtem böngészni, bíztam benne, hogy nem igaz. Aztán megerősítették, hogy igen. Olyan volt, mintha hírtelen összetört volna bennem valami. Csak ültem magam előtt és férfiasan bevallom, hogy elsírtam magam. Napokig olyan volt, mintha az egész sportág meghalt volna számomra. Semmi se lett olyan, mint korábban. Szeretném megköszönni a rám voksolóknak és csak ígérhetem, hogy továbbra is a legjobbamat fogom nyújtani és szeretnék még pár történelmi meccset vívni"

2021-12-17

HBO

Füzit újfent jelölték a Ring Magazin díjátadóján! 

A magyar ökölvívó világbajnokot, Füzi Krisztiánt (69 győzelem / 1 vereség / 1 döntetlen) 2009 óta mindössze egyetlen esztendőben nem jelölték a Ring Magazin díjátadójára, ahol a legrangosabb egyéni elismeréseket osztják ki.

Füzi ezeken a gálákon is beírta magát a történelemkönyvekbe.

2009: Az Év Ökölvívója

2010: Az Év Ökölvívója (2)

2011: Az Év Ökölvívója (3), Minden idők legfiatalabb világbajnoka.

2012: Az Év Ökölvívója (4)

2013: Az Év Mérkőzése, Az Év Eseménye

2015: Minden idők legfiatalabb vitathatatlan világbajnoka, Az Év Kiütése

2016: Az Év Kiütése (2), Az Év Mérkőzése (2)

2017: Az Év Eseménye (2)

2019: Minden idők leggyorsabb világbajnoki győzelme, Az Év Ökölvívója (5), Az Év Mérkőzése (3), Az Évtized bokszolója.

2020: A boksztörténelem első kétszeres vitathatatlan bajnoka, Az Év Eseménye (4), Az Év Kiütése (3)

Az idei évben Füzi már egész biztosan a boksztörténelem első háromszoros vitathatatlan világbajnoka. De e mellett jelölték az Év Ökölvívója, Az Év Kiütése, Az Év Mérkőzése és az Év Eseménye címekre is.

Jelenleg Füzi újabb rekord megdöntésére is esélyes. Jelenleg az Év Ökölvívója díjat a legtöbbször holtversenyben Muhammad Ali és Füzi Krisztián nyerték el 5-5 alkalommal. Az Év Mérkőzése cím rekordot is Muhammad Ali tartja, ezt 6 alkalommal nyerte el, Arturo Gatti 4-szer, míg maga Füzi 3 alkalommal.

Az Év Kiütése díjat Füzi eddig 3 alkalommal nyerte el, amivel rekorder Lennox Lewis és Nonito Donaire előtt, akik 2-2 alkalommal nyerték el ezt az elismerést.

A díjátadóra december 17.-én kerül sor.

2021-12-09

HBO

Szenzációs hangulat, óriási mérkőzés: egy bajnok maradt nagyközépsúlyban!

A Texasi AT&T Stadionban 106.000 helyi néző előtt rendezték meg a Füzi vs. Saunders WBA / WBC / IBF / WBO / RING vitathatatlan nagyközépsúlyú összecsapást. A közönség kitett magáért, egyes becslések szerint a szurkolók több mint 70%-a Füzi szimpatizáns volt, de mindkét tábor óriási hangulatot teremtett. Elsőként a WBO címvédő Saunders érkezett a szorítóba, majd a WBA / WBC / IBF / RING bajnok Füzi. Michael Buffer ring bemondó felvezetése után pedig el is kezdődhetett az összecsapás.

Az 1. menetben Saunders rengeteget mozgott lábon és briliánsan gyors egyenesekkel megelőzte Füzit. A magyar címvédő a menet második felére érezte meg a tempót, ekkor kezdett horgokkal és felütésekkel testre támadni és a menet végére sarokba is szorította a brit öklözőt. Végérvényesen szoros menet kerekedett, de Saunders nyerte (9-10).

A 2. menetben Füzi sokkal támadóbb volt és a felütéseivel, horgaival irányította a menetet, így kiegyenlített a pontozólapokon (19-19).

A 3. menetben ment az adok-kapok. Mindkét öklöző megmutatta legjobbját. Saunders remekül mozgott el, szépen kontrázott és gyors egyenesei voltak, míg Füzi szépen zárta le a szögeket, támadóbb felfogású volt, horgai és felütései is szépen ültek. A magyar címvédőnek az egyik jobb horga különösen veszélyes volt, ami picit meg is csípte a brit címvédőt. A pontozók ezt a menetet a magyarnak adták, aki így átvette a vezetést. (29-28).

A brit érezte, hogy változtatnia kell, így a 4. menetben ő is agresszívebben jött ki és igyekezett fizikai előnyét kihasználni, több szögből támadni Füzit. Ez a menet a brité volt, aki így egyenlített a pontozólapokon (38-38).

Az 5. mentre Füzi megint tempót növelt és testen igyekezett lebontani Saunderst, aki továbbra is az előkészítő egyenesekkel igyekezett válaszolni, de ez a menet megnyeréséhez kevés volt, így újra Füzi vezetett (48-47).

A 6. menet óriási harcot hozott, mindkét fél osztotta egymásnak a pofonokat, nehéz volt megítélni ki tett többet a menet megnyeréséért, de egyre jobban látszott, hogy a súlycsoport két legjobbja méri össze erejét egymással. Ugyan Füzi volt a pontosabb, de valamivel Saunders talált többet, így a menetet neki adták, ezzel a brit újra egyenlített (57-57). Fél távnál döntetlenre állt a két bajnok csatája.

A 7. menet hasonlóan nagy harcot hozott, de Füzi több hangsúlyos találattal jelentkezett és az egyik jobb horga különösen megfogta Saunderst, így a magyaré a menet, aki ezzel újra vezetett (67-66).

A 8. menetre Füzi nagyobb tempóval és nagyobb agresszivitással jött ki. Saunders indított egy remek támadást, de Füzi elképesztő reflexekkel hajolt el az ütései elől. 1 perccel a menet vége előtt óriási jelenetnek lehettek szemtanúi a nézők, amikor is Füzi lerohanta Saunderst és ütött, ami a csövön kifért, közben jobb kezével a 106.000 nézőt hergelte, hogy szurkoljanak erőteljesebben. A hangulat óriási volt, a tömeg őrjöngése elnyomta a kommentárok hangját is! Füzi az utolsó másodpercekben óriási verést osztott ki Saundersnek, aki láthatóan alig állt a lábán. A felvonást természetesen Füzi nyerte, aki így 77-75 arányban vezetett. A nagy verést kapó Saunders aztán a szünetben feladta az összecsapást, így Füzi TKO győzelemmel újfent történelmet írt! Ő lett a boksztörténelem első háromszoros vitathatatlan világbajnoka és e mellett 18. világbajnoki címét szerezte amivel a legtöbb világbajnoki címet elnyert ökölvívóvá is előlépett!

A mérkőzés felvétele itt tekinthető meg!

A győztessel Max Kellerman készített interjút.

M.K: Hihetetlen ez a hangulat és ahogy az emberek imádnak téged, alig hallok bármit is, gratulálok ehhez a fantasztikus történelemíráshoz!

K.F: Köszönöm Max, és a szurkolóknak is óriási hálával tartozom. Egyszerűen hihetetlenek vagytok. Sose feledem ezt a napot!

M.K: Milyen ellenfél volt Saunders?

K.F: Nagyon jó! Fantasztikus bunyós. Gyors, kellemetlen stílusú, fordított alapállású. Mindent úgy csinált, ahogy gondoltuk. Kihozta magából a maximumot, de felkészültünk erre. Tudtam, hogy fokozatosan kell tempót növeljek és, hogy testen le kell bontanom. Tudtuk, hogy a mérkőzés második fele lesz döntő. Bennem még volt elég kakaó. Amikor a 8.-ban a közönség segítségét kértem már tudtam, hogy vége van a meccsnek. Billy ütései egyre gyengébbek voltak, a lábai megremegtek és tudtam, hogy max 1-2 menet és beviszem a KO ütést. Jól döntött, hogy ülve maradt és nem ütette ki magát.

M.K: Te vagy a boksztörténelem egyetlen öklözője, aki háromszoros vitathatatlan bajnok! E mellett a 17 világbajnoki címed is rekord. Szinte minden rekordot megdöntöttél már. Mi az, ami még motivál téged?

K.F: Többek között ez a rengeteg szurkoló, ez a csodálatos hangulat és az adrenalin is. Semmi más nem ad ennyi adrenalint az életben! De szeretnék továbbra is a legjobb maradni, a legjobbakkal összemérni az erőmet és megmutatni meccsről meccsre, hogy a legjobb vagyok.

M.K: Legyőzted Smith-t, Plant-et és Saunders-t is idő előtt. A súlycsoport minden öve nálad van. Ki lehet a következő?

K.F: A legjobbakkal akarom összemérni az erőmet. Az említett három bunyós bármelyikével szívesen visszavágózok, de ha feljebb jönne nagyközépbe Charlo vele is összecsapnék, de itt van még David Benavidez vagy Gabriel Rosado is. Sok jó bunyós van a kategóriában. Meglátjuk a szurkolók és a szervezetek mit akarnak.

M.K: Mikor látunk legközelebb?

K.F: Most egy hosszabb pihenést tervezek. Idén három meccsem volt. Egyik összecsapás a másik után. Se én se a csapatom nem pihentünk idén és kőkeményen dolgoztunk. A tervek szerint jövő év májusába bunyóznék és jövőre két meccset tervezünk.

M.K: Mihez fogsz most kezdeni?

K.F: Oscarékkal és a csapatommal megiszunk valamit aztán rögtön repülök vissza Magyarországra és folytatom a hétköznapi életemet.

M.K: Köszönjük bajnok, jó pihenést!

K.F: Én köszönöm és mindenkinek, aki ma ennek az egésznek részese volt! A promóciómnak, az Inked testfestőinek, a szurkolóknak, a szponzorainknak és mindenkinek, aki hitt bennem!

2021-11-06

HBO

Füzi és Saunders is bemért!

A november 06.-án Texasban megrendezett WBA / WBC / IBF / WBO / RING vitathatatlan világbajnoki címmeccs előtt megtartott sajtóeseményre is rengeteg, közel 73.000 szurkoló látogatott ki. Első ízben a WBO címvédő Saunders állt mérlegre, aki alatt 168 fontot (76.2kg) mutatott a műszer. Őt követte a WBA / WBC / IBF / RING címvédő Füzi, aki szintén 168 fonttal (72.6kg) abszorválta a procedúrát, ami karrierje második legmagasabb súlyát jelenti.

A két fél ezt követően farkasszemet nézett egymással, ahol a brit elkezdett kakaskodni, megpróbálta meglökni Füzit, aki szintén neki akart menni ellenfelének. A két féllel Max Kellerman az HBO riportere készített rövid interjút.

"Én vagyok a nagyközépsúly Tyson Fury-ja. Mindenem megvan ahhoz, hogy megverjem Füzit. Életem legjobb formájában vagyok. Friss és fiatal vagyok. Holnap történelmet írok!" - mondta Saunders.

"Billy túl sokat beszél. Mindenki azt mond, amit akar, de a ringben bizonyítani kell. Én már megmutattam, hogy beszélnek helyettem az ökleim. Történelmi eseményünk lesz. Ma is rengetegen itt vannak, holnap 106.000 néző lesz itt és milliók figyelnek majd a képernyők előtt. Nagyon hálás vagyok a szurkolóknak, a csapatomnak, a Golden Boynak és az HBO-nak is. Holnap remek show lesz és megfogjuk csinálni." - mondta Füzi.

2021-11-05

HBO

Interjú Füzivel a történelmi összecsapás előtt!

Füzi Krisztián (68 győzelem / 1 vereség / 1 döntetlen) számos rekorddal rendelkezik az ökölvívás történelmében. Többek között 17 évesen 5 hónaposan és 17 naposan ő lett minden idők legfiatalabb világbajnoka 10 évvel ezelőtt, 5 alkalommal lett az Év Ökölvívója, amivel társrekorder, háromszor érdemelte ki az Év Kiütése címet, ami rekord, 5 súlycsoport világbajnoka, nála több súlycsoportban csak Oscar De La Hoya és Manny Pacquiao nyert bajnoki címet, 6 éve ő a világ legjobb bokszolója és többek között ő a boksztörténelem első kétszeres vitathatatlan világbajnoka. Jelenleg Füzi arra készül, hogy ő legyen az egyetlen háromszoros vitathatatlan bajnok is a történelem során.

Ebben majd a brit Billy Joe Saunders próbálja az útját állni. A két bajnok összecsapására november 06.-án Texasban kerül sor. Füzinek többnyire szurkolói kérdéseket tett fel Tóth Árpád kollégánk.

Gergő17: Milyen érzés a világ legjobbjának lenni?

Nagyon különleges, de egyben felelősség teljes dolog is ez. Itt nem csak arról van szó, hogy a legjobb vagy és ülhetsz a babérjaidon. A súlycsoportomban és a körülöttem lévő súlycsoportban is minden kihívó rám vadászik. Vannak fiatal bunyósok, akik a címemet és a skalpomat akarják, vannak idősebbek akik ellenem akarják megkeresni a nagy pénzt, de végső soron velem akarnak küzdeni és legyőzni. Nekem pedig minden egyes alkalommal bizonyítanom kell, hogy a legjobb vagyok. Ehhez kőkemény munkára és egy nagyszerű csapatra van szükségem.

Tibor: Meg tudtad volna verni Jake LaMottát?

Nos minden tiszteletem az övé, de egy bokszoló akkor lehet csak a legjobb, ha elhiszi, hogy bárkit megverhet. Így a válaszom erre a kérdésre az igen. Bár nem szeretem az összehasonlításokat.

Adrián29: A régi vagy a mostani bokszolók jobbak?

Kemény kérdés. Rengeteg tényezőn alapszik ez. Nyílván ennek az összehasonlításnak akkor van értelme, ha minden korszaknak a legjobbját nézed. Úgy vélem, hogy a mai bunyó alapjait az 1970-es években tették le. Noha tisztelem a korábbi öklözőket is a 70-es évek előtti bunyósok többsége kikapna a későbbi bajnokoktól. Amiben a régiek kiemelkednek az a kondíció, hisz gyakorta 15 menetet bunyóztak végig, ma a 12 a maximum. Viszont vegyük figyelembe, hogy akkoriban kb. 5000 bokszoló volt. Ma ez a szám a profik között 18.300. Sokkal szélesebb, fizikálisabb és tudományosan képzettebb mezőnyben kell helytállnod. Plusz ma már sokkal nagyobb nyomás van egy öklözőn a média miatt is. De őszintén szólva minden sportág célja a fejlődés, az hogy jobb legyen mint volt, így az ökölvívás is fejlődött. Tehát a mai boksz jobb, mint a régebbi. A mai bokszolók többsége verné a régieket, de nem lehet egy átlag sémát levonni ebből.

Attila: Ki a jobb promóter Don King vagy Oscar De La Hoya?

2009-ben kerültem Don Kinghez és 2014-ig rengeteg dolgot éltünk át együtt. Ez idő alatt 38 meccsem volt, ebből 12 világbajnoki meccs. Don King vitt át az Egyesült Államokba, ő futtatott fel, ő indította be a karrieremet és ezért örökké hálás leszek neki. A szakmában megkerülhetetlen személy. Fantasztikus promóter. Az időmúlásával azonban bizonyos módszerei elavultak és a szakma elment mellette. Oscar De La Hoya az ökölvívó promótálás új zászlóvivője, jelenleg ő a legjobb és hiszem hogy lassan akkora hatása lesz a sportágra, mint Donnak. Most már 7 éve dolgozok vele és 2023-ig folytatjuk is a közös munkát. Rengeteg dolgot köszönhetek neki is,a rekordjaim nagy részét az ő promótálása alatt értem el.

Henrik: Kik alkotják a csapatodat?

Rengeteg ember tartozik a Bad Boy Team-hez. Van egy Los Angelesi Shoppom, ahol 50 dolgozó napi szinten a saját márkám értékesítéséért, népszerűsítéséért dolgozik. Ők is a csapatom tagjai. De ilyenek a beugró kesztyűpartnerek, a ring segédek vagy az étrendben segédkező szakemberek is. A csapatom állandó tagja Balogh Ferenc, aki a menedzserem. Ő 2006-ban lett a csapatom tagja, még jócskán amatőr karrierem során. Akkoriban ügyintéző volt. Ma már a Bad Boy Team márka társtulajdonosa is. Baranyai Krisztián profi öklöző, aki a kesztyűpartnerem állandó jelleggel. Kevin Rooney edző, akivel 11 éve dolgozok már együtt. Bernard Hopkins korábbi világbajnok öklöző, aki a tanácsadóm. Károlyi Zsuzsanna, aki 2 éve ügyintézőnk illetve Tóth Árpád, aki az egyetlen magyar újságíró, akinek engedünk publikálni és, aki a mérkőzéseimre is több alkalommal elutazik.

Márk1987: Mennyi pénzt kerestél eddig a boksszal?

Többet, mint valaha hittem volna. De nem élek fényűző életet. Van ugyanúgy hétköznapi munkám, illetve mai napig ugyanazok a dolgok tesznek boldoggá, mint korábban. Egy átlagos kis házban élek és a földön járok, na meg a Don Kinggel lévő pereskedés is sokat elvitt.

bOlívia: Miért lehet ilyen keveset tudni a magánéletedről? Van barátnőd?

Ennek egyszerű az oka. Igyekszem a sportot és a magánéletet külön kezelni. Mint sportember mindent megosztok veletek, ami a boksszal kapcsolatos, a magánélet az pedig csak rám tartozik. Volt már barátnőm, akivel mutatkoztam és azonnal megkörnyékezték. Korábban csak barátként sokszor lekaptak Palvin Barbival, de a sajtó abba is többet látott bele. A média nagyon veszélyes és szeretem megóvni tőle a családomat és a szeretteimet is. Jelenleg nincs párom.

Andy: Mi a kedvenc ételed?

Rántott csirkemell.

Tóth Árpád MBSZ: És akkor most én is feltennék neked pár kérdést. Hogy sikerült a felkészülésed?

Remekül ment. Nem volt komolyabb sérülésem, készen állok a meccsre. Régen vártam ennyire egy összecsapást, mint most.

T.Á: Az AT&T Stadionban 106.280 néző lesz jelen és a világ legnagyobb kivetítőjén fogsz bokszolni. Helyez ez rád plusz nyomást?

Inkább plus adrenalint ad és fantasztikus érzés lesz ennyi ember előtt ringbe lépni. Általában Las Vegasban bunyózok 25.000 ember előtt, de ez a történelmi összecsapás megérdemel több helyszíni nézőt.

T.Á: Mi a véleményed az ellenfeledről Billy Joe Saundersről?

Jelenleg az egyik legjobb és legnépszerűbb brit öklöző. Fordított alapállású, magas, hosszú karjai vannak, technikás és rendkívül gyors. Nem volt sok meccse még, így nem is kopott ki. Ezek mind mellette szólnak. Biztos vagyok benne, hogy óriási harcra fog késztetni. De azt is tudom, hogy képes vagyok történelmet írni újra és meg is fogom csinálni! Rengeteg fegyverem van ellene. Az erőm, a tapasztalatom és a képzettségem is. Nem aggódom. Mint már mondtam nagyon várom a meccset.

2021-11-01

MBSZ

10 éve a világ tetején, interjú Füzi Krisztiánnal!

A magyar ökölvívó világbajnok Füzi Krisztián (68 győzelem / 1 vereség / 1 döntetlen) 10 évvel ezelőtt szerezte meg első világbajnoki címét. Füzi 2011. szeptember 10.-én Clevley Gerrard legyőzésével lett a WBC könnyűsúlyú világbajnoka és ezzel egyetemben 17 évesen 5 hónaposan és 17 naposan minden idők legfiatalabb bajnoka lett. A magyar klasszis azóta számos rekordot megdöntött. Ma már 5 súlycsoport világbajnoka, 17 világbajnoki címével a második a világbajnoki övek örökranglistáján, kétszeres vitathatatlan bajnok és az előző évtized (2010-2019) legjobb ökölvívója. A címvédő bajnokkal hosszú napok egyeztetése után sikerült Tóth Árpád kollégánknak egy hosszabb interjút készítenie.

T.Á: Első ízben engedd meg, hogy gratuláljak neked ehhez a fantasztikus eredményhez. Mit jelent neked ez a 10 éves évforduló.

F.K: Köszönöm. Azt, hogy megöregedtem. Viccet félretéve fantasztikus érzés. Ebben a 10 esztendőben rengeteg dolog történt velem. Jó és rossz dolgok egyaránt.

T.Á: Miben másabb a 17 éves Füzi Krisztián, mint a 27 esztendős?

F.K: Ami a legfontosabb, hogy az éhségem semmit sem változott. Továbbra is bajnok akarok lenni, címeket akarok szerezni és a legjobbakkal akarok megmérkőzni. Talán ezen a téren még eltökéltebb lettem. E mellett fizikálisan és mentálisan is sokkal erősebb vagyok, mint 10 évvel ezelőtt. Technikailag is képzettebb vagyok illetve nem mellékesen akkor volt 1 világbajnoki címmeccsem, ma már 28 így sokkal tapasztaltabb vagyok.

T.Á: Melyik meccsedből tanultál a legtöbbet?

F.K: Nem tudnék csak egyet kiemelni. A Gerrard elleni meccsemen, amivel minden idők legfiatalabb bajnoka lettem nem nyújtottam igazán látványos teljesítményt. Inkább eredményre törekedtem. Nem tartozik a legjobb meccseim közé és nem is tanultam belőle valami sokat. Az első olyan ellenfelem 2012-ben Fedrick Boyli volt, aki technikailag is próbára tett. A többi meccsem utána inkább ahhoz segített hozzá, hogy a sztárságot és a felhajtást kezelni tudjam. A második súlycsoportban nyert bajnoki címemnél 2013-ban Miguel Vazquez ellen robbantam be a top bunyósok közé és azon a meccsen jött ki az, hogy érett bunyós lettem. Floyd Mayweather minden idők legjobbja. Az ellene lévő meccsemből rengeteget tanultam. Védekezésben, higgadtságban, tempóváltásban, felkészültségben és önbizalomban is. A legtöbb bunyóst megtörte, ha Floyd ellen kikapott. Nekem segített az a meccs. Partiban voltam minden idők legjobbjával. Tudtam, hogy hová fejlődhetek, hogy egy nap átvehetem a helyét, ha hiszek magamban. Úgy hiszem, hogy ha vele nem találkozok akkor nem értem volna ilyen magas szintre. Shane Mosley ellen a kitartásom és az akaraterőm erősödött, Adrien Broner ellen a ringkontrollom nőtt. Crawford javított a lábmunkámon és a türelmemen is. Cotto ellen nagyobb harcos lettem, Khan ellen nagyobb tempóra lett szükségem, Chávez Jr ellen megtanultam leküzdeni a fizikai hátrányokat.

T.Á: Ki volt a legkeményebb ellenfeled?

F.K: Nehéz egyet kiemelni közülük. Szerencsére rengeteg klasszissal bokszoltam és mindenféle stílussal találkoztam. Mayweather, Crawford, Golovkin és Cotto is ott van ezen a listán. Egytől egyik remek bokszolók.

T.Á: Rengeteg rekordot tartasz és sok olyan rekord van, ahol a TOP5-ben vagy. Julio Jesar Chávezé a legtöbb világbajnoki címmeccs 37db. Neked 28 van, előtted Pacquiao 30, Britton 32 és Hopkins 36-al áll. Hogy gondolod válhat belőled minden idők legtapasztaltabb világbajnoka?

F.K: Van egy pár rekord, amit hajszóltam és meg is döntöttem. Most is van olyan, amit el akarok érni. Én lettem az első kétszeres vitathatatlan világbajnok a történelemben és én akarok lenni az első háromszoros is. A világbajnoki címmeccs rekord azért még elég távolínak tűnik. 5 meccsem még egész biztosan lesz, így ha minden jól megy 30-33 címmeccsem is lehet. De, ha úgy fogom érezni, hogy eljött az idő, hogy kilépjek akkor nem egy esetleges rekord fog még itt tartani.

T.Á: Sokan azt mondják ott vagy minden idők 10 legjobbja között.

F.K: Ezt nem az én dolgom megítélni. A saját korszakomban a legjobb vagyok. Ezt kell bizonyítanom meccsről meccsre hosszú évek óta. De sose fog tőlem olyat hallani senki, hogy én vagyok minden idők legjobbja vagy, hogy xy korszak nagyságánál jobb vagyok. Én a saját korszakomról beszélek csak. Persze, ha valaki megkérdezi, hogy legyőztem volna e pl. Joe Calzaghet igent mondanék. Mert csak úgy lehetsz a világ legjobbja, ha hiszel benne, hogy bárkit megvernél.

T.Á: Joe Louis a rekorder ő 12 évig volt világbajnok 1937 és 1949 között. Te 2011 óta vagy bajnok 10 éve. Szerinted ezt a rekordot megdöntheted?

F.K: Még 2 évig van szerződésem, így nagyon remélem, hogy ha meg nem is döntöm, de beállítom.

T.Á: Legutóbb azt mondtad, hogy lehet ez lesz az utolsó 5 meccsed. 27 évesen ez nem elhamarkodott döntés?

F.K: Ez nem döntés. Ez még csak egy esetleges felvetés volt. De, ami azt illeti jelenleg 65% esélyt adnék arra, hogy 2023-ban befejezem. Rengeteg rekord áll a nevem mellett, bajnoki címek, világbajnoki címmeccsek, ring háborúk és minden kitűzött célomat elértem. 6 éves korom óta bunyózom. 8 évet voltam amatőr, 13 éve vagyok profi. 21 éve ez a sportág a mindenem. Sokan csak azt látják, hogy meg van mindenem és mennyire könnyű dolgom van nekem. De ez nem így van. Sose élhettem normál életet. Minden napom be van osztva, mikor mire van időm. Kevés azaz idő, amit úgy töltök ahogy én akarok. Keveset vagyok a családommal és a barátaimmal. Másoknak ez megadatik. A körülettem lévők többsége barátokkal van, családja van, gyerekei. 30 felett én is erre szeretnék majd koncentrálni.

T.Á: Következő ellenfeled Billy Joe Saunders lesz, aki a WBO bajnoka. Ha legyőzöd nálad lehet mind az öt bajnoki cím és harmadszor is vitathatatlan bajnok lehetsz. Mi a véleményed Saundersről?

F.K: Fantasztikus bunyós. Gyors, trükkös, fordított alapállású, technikás és veretlen. Minden megvan benne, hogy nehéz ellenfelem legyen. Azonban nem hisz önmagában eléggé. Sokszor kikerülte már az ellenem lévő meccset. Ha pedig egyszer az van a fejedben, hogy kikapsz az ellenfeledtől akkor az ott is ragad az agyadban. Ha pedig nem hiszel magadban eléggé már vesztettél is.

T.Á: MI a véleményed a nagy visszatérő bokszolókról?

F.K: Erről egy hosszabb posztban megnyilvánultam. Veszélyes és méltatlan. E mellett rendkívül ártalmas a sportágra nézve.

T.Á: Hogyan ünnepelted, hogy 10 éve vagy világbajnok?

F.K: Nem ünnepeltem. A menedzserem meg az edzőm Kevin emlékeztetett rá. Sok időm nincs az ünneplésre. Napi 8 órát dolgozok a hétköznapi munkámban. Fontos számomra, hogy segítsek az embereknek. Illetve napi 4 órát edzem. Ahogy mondtam a hétköznapjaim minden perce be van osztva.

T.Á: Köszönjük bajnok és további sok sikert kívánunk!

2021-09-16

H.B.O.

HIVATALOS: Füzi vs. Saunders Texasban! 

Nem régiben a magyar ökölvívó világbajnok Füzi Krisztián (68 győzelem / 1 vereség / 1 döntetlen) meghosszabbította szerződését a Golden Boy-al. A folyamatok pedig felgyorsultak és elég hamar sikerült is leszervezni Füzi soron következő meccsét. A magyar jelenleg a nagyközépsúly WBA / WBC / IBF / RING címvédője. Az egyetlen öv, ami nincs nála az a WBO cím, melyet a brit Billy Joe Saunders (31 győzelem / 0 vereség) birtokol. A két félnek mindenben sikerült megegyezniük így 2021. november 06.-án a Texasi AT&T Stadionban csapnak össze a vitathatatlan világbajnoki címért.

Füzi az ökölvívás történelmének első öklözője, aki két alkalommal is vitathatatlan bajnok lett és győzelme esetén ő lehet az első, aki háromszor is elnyeri ezt a titulust. Továbbá a magyar öklöző 17. világbajnoki címét szerezheti, mellyel befogná a rekorder Floyd Mayweather Jr-t is.

Az összecsapást az HBO Sports PPV konstrukcióban fogja közvetíteni 115 dollár fejében.

Az HBO-nak mindkét öklöző menedzsere megszólalt. Ebből kiderült, hogy Füzinek és csapatának rengeteg feltételből kellett engedniük, hogy összejöjjön az összecsapás.

"Eredetileg Las Vegas és az MGM volt a cél, de Saundersék szerint Krisztián Vegasban túlságosan otthon lett volna. Természetesen ők Londont és a Wembleyt akarták, de ebbe pedig mi nem mentünk bele. Végül az AT&T Stadionra esett a választásunk. Hihetetlen atmoszférája van és teltház esetén 110.000 ember is befér. Aztán Saundersék nagyobb ringet kértek, mint a szabvány, hogy lábon előnye legyen elmozogni. Ezt is hosszasan át kellett beszélnünk Krisztiánnal és trénerével Kevin Rooney-val, de végül belementünk. Természetesen az anyagiakból is jóval nagyobb szeletet kért, mint ami reális, de meg kell érteni, hogy Krisztián nagyon szeretné ezt a meccset. Tovább akarja építeni az örökségét" - mondta Balogh Ferenc.

"Szerintem ebben semmi rossz nincs. Ki kellett hoznunk ebből a meccsből a maximumot. Ez Billy életének legnagyobb lehetősége. Tudtuk, hogy Füzinek nagy szüksége van a WBO övre, így meg is kell fizetnie" - mondta Frank Warren.

A két öklöző csak röviden értékelt.

"Én a legjobb akarok lenni és ehhez a legjobbat fogom megverni. Gyors vagyok lábon, gyorsak a kezeim, intelligens vagyok. Füzi hozzám képest csomós, lassabb mint én. Felugrott pár súlycsoportot és már lassult valamennyit. Nincs még sok kilométer bennem. 31 meccsem volt. Füzit azonban alaposan megviselhette, hogy már 70 meccse volt, tele sok nagy ring háborúval. Én vagyok a frissebb és az éhesebb is." - mondta Saunders.

"Teljesen mindegy miket beszél Billy Joe. November 06.-a a dátum, amikor történelmet írok. Évekig kibújt a meccs alól, nem állt készen ellenem. Ez azt jelenti, hogy tartott a vereségtől. Aki egyszer be volt rezelve tőled az máskor is be lesz. A kicsinyeskedése, a több órás huzavona a tárgyalóasztalnál is azt mutatja, hogy nem bízik önmagában. Fontosabbak neki az anyagiak, meg az előny szerzések. Az óra ketyeg" - mondta Füzi.

2021-08-27

HBO

Megvan a megállapodás! Füzi 2023-ig a Golden Boynál!

A Golden Boy Promotions feje Oscar De La Hoya és Füzi menedzsere Balogh Ferenc bejelentették, hogy a magyar öklöző és a promóció aláírta új szerződését, melynek értelmében 2023. szeptember 30.-ig továbbra is együtt dolgoznak és Füzi összecsapásait így újabb 2 esztendőre megnyerte az HBO Sports. A magyar öklöző és a promóció minimum 5 meccsben egyeztek meg. Pénzösszegről nem esett szó és egyik fél sem akart erről beszélni, de ha minden igaz ez 2 év alatt akár a 100 millió Ft-ot is elérheti.

"Nagy örömömre szolgál bejelenteni, hogy Füzi Krisztián a jelenlegi súlycsoportoktól függetlenül legjobb öklöző 2023-ig továbbra is a mi öklözőnk marad. Promóciónk számára nagy büszkeség együtt dolgozni sportágunk ekkora nagyságával. Amit közösen elértünk történelem és ezt szeretnénk tovább írni. Krisztián továbbra is a legjobb akar maradni a mi kötelességünk pedig megadni számára ehhez a legjobb feltételeket. Az HBO Sports jóvoltából továbbra PPV konstrukcióban követhetitek napjaink legjobbjának meccseit. Ha pedig személyesen is találkoznátok vele gyertek el szeptember 11.-én a Los Angelesi Staples Centerbe, ahol jó magam is visszatérek a kötelek közé" - adta ki közleményében Oscar De La Hoya.

"6 éves voltam, amikor elkezdtem öklözni. Azóta is minden egyes nap ugyanolyan szerelemmel vagyok a sportág iránt és tudom, hogy ez soha nem is fog megváltozni. Rengeteget adott nekem ez a sportág. Erőt, magabiztosságot és biztonságot. Olyasmiket értem el, amiket sose hittem volna. Ifjúsági bajnoki címet, aztán minden idők legfiatalabb bajnoka lettem. Hat súlycsoportban is elvertem az aktuális világbajnokot és mára számos rekord mellett 28 világbajnoki címmeccs áll a nevem mellett. Mindezt nem tudtam volna elérni a csapatom, a szurkolóim és a fantasztikus hátterem nélkül. A Golden Boy a legprofibb csapat a szakmában. Fantasztikus amit felépítettek és hatalmas megtiszteltetés a kötelékükbe tartozni. A világ minden táján rengeteg tehetséges fiatal van, de nem mindenkinek adatik meg a támogatás. Szerencsés vagyok, hogy nekem igen. A Golden Boynál jobb hátteret és promóciót nem tudnék elképzelni magamnak. Az HBO Sports pedig a történelem legnagyobb sportadója, így igazán szerencsés ember vagyok. 5 meccsre írtunk alá. Most úgy gondolom, hogy ez lesz az utolsó 5 tánc, de ezt majd 2023-ban meglátjuk. Szeretném minden meccsemet kiélvezni és továbbra is azt adni a sportág felé, amit 21 éve. Továbbá a jövőben több reklámot vállalok, több sajtóeseményt és sokkal többet fogok dolgozni azon, hogy szerte a világon segíteni tudjak az embereknek. A BadBoy Team Shop Los Angelesi boltját is bővíteni fogjuk és a megtakarításomból állom a Covid miatt nehéz helyzetbe került dolgozók bérét. Most ők az elsők, nekem mindig lesz egy tányér étel az asztalomon, azt szeretném ha nekik és a családjuknak is lenne. Tisztában vagyok vele, hogy mindenkin nem segíthetek egyedül, de remélem el tudok indítani egy mozgalmat. Remélem van még más olyan ember is, aki tud segíteni. Ha már csak egy ember nem fekszik le aznap éhesen, mert segítettél akkor tettél valamit azért, hogy ez a világ szebb legyen" - mondta Krisztián Füzi.

2021-08-23

HBO

Füzi lemosta Plant-et és kihívta Saunderst!

A Las Vegasi MGM-ben feszült egymásnak a WBA / WBC / RING világbajnok Krisztián Füzi és az IBF világbajnok Caleb Plant, hogy egyesítsék a nagyközépsúlyú öveket. A mérkőzést megelőzően is az akkor 67 győzelemmel / 1 vereséggel és 1 döntetlennel rendelkező magyar számított esélyesnek a 21 győzelemmel veretlenül álló Plant-el szemben. Füzi az első menetben remek balosokkal tartotta a neki megfelelő távot Plant-el szemben, majd szépen lassan elkezdett nagyon kemény felütésekkel testre dolgozni, amit láthatóan meg is érzett az amerikai. Az első menet statisztikája fájó lehet Plant számára, hisz 29 indított ütéséből mindössze 1 találta el Füzit. A magyar öklözőnél ez a szám 45 indított ütésből 26 találat! A nyitó menet így egyértelműen a magyaré volt.

A 2. menetben Plant igyekezett lopni a távolságot, de Füzi remekül vert közbe a balfelütéseivel majd idővel már ráhúzta a jobbfelütéseket is, amikből nem egy meg is fogta az amerikait. A menet vége felé Füzi egyik jobbfelütése KO erejűnek tűnt, de Plant talpon maradt tőle! Ebben a menetben Plant már 51 ütést indított, de csak 6-al találta el Füzit. A magyar világbajnok ezzel szemben 60 indított ütéséből 34-el talált, így ezt a menetet is simán behúzta. A 3. menetre tovább próbálta növelni a tempót Plant, de Füzi kiváló védekezése és remek kontrái miatt ezennel sem volt túl hatékony. A menetből már csak 10 mp volt hátra, amikor is Füzi brutális jobbegyenese kilőtt és telibe kapta Plant állát, aki azonnal padlóra került és nem is bírt felkelni belőle!

Füzi így egy 3. menetes brutális kiütéssel megszerezte az IBF címét is így már ő birtokolja a súlycsoport WBA / WBC / IBF / RING öveit. Egyedül a WBO bajnoki öv hiányzik neki egy újabb vitathatatlan bajnoki címhez. Az jelenleg a brit Billy Joe Saundersnél van, akit Füzi a mérkőzést követő interjúban ki is hívott.

A győztessel Max Kellerman készített interjút.

M.K: Gratulálok Krisztián. Oscar azt mondta neked a mérkőzés végén, hogy könnyű meccs, könnyű pénz. Mennyire volt könnyű? Kívülről annak tűnt.

K.F: Köszönöm Max. Kívülről mindig annak tűnik. Caleb elég kevés ütéssel talált el, én jól kaptam el a ritmust. Meg volt a megfelelő elképzelésem és a taktikánk is. Minden úgy működött, ahogy elterveztük. De itt, a világbajnoki szinten egy győzelem se könnyű. Mindenért meg kell küzdenünk a teremben hosszú hónapokon keresztül. Plant egy remek harcos. Nem hiába lett világbajnok. Köszönöm neki a lehetőséget.

M.K: Amikor betaláltál azzal a brutális jobbossal tudtad, hogy vége?

K.F: Őszintén szólva igen. Pontosan tudom mekkora ütést vittem be, láttam a tekintetét és tudtam, hogy nem fogja tudni folytatni. Ráadásul a 2. menetben az orrát is eltörtem egy felütéssel, így tudtam, hogy csak idő kérdése.

M.K: Ez a siker volt a 17. világbajnoki cím, amit megszereztél. Kimondani is elképesztő! Floyd Mayweather Jr a rekorder szintén 17 világbajnoki címmel. Az ő rekordjának megdöntése a cél?

K.F: Valóban elképesztő. Nem olyan rég még gyerek voltam, újságcikkeket gyűjtöttem ezekről a fantasztikus bunyósokról. Aztán, ahogy szépen lassan egyre jobb lettem kezdtem elhinni, hogy egy nap majd én is bajnok lehetek. Ilyen célom, hogy én nyerjem a boksztörténelemben a legtöbb világbajnoki címet sose volt. De egyértelmű célom Billy Joe Saunders kihívása. El akarom tőle nyerni a WBO világbajnoki címet! Én akarok lenni a boksztörténelem első öklözője, aki háromszoros vitathatatlan bajnok.

M.K: Rengeteg rekord tartozik a nevedhez. Te vagy az első kétszeres vitathatatlan bajnoka a sportágnak. Hogy jött ez a cél, hogy harmadszor is véghez akarod vinni?

K.F: Mindig is kerestem az új kihívásokat. Amikor legyőztem Callum Smitht és az 5 övből 3 hozzám került egyértelművé vált számomra ez a cél.

M.K: Korábban azt mondtad nehéz megegyezni Saunderssel. Mesélnél erről?

K.F: Ő 2015 decemberében megszerezte a WBO középsúlyú övét. Én 2016 januárjában lettem a WBC / RING bajnoka. Akkoriban Golovkint akartam, de ő kihátrált. Mivel címet akartam egyesíteni, így 2016 májusára kihívtuk Saunderst, de ő azt mondta akar egy szabadon választott címvédést, így mi is mással meccseltünk. 2016 szeptemberére újra feljött a neve, de azt mondta nem áll készen erre a meccsre ellenem. 2019 májusában miután legyőztem Golovkint újra kihívtuk, de ő felment nagyközépsúlyba. Miután én is feljöttem nagyközépbe tudtam, hogy le kell győzzem az összes többi bajnokot, mert csak akkor fog kötélnek állni. Tehát meg is ragadnám az alkalmat, hogy kihívjam. Álljunk ringbe még idén és írjunk történelmet!

M.K: Így három meccsed lesz idén?

K.F: Igen! Ez az év a kemény munka éve. Idén nincs pihenés. Egyik meccsből és egyik felkészülésből megyek a másikba. De az eredmények engem igazolnak.

M.K: Feltehetem a nagy kérdést? Hol folytatod a jövőben?

K.F: Hamarosan ezt is tisztázzuk, de erről egyenlőre ennyit. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem az Inkednek a testfestést, az HBO-nak, hogy képernyőre tűzte a meccset, Oscarnak, hogy leszervezte mindezt. Kevinnek, aki újfent csodásan felkészített. Az egész csapatomnak, akik profin mellettem álltak. A befektetőinknek a barátaimnak és természetesen nektek szurkolóknak is. Köszönöm.

Az összecsapás összefoglalója: Itt

2021-08-07

HBO

Füzi vs Plant mérlegelés.

A Las Vegasi MGM-ben pénteken megtartott Füzi vs. Plant WBA / WBC / IBF / RING nagyközépsúlyú címmeggyesítő meccsen mindkét fél hozta a kötelezőt.

Plant alatt 167 fontot (75.7kg) mutatott a műszer, míg Füzi 166 fonttal (75.3kg) mért be. A szokásos farkasszemnézést követően Füzi jókedvűnek, Plant kissé feszültnek tűnt. Természetesen mindkét fél interjút adott az HBO-nak.

"Füzi most a legjobb. Mindenki őt akarja legyőzni, de a többség be van tőle rezelve. Velem ez máskép lesz. Meg fogom döbbenteni a világot, mert le fogom győzni őt. Biztos vagyok benne, hogy nagy meccsünk lesz holnap" - mondta Plant.

"Teljesen nyugodt vagyok. Elvégeztük a megfelelő munkát. Keményen dolgoztunk és ez holnap ki fog fizetődni. 10 éve versengek ezekkel a remek srácokkal. Mindegyik mond nagyokat a meccseink előtt, aztán a ringben már csak ketten vagyunk és ott általában én vagyok a főnök. Holnap se lesz ez máskép." - mondta Füzi.

Természetesen a Vegasi sajtó felkapta azt is, hogy Füzi szerződése szeptember 30.-án lejár, így egyre nagyobb téma, hogy folytatja e Oscar De La Hoya oldalán vagy esetleg átmegy egy másik nagy promóterhez. A magyar öklöző nem reagált erre a kérdésre. Menedzsere Balogh Ferenc is csak röviden értékelt.

"Krisztián kiegyensúlyozott és nyugodt. Csakis Plantre koncentrál és arra, hogy egy újabb nagyszerű győzelmet arasson. Minden többi csak ezután következik".

2021-08-06

HBO

Füzi jelene és jövője

A pályafutása során öt különböző súlycsoportban is világbajnoki címet szerző, több történelmi rekordot is tartó magyar ökölvívó világbajnok Füzi Krisztián (67 győzelem / 1 vereség / 1 döntetlen) augusztus 07.-én Las Vegasban az amerikai Caleb Plant (21 győzelem / 0 vereség) ellen egyesít nagyközépsúlyú világbajnoki címeket. A magyar öklözőnek 2021. szeptember 30.-án fog lejárni a szerződése jelenlegi promóterével Oscar De La Hoyával, akivel 2014 óta dolgozik együtt.

Füzi minden jelentős ranglista szerint 2015 óta a világ legjobb ökölvívója súlycsoporttól függetlenül, azaz lassan 6 éve ő jelenti az abszolút csúcsot és szeptemberben lesz 10 éve, hogy folyamatosan világbajnok.

Az egyértelmű, hogy a magyar öklöző jelenleg a legjobb, nem csak szakmailag de üzletileg is. Elmúlt öt összecsapását a Las Vegasi MGM-ben vívta közel 25.000 ember előtt, teltházas gálákon amiből dollármilliók folytak be promóciójának. De az elmúlt években Atlantic Cityben, New Yorkban és Texasban is teltházakat produkált, mi több 2016-ban 106.000 helyszíni nézővel övé a történelem harmadik legnézettebb meccse.

Ami a Tv-s eladásokat illeti abban is abszolút csúcs a magyar öklöző. Míg egy mai átlag öklöző meccseire 80-120.000 néző szokott előfizetni addig Füzi meccseire szinte minden alkalommal 1 millió felett vannak az előfizetők. A 2020-as Füzi vs. Smith meccs például minden idők harmadik legnézettebb Tv-s ökölvívó meccse volt, hisz 4.2 millió ember fizetett elő az HBO-n, ami 420 millió dolláros bevételt hozott a rendezőknek!

Az tehát egyértelmű, hogy ahol jelenleg a magyar öklöző van az a promóció a világvezető a szakmájában. Ez jelenleg a Golden Boy.

Nem csoda tehát, hogy a szakma legnagyobb promóciói elkezdtek mozgolódni és valószínűleg Füzi telefonja sűrűn fog csörögni a nyáron.

Promótere Oscar De La Hoya úgy fogalmazott, hogy ha tehetné egy örökké tartó szerződéssel kötné magához.

Kik fogják megkeresni Füzit?

Szinte könnyebb felsorolni azt, hogy kik nem. Európa legsikeresebb promóciója a Main Events feje Eddie Hearn nem is csinált titkot abból, hogy meg fogja keresni Füzit egy ajánlattal.

"Mindent tudnánk neki biztosítani, amit a Golden Boy. Szeretném visszacsábítani Európába minden idők egyik, hanem legjobb Európai öklözőjét. Természetesen lennének gálái Amerikában továbbra is, de óriási lenne ha a teltházas Wembleyben fellépne" - mondta Hearn a Sky-nak.

Minden idők egyik leghíresebb promóciója az amerikai Top Rank több mint 10 éve próbálja leszerződtetni, így ezennel is meg fogják próbálni. Erről a cég 89 éves feje Bob Arum beszélt:

"Meg van Krisztián telefonszáma. Beszéltünk már párszor és biztos, hogy ezen a nyáron is fogunk. Együtt dolgoztam a legnagyobbakkal, mint Ali, Pacquiao, Mayweather vagy most Fury. Füzi még mindig nagyon fiatal. Az Államokban már egy valóságos legenda. Én globálisan gondolkodnék vele, mint Ali esetében. Lennének meccsei Ázsiában, Afrikában, Szaud Arábiában."

Egy másik angol promóter Frank Warren se tett le arról, hogy együtt dolgozzon a magyarral:

"Alaposan felforgatná az állóvizet, ha csatlakozna a Sport Networkhöz. Sokan azt mondják kicsik vagyunk mi ahhoz, hogy egy Füzi kaliberű öklözővel dolgozzunk, de egykoron ugyanezt mondták Mike Tyson esetében is és mégis én lettem a befutó"

A jelenleg legtöbb sztár öklözővel rendelkező Al Haymon (Premier Boxing Championship) szintén jelezte szándékát a magyar öklöző szerződtetésére:

"A legjobbak velem dolgoznak. Ez sport, de egyben üzlet is. Előbb utóbb Füzi is a pénzt fogja választani, lehet ez a nyár lesz az. Amit a Golden Boy ajánl neki annak a 1.5-szeresét adom, legyen szó bármekkora összegű szerződésről."

Füzi eddigi egyetlen legyőzője a ma már promóterként is tevékenykedő Floyd Mayweather Jr (Mayweather Promotions) is sejtelmesen beszélt: "El fogok menni a Plant elleni meccsére. Mindenképp fogunk beszélgetni és nem csak a múltról"

Magyarország egyetlen Európai szinten is erős promóciója a Félix Promotions feje Rácz Félix reálisan értékelt:

"Szakmailag és anyagilag is mindenki szeretne Krisztiánnal együtt dolgozni, mert biztos út a sikerhez. Olyan, mint amikor egy lóversenyen biztos befutót kapsz és csak rá kell tenned a pénzed a nyereményhez. Korábban beszéltünk arról, hogy nagyon régen 2010-ben bokszolt utoljára magyar földön és egyszer szeretne még egy itthoni meccset vívni, lehet épp az utolsót. Tudom, hogy ez neki szívügye. Azonban azt is reálisan látni kell, hogy ez nem feltétlenül fog megvalósulni. Jelenleg olyan nagy Tv társaságokkal dolgozik együtt, mint az HBO. Ha nem Amerikában lenne a meccse kisebb hírértéke menne, ami kevesebb előfizetőt jelent és az a Tv társaságnak pénzkiesés, ami végső soron a promóternek is kiesés. Aztán itt lenne a helyszín. Az új Puskásba már tudna meccset vívni, de nem telne meg. Külföldről érkeznének páran, akik ki is fizetnék a jegyeket, de a magyar emberek pénztárcájának túl sok lenne. Aztán meg kellene fizetni az ellenfelet is, ami a tvs és helyszíni nézettség kiesése mértékében mínuszosra tenné a gálát. Nagy szakmai elismertség lenne, ha gálát szervezhetnék neki, de ez jelenleg a lehetetlen kategória"

Egy szakértő Anthony Dawson boncolgatta a témát, hogy mikor jár jobban Füzi.

"Úgy gondolom mindenképp a Plant elleni meccset követően fog dönteni a jövőjéről. Ő számít a meccs esélyesének és, ha megnyeri akkor egy újabb győzelemmel, újabb bajnoki címmel gazdagodik. Nem mellesleg egy lépésre lesz egy újabb történelmi rekordtól a nagyközépsúlyú vitathatatlan címmeccstől, amit minden promóter le akar majd szervezni. Szakmailag a Golden Boynál van a legjobb helyen, hisz az HBO erős hátteret ad neki, nincsennek olyan öklözők és meccsek amiket ne lehetne neki leszervezni és gyaníthatóan anyagilag sem keres rosszul. Bob Arum és a Top Rank esetében nagy hátrány lenne, hogy nem bokszolhatna Golden Boy és Premier Boxing Championship által promótált öklözők ellen. Füzi pont a bevállalósságáról híres így nem hiszem, hogy bírná ezt a fajta bekorlátoltságot. Eddie Hearn egyre erősebb, de láthatjuk hogy például Joshua esetében nem mer bizonyos rizikós és nagy meccseket kockáztatni. Füzi pedig pont arról híres, hogy bevállalja a lehetetlen is, lehet ez összekülönbözést okozna. Al Haymonnál sok lehetősége lenne és egész biztosan nála keresne a legjobban anyagilag is. Ha szakértői szemmel nézzük 40% hogy marad a Golden Boynál, 40% hogy Al Haymonhoz szerződik, 15% Eddie Hearn és 5% a többi promóció."

2021-07-19

HBO

HIVATALOS: Füzi vs. Plant Las Vegasban! 

A pályafutása során öt különböző súlycsoportban is világbajnok Füzi Krisztián (67 győzelem / 1 vereség / 1 döntetlen) nemrég bejelentette, hogy nagyközépsúlyban folytatja pályafutását, ahol jelenleg ő birtokolja a WBA / WBC / RING világbajnoki címeket. Egyértelmű célja, a magyar öklözőnek, hogy ebben a kategóriában is megszerezze mind az öt övet és ezzel vitathatatlan bajnokká váljon, mint korábban kisváltósúlyban és középsúlyban is. Füzinek ehhez két ellenfelet kell legyőznie. Az egyik az IBF bajnok Caleb Plant (21 győzelem / 0 vereség), a másik pedig a WBO bajnok Billy Joe Saunders (30 győzelem / 0 vereség). Füzi kifejtette már korábban, hogy Plant az elődleges cél, hisz Suanderssel problémás a megegyezés.

Füzi és csapata tulajdonképpen a magyar öklöző májusi meccse óta folyamatos tárgyalásban volt Plant-el és csapatával, akikkel most jutottak dűlőre.

Az összecsapást 2021. augusztus 07.-én rendezik a Las Vegasi MGM-ben.

A videós sajtótájékoztató folyamán Füzit és Plant-et is arról kérdezték, hogy lesz e elég idejük felkészülni, hisz egy ideális felkészülés 9 hét szokott lenni.

"Általában 6-9 hét között ideális egy felkészülés, de a 9 hetet mondanám ideálisabbnak. Nekem nem rég volt meccsem, pihentem pár hetet és visszatértem a terembe dolgozni. Szeretnék idén összecsapni Plant-el és Saunderssel is, így okosan kell bánnom az idővel. Remek csapatom van, jó formában vagyok és eltökélt vagyok. Nem aggódom az idő miatt" - mondta Füzi.

"Januárba volt legutóbb meccsem. Egy ideje a levegőbe volt, hogy meccsem lesz, illetve Füzi is képbe van egy ideje. Pár hete már tart a felkészülésem, így meg lesz a 9 hetem" - mondta Plant.

A következő kérdés a másik ismerésére szolgált.

"Nagyon jól ismerem Plant-et. Egy jó bokszoló Vegasból, így neki hazai terepen lesz a meccs. Egy veretlen harcos, aki nagy csatákat vívott meg a ringen kívül, amiért tisztelem őt. Kesztyűpartnerem és jó barátom Baranyai Krisztián bokszolt vele, így sok tapasztalatot tud átadni nekem. Caleb-et jó öklözőnek tartom, de nem azért küzdök vele, mert ő a legjobb. Van nála valami, ami kell nekem. Ennyi" - mondta Füzi.

"Mindenki tudja, hogy Füzi most a legjobb. De tudom, hogy képes vagyok megverni őt. Úgy érzem neki ez egy bosszúhadjárat, egy könnyűnek felfogott meccs, de nagy csalódásban lesz része." - mondta Plant.

A riporter erre feltette Füzinek a kérdést, hogy így van e.

"Nem fogok hazudni, ki akarom ütni. Ő is ezt tette a barátommal, de ezzel nincs semmi gond. Nem beszéltem én könnyű meccsről. Egyik meccs se könnyű ezen a szinten. Világbajnokok vagyunk és nem véletlen. Szimplán annyit mondtam, hogy nem ő a kategória legjobbja, de ez tény. Tisztában vagyok a képességeimmel és az övével is. Akinek itt meglepetésben lesz része az ő lesz." - válaszolta Füzi.

A Golden Boy Promotions fejét Oscar De La Hoyát arról kérdezték, hogy tárgyalnak e már Füzi 2021. szeptember 30.-án lejáró szerződéséről.

"Már 7 éve dolgozunk Krisztiánnal. Ő a világ legjobb bokszolója és ő a legnépszerűbb is. Szakmai és üzleti szempontból is az a legideálisabb, ha sikerül magunk mellett tudnunk továbbra is. Olyan dolgokat visz véghez, amiket még senki és ő továbbra is motivált és eltökélt. Komoly céljai vannak és szeretném, ha ezeket velünk érné el. Tárgyalások vannak. Megmondom őszintén, hogy ha rajtam múlna egy örökké tartó szerződéssel kötném magunkhoz" - mondta jó kedvűen a promóter.

Füzi még 2008-ban lett profi. 2009-ig Vörös Péter promótálása alatt bokszolt, majd 2009 és 2014 között a Don King Promotions bokszolója volt. 2014 óta a Golden Boy Promotions bunyósa. Az elmúlt 10 évben Füzit rendszeresen megkereste Al Haymon (Premier Boxing Championship), Bob Arum (Top Rank), Eddie Hearn (Matchroom) és Frank Warren (Sports Network), de ő végig hű maradt a GBP-hez.

A Füzi vs. Plant összecsapást augusztus 07.-én az HBO PPV-ben fogja közvetíteni, melyre 85 dollártól lehet előfizetni.

2021-06-18 HBO

Füzi egy elképesztő meccsen ült fel a félnehézsúly trónjára is! 

A Las Vegasi MGM-ben 24.638 néző előtt csapott össze a címvédőként érkező WBO félnehézsúlyú világbajnok Sergey Kovalev és kihívója, a lentebb lévő súlycsoportok a közép és a nagyközépsúly világbajnoka Füzi Krisztián.

Előzetesen sokan tartották úgy, hogy Füzi számára a félnehézsúly már túl nagy kategória lesz, főleg a súlycsoport legjobbja ellen. Füziről köztudott, hogy fizikálisan a nagyváltósúly felelne meg neki, de ő évek óta középsúlyban bokszolt és gyűjtötte be a vitathatatlan világbajnoki címet. Tavaly felruccant nagyközépsúlyba és óriási meglepetésre kiütéssel állította meg Callum Smith-t, ezzel pedig ott is egyesített világbajnok lett. A magyar öklöző esélyei azért se voltak jók, mert Kovalev eredendő félnehézsúlyú, 13cm-el magasabb és 14cm-el hosszabb az ütőtávja is, e mellett olyan ütőereje van, amelybe sajnálatosan már két ellenfele is belehalt.

Az arénába megérkezve azonnal nyilvánvaló volt, hogy többségében Füzi szurkolók vannak, egyes becslések szerint közel 18.000-en csak a magyar kihívó miatt látogattak ki! A ringbe vonulás előtt Kovalev is feszültnek tűnt, hisz ugyan ő volt az esélyes, de látszott, hogy ekkora parádéval fémjelzett meccsen még nem igen vett részt. Füzi higgadtabbnak tűnt, összehívta egy kis kőrbe a csapatát, átkarolták egymást és csendben álltak 2 percig.

Az 1. menetben egyértelműen Kovalev vette a kezébe a kezdeményezést és sok balossal-jobbossal nyomult előre. Füzi kettősfedezéke sokkal feljebb volt, mint eddig bármelyik összecsapásán, láthatóan nagyon ügyelt Kovalev híresen nagy ütőerejére. Sergey remekül lődözte ki a balosait és jobbosait, illetve ő ment előre és ő is volt az agresszor. Füzi ebben a felvonásban leginkább kettősfedezékben védekezett és elhajlásokkal próbálta megtalálni a későbbi kontrák útját. Ez a menet az oroszé volt (10-9). A 2. menetben továbbra is Kovalev irányít, a hihetetlen magas munkatempója eddig soknak bizonyul Füzi számára, aki azért ebben a menetben már próbál kontrákból visszatámadni, de inkább kevesebb, mint több sikerrel, ez a felvonás is Kovalevé (20-18). A 2. menetet követő szünetben Füzi trénere Kevin Rooney felhívta tanítványa figyelmét arra, hogy tempót kéne növelni és közelebb kerülni az oroszhoz, mert elvesztegettek két felvonást. A 3. menetben Füzi így is tesz, sokkal közelebb bunyózik Kovalevhez és szépen veszi ki magát elhajlással és ellépésekkel az ütések elől. Ebben a menetben Füzi kontrái és balhorgai érvényesülnek jobban így a magyar kihívónak is meg van az első nyert menete (29-28). A 4. menetben mintha fordulna a kocka és Füzi a támadóbb, ő megy előre és hihetetlen fizikai erejét mutatja, hogy még a félnehézsúlyú Kovalevet is el tudja nyomni. A magyar ebben a menetben sokkal többet dolgozik testre és Kovalev az, aki először menekül fogásba a mérkőzésen. Ez egy elég egyértelmű Füzi menet volt, amivel a magyar egyenlít is a pontozólapokon (38-38).

Az 5. menetben mindkét öklöző magáénak akarja a kezdeményező szerepet és a ring közepén harcolnak, de Füzi gyorsabb és sokkal jobban ülnek a kontrái. Fejre is szépen betalál, de egyre több a testre bevitt balhorga is, ez is a magyar menete, aki ezzel meg fordítja a meccset (47-48).

A 6. menetben nagy meglepetésre Füzi még támadóbb szellemben megy ki, egyértelműen ő uralja a ringet és olyan vehemens támadásokat indít, mint aki ki akarja ütni a félnehézsúlyú bajnokot. Több alkalommal is erőteljes ütésekkel találja el Kovalevet és ezt a menetet is egyértelműen behúzza (56-58). A mérkőzés fél távjánál tehát Füzi 4-2-re vezet a megnyert menetek tekintetében. Az egyik szakkommentátor, Roy Jones Jr a következőt mondta: "Fél távnál Füzi még bírja, sőt talpon van. Mi több vezet is pontozással. Azt hiszem, sokkal jobban teljesít, mint azt vártuk, de ne feledjük el a mérkőzés 12 menetes és Kovalev bármikor villanyt olthat"

A 7. menetben Füzi talál többet, ő uralja a ringet, de látszólag visszább vett, nem akar hamar elfáradni és sokkal kisebb tempóban bunyózik. Ha pedig Kovalev közelebb ér ezennel ő az, aki lefogja ellenfelét. Ez a menet most nem a szép bunyóról szólt, de a felvonás utolsó fél percét meghúzta Füzi így a menet az övé (65-68). A 8. menetben Füzi továbbra is kisebb tempóban öklözik, míg Kovalev emel a tempón és pontosabb is ebben a felvonásban, így a meccs eleje óta először van megnyert felvonása az orosznak, aki ezzel feljebb jön a pontozólapokon (75-77).

A 9. menet nagy adok-kapok csatát hoz nehezen pontozható, szoros menet de a meccs mindenképp kezd kiélesedni. A pontozók Kovalevnek adják a felvonást, aki így feljön mindössze egy pont hátrányra 3 menettel a vége előtt (85-86).

A 10. menetre Füzi elképesztő agresszivitással jön ki és testen-fejen egyaránt próbálja szórni Kovalevet. Alig 1 perccel a menet vége előtt aztán bekövetkezett a lehetetlen. Egy a kötelekhez közeli támadásnál Füzi egy irtózatosan brutális jobbossal pontosan telibe kapta Kovalev állát, aki úgy rogyott a kötelek közé, mint egy rongybaba! A mérkőzésvezető azonnal látta, hogy Kovalev nincs magánál, így számolás nélkül leállította az összecsapást! Füzi Krisztián ezzel a kiütéses sikerrel megdöbbentette a világot és ötödik súlycsoportjában is világbajnok lett, ami előtte korábban csak az Oscar De La Hoya, Manny Pacquiao, Ray Leonard, Thomas Hearns és Floyd Mayweather Jr névsornak sikerült! Nem mellesleg Füzi ezzel egy újabb rekordot beállított, hisz 1938. szeptember óta ő az első bokszoló Henry Armstrong után, aki egyszerre három súlycsoport világbajnoka egy időben (középsúly, nagyközépsúly, félnehézsúly).

Magyarország történelmének legsikeresebb ökölvívója Max Kellermannak nyilatkozott a mérkőzést követően.

M.K: Krisztián, engedd meg hogy gratuláljak neked! Elképesztő kiütés volt, szerintem az Év Kiütése lesz. Gondoltad volna, hogy idő előtt megállíthatod Kovalev-et?

F.K: Köszönöm Max! Előzetesen esélytelennek számítottam, hisz senki nem gondolta, hogy egy ekkora súlyban is eredményes lehetek. De, ha mindig csak azt érném el, amire képesnek tartanak, ma nem ott lennék ahol. Kevinnel remek munkát végeztünk. Pontosan felkészültünk és volt egy taktikánk, ami működött. Az első két menetben fel kellett térképeznem Sergey tempóját, erejét és stílusát. Tudtam, hogy ha sebezhetőbb vagyok ezekben a menetekben, akkor a legjobbját fogja adni, így szembesülhettem azzal mire számítsak a további menetekben. Kevinnel levontuk a következtetéseket és a 3. menettől tempót emeltem. Szépen vittem is el a meneteket, láttam, hogy Sergey kezd fáradni, de nyílván én is. Előnyben voltam pontozással, így tudtam, hogy 1-2 menetet visszavehetek, pihenhetek amíg ő támad tovább és még fáradtabb lesz. Kevinnel azt beszéltük, ha Sergey elfárad és kinyílik a védekezése keresztbeverem egy nagy jobbossal, de ha ez nem történik meg, akkor a nagyobb munkatempómmal megnyerem az utolsó hármat. A kérdésedre felelve nem volt konkrét cél a kiütés, de tudtam, hogy képes vagyok rá.

M.K: Ezzel a győzelemmel tovább írtad a történelmedet, hisz azon kevesek közé tartozol, akik 5 különböző súlycsoportban is bajnokok lettek már. Ez külön motiváció volt számodra?

F.K: Igen. Gyerekkoromba rajongtam azokért az öklözőkért, akik ezt a bűvös 5 súlycsoportban elért világbajnoki címet véghezvitték. Gyerekként nem gondoltam, hogy valaha én is köztük lehetek, de ez a meccs egyértelműen ezzel a céllal jött létre. Nem fogok félnehézsúlyban maradni, egyszerűen túl kockázatos lenne és a szervezetemnek se tenne jót. Ez csak egy őrült kísérlet volt tőlem, ami egy szép fejezete a karrieremnek, de egyszeri alkalom volt. Azzal, hogy legyőztem a kategória legjobbját bizonyítottam.

M.K: Úgy vélem akkor aktuális feltenni neked a hogyan tovább kérdést. Jelenleg középsúlyban, nagyközépsúlyban és félnehézsúlyban is világbajnok vagy. Merre mész tovább?

F.K: 5.5 évvel ezelőtt belevágtam a középsúlyú projectbe. Történelmet akartam írni, én akartam lenni az első ember, aki két súlycsoportban is vitathatatlan világbajnokká tud válni. Kisváltósúlyban ez sikerült nekem, de középsúlyban nem tartottak rá esélyesnek. Én azonban sosem adtam fel ezt a célomat. 2016 januárjában Miguel Cotto ellen begyűjtöttem a WBC / RING címeket. Első címvédésemen volt egy csodálatos kiütéses győzelmem a villámkezű Amir Khan ellen, utána olyan kiválóságok ellen tarthattam meg a címemet, mint Liam Smith, Julio Cesar Chávez Jr, Gennady Golovkin, Kermit Cintron és Martin Murray. Számos nagy meccs és történelemírás. 2019 májusában aztán a Golovkin elleni visszavágón megszereztem a WBA övet is. 2019 szeptemberében megvertem Demetrius Andradét is a WBO övért majd 2020 áprilisában Danny Jacobs ellen zárult be a kőr, meg lett az IBF cím is. Egyszerre lehettem tehát a WBC / RING / WBA / WBO és IBF világbajnoka, azaz vitathatatlan bajnokká váltam. Történelmet írtam. Olyan dolgot értem el, amit előttem még soha senki és ezt már nem vehetik el tőlem. Fizikálisan bármikor képes vagyok hozni a középsúlyt, ez nem akadály nekem. Viszont karrierem szempontjából szeretnék további rekordokat dönteni. Kihozni magamból a maximumot. A középsúlyú övek olyanok, mint a gyermekeim. Kőkeményen dolgoztam meg értük, de a mai nappal lemondok az összes középsúlyú övemről. Nagyközépsúlyban szeretném folytatni és harmadszor is vitathatatlan bajnokká akarok válni. Nem akarom megvárni, amíg a szervezetek veszik el a középsúlyú öveimet, mert nem védtem meg őket. Illetve a többi remek öklözővel kapcsolatban sem tartanám korrektnek, ha jegelném a bajnokságot.

M.K: Ez egy nagyon korrekt döntés a részedről. Nagyközépsúlyban jelenleg a WBA / WBC / RING bajnoka vagy Callum Smith kiütése után. Egyértelmű célod akkor a WBO bajnok Billy Joe Saunders és az IBF bajnok Caleb Plant?

F.Kí: Igen! Szeretném is megragadni az alkalmat és itt a helyszínen kihívni Caleb Plant-et. Felőlem már augusztusban mehet a bunyó!

M.K: Plant az elsődleges cél?

F.K: Abszolút. Ő a legrégebbi bajnoka a súlycsoportnak, amerikai, veretlen és megverte honfitársamat, nagyon jó barátomat Baranyai Krisztiánt, amiért vissza akarok vágni neki. Saunderst jobb bunyósnak tartom egyébként, de vele középsúlyban is évekig ment a tárgyalás. Úgy gondolom vele lassabban fogunk megegyezni, illetve ha minden jól alakul ellene szeretném megvívni azt a történelmi meccset.

M.K: Visszatérve a mai meccshez a csapatod mindvégig támogatott?

F.K: Igen, ők mellettem voltak végig. Elfogultság nélkül állíthatom, hogy a világ legjobb csapatával dolgozhatom. Kevin a világ egyik legjobb edzője, Balogh Feri egy elképesztő menedzser. A Bad Boy Team többi tagja is abszolút profi. Bernard Hopkinsnál jobb tanácsadót el sem képzelhetnék magam mellé. Oscar most a legjobb promóter a szakmában. Az HBO világvezető csatorna. E mellett szeretnék köszöntet mondani a kiváló kesztyűkért és felszerelésekért az Everlast és az Atlanta cégeknek. Szintén hálás vagyok olyan támogatóinknak, mint a testfestéseimet végző Inked, Corona Extra, Hennessey vagy a Tecate. De a legjobban a csodálatos szurkolóimnak és a barátaimnak köszönöm a támogatást.

M.K: Köszönjük Krisztián.

F.K: Én is köszönöm mindenkinek!

Füzi nyilatkozata után promótere Oscar De La Hoya megerősítette, hogy védence nagyközépsúlyban folytatja karrierjét és, hogy azonnal felveszik a kapcsolatot Caleb Plant-el egy címmeggyesítő meccs miatt.

2021-05-15

HBO

Interjú Füzi Krisztiánnal! 

Füzi Krisztián minden idők egyik legjobb Európai öklözője, aki 14 világbajnoki címet nyert, 4 súlycsoportban lett világbajnok és a boksztörténelem első kétszeres vitathatatlan világbajnoka. A magyar öklöző mindent elért már a ringben, de idén májusban még magasabbra tette a mércét és a számára ideálisnál három súlycsoporttal feljebb, félnehézsúlyban készül megméretni magát a címvédő világbajnok Sergey Kovalev ellen.

Alig több mint három héttel az összecsapás előtt Füzi interjút adott a Magyar Boksz Szervezetnek.

Tóth Árpád (boksz újságíró): Mi a titka annak, hogy ilyen magasra értél fel?

Füzi Krisztián: Ezt bonyolult megmondani. Az egészen biztos, hogy sokat segített, hogy soha nem felejtettem el honnan jöttem. Az, aki gyerekként voltam tanított meg gürizni. Soha semmi nem pottyant az ölembe, de ez nem is baj mert megtanított arra, hogy sose változzak meg. Nekem ugyanúgy fontos, például egy barát, mint 10 éve, amikor még nem voltam világbajnok. A pénz, a rang vagy a jó pozíció nem tesz minket különbbé senkinél. Az, aki így gondolkodik szegény ember, akármennyi pénze is van. Tehát, ha meg kellene fogalmaznom a sikereim titkát az a mentalításom és az akaraterőm. Illetve van egy olyan önmagamba vetett hitem, hogy ha eltervezek valamit, azt el is tudom érni! Persze azt se szabad elfelejteni, hogy Isten mindig mellettem volt. Mindig átsegített a nehéz időkön, reményt adott, hogy tovább harcoljak. E mellett rengeteget köszönhetek első edzőmnek, Vörös Péternek, a BadBoy Team csapatnak, a családomnak, barátaimnak, Don Kingnek, Oscar De La Hoyának és az HBO-nak is.

T.Á: Voltak kellemetlen dolgok a karrieredben?

F.K: Tele volt az eddigi karrierem kellemetlen dolgokkal és rengeteg fájdalommal is, de ez is tanít egy idő után, ha helyesen használjuk fel. Az emberek kívülről azt látják, hogy egy bokszolónak milyen könnyű. Azt látják, hogy a ringben csak ütjük egymást és e mellett jól élünk. De ez ennél sokkal összetettebb. Rengeteg fizikai és mentális munka van abban, hogy mi ezeket a sikereket elérjük. Kőkemény 12 hetes felkészülés előz meg egy összecsapást, számos kötelezettségeink vannak. Az edzések során rengeteg sérülés ér minket. Minden egyes felkészülésnél újra és újra le kell győznöd önmagadat. Nem mondhatod, hogy fáradt vagy, azt sem hogy fáj, mert akkor veszítettél. Azt pedig nem szabad elfelejteni, hogy a vereségtől való félelem erősebb, mint a győzelem iránti remény.

T.Á: Félsz még a mérkőzéseid előtt? vagy sosem volt benned félelem?

F.K: Mindenki fél, a lényeg az hogyan birkózunk meg a félelemmel. Ha azt a magunk javára fordítjuk, akkor előre visz minket. Van egy mondás, ami nagyon igaz: ha azt mondod magadnak, hogy nyersz vagy azt, hogy veszítesz mindkét esetben igazad lesz.

T.Á: Mi azaz erényed, ami a legjobban segít a ringben?

F.K: A tapasztalat, hisz szerintem ez emeli a versenyszellemet. Hozzá szoksz a győzelemhez és mindig azt szeretnéd érezni, bizonyos értelemben függő leszel. Ha tudod milyen veszíteni soha többé nem akarod átélni. A vereség örökre bevésődik egy ökölvívóba. Viszont én azt vallom, hogy a nagysághoz vezető út, mindig vereséggel van kikövezve.

T.Á: Tehát a Mayweather ellen elszenvedett vereséged segített?

F.K: Abszolút. Furán hangzik, de a legjobb dolog, ami történhetett velem ez a meccs volt. 2013-ban ugyan már kétszeres világbajnok voltam, de még csak 19 éves. Floydtól rengeteget tanultam abban a 12 menetben. Ökölvívó tudásban, technikában és mentalításban is. Nagyon sok erőt adott, hogy minden idők legjobb bokszolója ellen a 12 menetből 5 menetet meg tudtam nyerni 19 évesen! Akkor elhatároztam, hogy soha többé nem fogok veszíteni és, hogy meg fogok harcolni a saját örökségemért az ökölvívás történelmében. Ha valakinek, akkor azt mondom, hogy egyszer 14 világbajnoki cím fog a nevem mellett állni kinevetnek. A 14 címemből 12 az első vereségem után született. Egyértelműen pluszt adott nekem az a meccs.

T.Á: A Ring Magazin 45 szakértőjéből 32 úgy szavazott, hogy a soron következő meccseddel túlvállaltad magad. Mit gondolsz erről?

F.K: Könnyen meglehet, de amíg nem lépsz ki a komfortzónádból és nem kockáztatsz, addig nem tudhatod mire vagy képes valójában. Én úgy akarok majd egykoron kilépni ebből a sportágból, hogy nyugodt szívvel mondhatom, hogy beleadtam mindent és nincs hiányérzetem.

T.Á: Kovalev eddig 29 ellenfelét ütötte ki és sajnálatosan 2-en meghaltak közülük. Nem szokott ez motoszkálni a fejedben?

F.K: Amikor ringbe lépünk sajnos ezt a kockázatot mindannyian vállaljuk. Évente átlagosan 13 bokszoló hal meg a ringben. Sokszor mondunk a másikra dolgokat, olyat is hogy megöljük a másikat a ringben. De ezt nem gondoljuk komolyan. Le akarjuk győzni a másikat, ki akarjuk fektetni az ellenfelünket, de nem akarjuk megölni a másikat. Furán hangzik, de az ökölvívás egy nagyon fair-play sportág. Amikor Mickey Beyt vagy Amir Khant kiütöttem és nálam is fennállt a veszélye, hogy az életüket veszíthetik nem a győzelem volt a legfontosabb, hanem az hogy az ellenfelem hogy van. Pontosan tudom, hogy egy elképesztő erős emberrel nézek szembe, de ez nem helyez rám plusz nyomást.

T.Á: Jó pár kilót fel kellett szedned erre a meccsre. Ez nem hátráltat? nem lettél tőle lassabb?

F.K: Az elmúlt 10 évben ez lesz a 7. súlycsoport, amit átlépek. Van kényelmetlensége, hogy fel kellett szedjem ezt a súlyt, de én erre a kihívás teljesítésének egyik eszközeként tekintek. A gyorsaságom nem szenvedte meg jelentősen. Bizonyára nem leszek félnehézsúlyban olyan gyors, mint például könnyűsúlyban vagy kisváltósúlyban voltam, de a középsúlyú és nagyközépsúlyú sebességemhez meglehetősen közel vagyok. De ez csak egy képesség. Rengeteg más fegyverem van, amire támaszkodhatok. Sokan elfelejtik, hogy a plusz súly ugyan tempót vehet el, de plusz ütőerőt is adhat.

T.Á: Ha már ütőerő, meg fogod próbálni kiütni Kovalev-et?

F.K: Nincs kifejezetten olyan célom, hogy kiütéssel akarok nyerni. Szimplán meg akarom nyerni az összecsapást. Mindegy, hogy pontozással vagy kiütéssel. Persze a stílusomból adódóan is, ha lehetőségem nyílik rá be fogom fejezni a meccset idő előtt.

T.Á: Hogy ítéled meg a Covid alatti Európai és Amerikai ökölvívás közötti különbségeket?

F.K: Érdekes kérdés. Magyarországon, Németországban és sok más Európai országban lassan 1 éve nincs ökölvívó gála, még zárt kapuk mögött sem. Ez nyilvánvalóan gazdasági megfontolás is. Egy ökölvívónak van egy csapata, amit fizetni kell és ugye ott van a bokszolók bére is. A promóterek ezt a TV közvetítések és a helyi jegyek eladásából gazdálkodják ki. Mivel nincsennek nézők és a TV-k is kevesebbet fizetnek, így például egy magyar és német promóciónak nem éri meg most gálát szervezni, így stagnál az Európai ökölvívás, kivéve Angliát.

Amerikában teljesen más a helyzet. Ott a Covid ideje alatt végig teltházas meccsek voltak, így a jegy bevételek is megmaradtak és a Tv-s pénzek se csökkentek, sőt. Számomra ez nagy öröm, hisz azon kívül, hogy nincsennek sajtóesemények és a mérlegelésen sincsennek több ezren, minden ugyanaz maradt.

T.Á: Sokszor mondtad, hogy számodra Amerika egy második otthon. Miért érzed így?

F.K: 11éve, amikor kimentem bokszolni hozzájuk azonnal meg lett a közönséggel az összhang. Ők azonnal szeretettel fogadtak és én is ezt éreztem az ország és az emberek felé is. Ott lettem elismert és világbajnok öklöző. Az évek alatt rengeteg barátot szereztem kint. Amerikai és kint lévő magyarokat egyaránt. Egy időben nekem is volt kint egy lakásom. Nem lehet egyszóval megmagyarázni ezt. Az emberek kedvesek, sok szeretet adnak, imádom a városok szépségeit, a kultúrájukat, az ételeiket és azt, hogy rengeteget számít nekik a nemzetük. Egyszerűen működik a kémia.

T.Á: Köszönjük, hogy időt szántál ránk. Sok szerencsét kívánunk!

F.K: Köszönöm.

2021-04-23

MBSZ

Döbbenet! Füzi májusban Kovalevvel csap össze félnehézsúlyban!

A jelenlegi közép és nagyközépsúlyú világbajnok Krisztián Füzi a tavalyi esztendőben mindenkit sokkolt, amikor a számára legalább 2 kategóriával nagyobb nagyközépsúlyba fellépett és kiütötte a kategória akkori legjobbját Callum Smith-t. A magyar ökölvívó ezzel akkor negyedik súlycsoportjában is világbajnok lett és újabb történelmet írt. Sokan már akkor életveszélyes kockáztatásról beszéltek, de úgy tűnik, hogy Füzi ezen is túltesz az idei évben.

A GBP ugyanis bejelentette, hogy 2021. május 15.-én a Las Vegasi MGM-ben Füzi még egy kategóriát feljebb lépve összecsap a félnehézsúly legjobbjával, a retteget Sergey Kovalev-el! A magyar világbajnok ezzel újabb történelmi lépésre szánja el magát, hisz esetleges sikere esetén ötödik súlycsoportjában lehetne világbajnok. Ez eddig a történelem során mindössze öt öklözőnek sikerült (Oscar De La Hoya, Manny Pacquiao, Ray Leonard, Thomas Hearns és Floyd Mayweather Jr).

Kovalev 13cm-el magasabb Füzinél, 14 cm-el hosszabb az ütőtávja és e mellett eredendő félnehézsúlyú, azaz masszív 79kg, mérkőzések napján meg 87-88 kg.

Noha Füzi legutóbb világbajnok lett 76kg-ban azaz nagyközépsúlyban, valójában számára a 69kg-os nagyváltósúly az ideális. Kérdéses tehát, hogy a +10-12kg-os súlyfelesleg mennyire fogja lelassítani illetve kondicionálisan megviselni.

E mellett nem lehet elmenni a félnehézsúly brutális ütőereje mellett. Noha Füzi korszakja egyik kiemelkedő ütője, a 79kg-os pofonokat vélhetően ő is meg fogja érezni és valószínűleg ebben a kategóriában már nem fog annyira érvényesülni az ütőereje.

Az a tény is mindenképp elgondolkodtató, hogy Kovalev eddigi 34 győzelméből 29-et kiütéssel ért el és sajnálatosan 2 ellenfele az életét is vesztette.

Mindent összevetve az már egészen biztos, hogy egy történelmi összecsapásnak lehetünk szemtanúi a Las Vegasi MGM-ben.

A szakma vegyesen fogadta a mérkőzést.

"Pont az ilyen meccsek miatt lesz valaki legenda. Füzi tudja mit csinál" - mondta Mike Tyson.

"Az ütőerő nem játék. Kovalev egy nehézsúlyút is kiterítene. Komolyan aggódom Füzi miatt." - mondta George Foreman.

"Szerintem ez már az a kategória, amit Füzi promóciójának nem szabadott volna megengedni. Ki fogják nyíratni ezzel a meccsel" - mondta Manny Pacquiao.

"Hogy ki az esélyes? Kovalev. Ki a nagyobb? Kovalev. Ki az erősebb? Kovalev. Örültség ez a meccs? igen. Akkor Füzi ellen fogadok? Nem! Emlékezzen mindenki. Ezt a srácot 59, 63, 72 és 76 kg-ban is esélytelennek tartottuk, de megcsinálta. Most 79kg-ban tartjuk esélytelennek. Hiszek benne, hogy újra képes megdöbbenteni a világot" - mondta Roy Jones.

2021-02-05 HBO

Füzit újabb díjjal tüntette ki a Ring Magazin!

A Ring Magazin minden év végén külön díjat oszt ki az ökölvívók számára. Füzi Krisztián 2009 óta mindössze egy esztendőben, 2018-ban nem volt jelölve egy díjra se, de azt leszámítva minden évben jelölték és általában el is nyert valamit.

2009-ben az Év Ökölvívója lett, 2010-ben övé lett az Év Ökölvívója és az Év Reménysége elismerés, 2011-ben és 2012-ben újfent az Év Ökölvívója lett, 2013-ban az Év Mérkőzését és az Év Eseményét produkálta, 2015-ben az Év Kiütése volt az övé, 2016-ban az Év Mérkőzése és az Év Kiütése, 2017-ben az Év Eseménye, míg 2019-ben az Év Ökölvívója, az Év Eseménye, az Év Mérkőzése és az Évtized ökölvívója.

Idén újfent négy titulusra jelölték és ebből kettőt megint begyűjtött.

Az eredmény a következő lett:

Az Év Ökölvívója:

  • 1. Tyson Fury
  • 2. Teofimo Lopez
  • 3. Krisztián Füzi

Az Év Mérkőzése: Jose Zepeda vs. Ivan Barabchyk

Az Év Kiütése: Krisztián Füzi, vs. Callum Smith

Az Év Eseménye: Krisztián Füzi vs. Daniel Jacobs Undisputed Fight

Az Év Meglepetése: Teofimo Lopez vs. Vasyl Lomachenko: Lopez WP12.

A tizennégyszeres magyar ökölvívó világbajnokot telefonon értük utol és röviden kértük, hogy értékelje az eredményeket.

Az Év Ökölvívója: "Korrekt eredmény született. Tyson Fury remek meccset produkált Deontay Wilder ellen és megmutatta, hogy továbbra is ő a világ első számú nehézsúlyú öklözője. Olyan dolgot vitt véghez a ringben, amit nem hittek volna sokan. Lopez is óriási meglepetést okozott. Hogy jobb teljesítményt nyújtottak e mint én? Nos a válaszom, hogy nem. Én egyesítettem középsúlyban az összes övet, majd egy nekem már nagynak számító nagyközépsúlyban is megvertem a kategória legjobbját. Viszont én stabil, szinte állandó TOP3-as tagja vagyok évek óta ennek a díjnak, így én hoztam úgymond a saját szintemet. Ők túlteljesítettek a sajátjukon. Így ha azt nézzük hármunk közül az átlagos évhez képest ki hozott ki többet, akkor helyes a sorrend. Az eredmény teljesen rendben van így. Nagyon kedvelem Furyt és gratulálok neki!"

Az Év Mérkőzése: "Láttam a mérkőzést. Örült jó meccs volt 9 padlózással 15 perc alatt! Elképesztő volt. Tele fordulattal, izgalommal és mindennel, ami ehhez az elismeréshez kell. Számomra nem is volt vitás, hogy ők kapják."

Az Év Kiütése: "Először is nagyon megtisztelő, hogy megkaptam újfent ezt az elismerést. Hihetetlen, hogy rajtam kívül még senki nem nyert 3x ilyen elismerést. Callum egy remek srác, jó öklöző. 20cm-el magasabb volt nálam, nehezebb, egy olyan súlyban, ami nekem nem kedvezett és, ahol soha nem bokszoltam. Ő pedig a kategória legjobbja volt. Ha azt nézzük, hogy én így 8 perc alatt 5 alkalommal leütöttem, akkor úgy gondolom jó döntés született"

Az Év Eseménye: "Ezen a meccsen történelmet írtam. Én lettem az első bokszoló a történelem során, aki valaha két súlycsoportban vitathatatlan világbajnok tudott lenni. Egyesítettem mind az 5 világszervezet övét és a kisvilágbajnoki cím is nálam volt.

Mivel ez az esemény örökké fennmarad, így úgy gondolom, hogy ez is egy korrekt döntés"

Az Év Meglepetése: "Lomachenko nekem egy hihetetlen képességű öklöző, akit öröm nézni. Ő is egy tipikus Roy Jones, Mosley, De La Hoya effektus. Egy olyan öklöző, akire azt hiszed, hogy soha nem fogják megverni, aztán jön valaki és olyan örülten jó ellene, hogy dörzsölöd a szemed. Aki ilyen jó tud lenni Loma ellen és így meg tudja verni az valóban az egyik legjobb. Lopez mindenkit meglepett ezzel a győzelemmel."

Füzi az idei sikereivel tovább írta a saját történelmét. Szinte alig van olyan ökölvívó rekord, ahol nem merül fel a neve. Lássunk pár példát:

  • Minden idők legfiatalabb világbajnoka 17 évesen, 5 hónaposan és 17 naposan (2011)
  • A boksztörténelem harmadik vitathatatlan világbajnoka Bernard Hopkins és Jermain Taylor után (2015)
  • A boksztörténelem első kétszeres vitathatatlan világbajnoka (2020)
  • A legtöbb súlycsoportban nyert világbajnoki címet tekintve 3. a maga 4 súlycsoportos vb címeivel, a rekord 6 súlycsoport.
  • A veretlenül végig vitt győzelmi sorozatot tekintve övé a valaha volt 5. leghosszabb, ami 2008 és 2013 között 51 mérkőzést jelentett. Nála több meccsen csak Zarate, Mayweather, Pep és Julio Cesar Chávez volt veretlen.
  • A 8. legtöbb világbajnoki címmeccsel rendelkezik, jelenleg 26-tal. Itt a világrekordot 37-tel Julio Cesar Chávez tartja.
  • Társrekorder az Év Ökölvívója címet tekintve. 5 alkalommal nyerte el ezt az elismerést, akárcsak Muhammad Ali.
  • 3 alkalommal lett övé az Év Kiütése (2015, 2016, 2020), ami rekord!
  • 14 világbajnoki címet nyert, nála többre csak Floyd Mayweather volt képes, ő 17-tel rekorder.

A címvédő annyit elárult munkatársainknak, hogy januárban edzésbe áll és február elején várhatóan bejelentik az első jövő évi ellenfelét.

2020-12-28

MBSZ



Füzi csapata bejelentette, hogy a címvédő 2021 májusa előtt nem lép szorítóba! 


"Krisztián idén két nagyszerű összecsapást vívhatott meg, amikkel újra tovább írta a nevét a sportág történelmében" - kezdte menedzsere Balogh Ferenc.

"Nagyon szerencsések vagyunk így is, hogy két nagyszabású összecsapást vívhattunk, teltházas közönség előtt. A korona vírus miatt kialakult helyzet miatt ez is nagy szó. A helyszíni bevételek és a TV-s eladások is mutatják, hogy Krisztián népszerűsége évről évre emelkedik az elmúlt 10 esztendőben" - folytatta a menedzser.

"Jövőre reménykedünk a járvány enyhülésében és abban, hogy tudunk újabb két nagyszabású meccset vívni, teltházas nézők előtt az Egyesült Államokban. Nagyrészt bizonytalan a jövő, így az év elejére nem érdemes gálát tennünk és nem is tervezzük. 2021. május 20.-ára le van foglalva Krisztián számára az MGM, így ebben az időpontban egészen biztosan bokszolni fog." - zárta Balogh.

"Krisztián fantasztikus éven van túl, a nehézségek ellenére mindenből a maximumot hozta ki. Jelenleg itthon tartózkodom. Krisztián most pihen, a hétköznapi munkájával foglalkozik. A felkészülést február elején fogjuk elkezdeni. Vannak konkrét tervei, és elárulhatom van köztük pár elég izgalmas is" - fogalmazott a tréner Kevin Rooney.

Füzi promótere Oscar De La Hoya pedig a következőt posztolta ki:

"Nagyon nagy dolgok várnak ránk még a jövőben. 2021 egy igazán izgalmas év lesz. A Bad Boy Show folytatódik"

Füzi pályafutása során eddig 4 különböző súlycsoportban volt világbajnok és jelenleg ő a közép és a nagyközépsúly bajnoka is. Arról egyenlőre nincs információ, hogy melyik súlycsoportban vagy ki ellen vívja következő összecsapását. A címvédő még nem adott ki hivatalos közleményt.

2020-11-14

HBO

HIHETETLEN! Füzi porrá zúzta Smith-t, nagyközépsúlyban is világbajnok!

Minden bizonnyal a 2020-as esztendő leginkább várt és leginkább elismert szakmai összecsapása a Las Vegasi MGM-ben megrendezett Callum Smith vs. Krisztián Füzi WBA / WBC / RING nagyközépsúlyú világbajnoki összecsapás volt. A nagyközépsúlyú egyesített világbajnok Smith találkozott a vitathatatlan középsúlyú világbajnok Füzivel. Az összecsapást megelőzően a magyar kihívónak nem sok esélyt adtak, hisz amellett, hogy még sosem bokszolt nagyközépsúlyban, hatalmas fizikai hátránya volt.

A ringbe lépést követően szinte azonnal látszott, hogy Füzi vasakarattal véghez akarja vinni a lehetetlent és le akar állni verekedni Smith-el.

Füzi az 1. menet kezdetétől fogva magához vette az irányítást és brutális horgokkal és felütésekkel kezdte el megszórni a látszólag meglepett címvédőt. A brit világbajnok egyenesekkel próbálta távol tartani Füzit, illetve igyekezett lefogni a magyart, de az már a menet közepén egy tanítanivaló testre mért balhoroggal padlóra küldte! Smith fájdalmas arccal letérdelt, az aréna pedig azonnal talpra pattant a bombameglepetés láttán. Smith a kötelező nyolcig számolásra talpra állt, majd megpróbált ő is agresszívan visszatámadni, de ezek után is inkább Füzinél voltak a hangsúlyosabb ütések!

A 2. menetben már egy szorosabb verekedés látszott kibontakozni, Smith is remekül lődözte az egyeneseit és a jobbfelütéseit, de Füzit ez nem igen zavarta és csak menetelt tovább. A menet végén a magyar kihívó a kötelekhez szorította Smitht és egy újabb remek balhoroggal testen megint leütötte, csak úgy mint az első menetben! Smith újfent térdre borult, a közönség pedig kerek szemekkel nézte, ami a szorítóban zajlik. Callum talpra állt és a gong jókor jött a címvédőnek.

A 3. menetben tovább folytatták a hiriget, de Füzi remek védekezése és kontrái révén nem igazán volt szoros a küzdelem. A menet második felében a magyar kihívó elővette régi jó fegyverét és egy egészen brutális jobbhoroggal leütötte Smitht! A brit világelső ugyan összeszedte magát, de elmosolyodott, láthatóan zavarba volt és nem igazán tudta kontrolálni az eseményeket. Callum ahogy talpra állt szinte azonnal kapott egy újabb brutális balhorgot Füzitől testre így már vissza is térdelt a padlóra! Noha a brit nagy akarással ebből is felállt, Füzi azonnal lerohanta és egy brutális jobbhoroggal kivégezte. Az Arénában nem akartak hinni a szemüknek a nézők. A veretlen egyesített nagyközépsúlyú bajnokot, a több mint 20cm-el alacsonyabb Füzi alig 8 perc alatt ötször leütve porrá zúzta!

A magyar világelső ezzel negyedik súlycsoportjában is világbajnok lett, amit korábban csak 20 ökölvívó mondhatott el magáról a történelem során, így megint egy elég szűk elitbe került. Nem mellesleg ezzel a győzelemmel Füzi 14-szeres világbajnok lett. Ez azt jelenti, hogy megosztva minden idők második legtöbb világbajnoki címet nyert öklözője. Szintén 14 világbajnoki címet szerzett korábban Emile Griffith és Evander Holyfield. Az örökranglistán csak Floyd Mayweather Jr előzi meg őt 17 címmel.

A mérkőzést követően Roy Jones Jr az HBO társkommentátora az új nagyközépsúlyú bajnokról hüledezett: "Egészen elképesztő! Számos rekordot tart, de megint leírtuk. Megint olyat vállalt be, ami fizikailag nem tűnt lehetségesnek és ő megint megcsinálta. Egészen elképesztő, amit Füzi nyújt a karrierje során. Jelenleg középsúlyban nála van mind az 5 öv, nagyközépsúlyban pedig az 5-ből 3. Kíváncsi vagyok merre indul tovább. Remélem még sokáig élvezhetjük a tudását"

Magával a győztessel Max Kellerman készített interjút.

"Az ökölvívás több számomra egy sportágnál. Nekem ez az életem. Ugyan olyan éhes vagyok a sikerre és a világbajnoki címre, mint a legelső címemnél 17 évesen. Hihetetlen, hogy eltelt 10 év és még mindig itt lehetek a legmagasabb szinten, a legjobb srácokkal harcolva. Tudtam, hogy Smitht testen lebonthatom, azt is tudtam, hogy megverhetem őt a tudásommal és nagyon bíztam az ütőerőmben is. Úgy vélem megfelelő hittel és akaraterővel bármit elérhetünk." - értékelt a világbajnok.

Arra a kérdésre, hogy mit jelent neki az Egyesült Államokban öklözni a következőt válaszolta: "Nem tudom ezt egy szóval, vagy pár mondattal kifejezni. Rengeteget jelent. 10 éve a második hazámként tekintek Amerikára és otthon érzem magam itt. Nagyon szeretem az itteni szurkolókat és az embereket is."

A hogyan tovább kérdésre érdekes választ adott:

"Jelenleg két súlycsoport világbajnoka vagyok. De tudjuk, hogy a középsúlyhoz és most a nagyközépsúlyhoz is fel kellett hízzak. Az igazi súlyom nagyváltóban lenne. Meglátjuk mit hoz a jövő. Szeretek örült dolgokat véghezvinni. Úgy érzem fogtok még leírni engem és én fogok még meglepetést okozni"

A következő kérdés azt firtatta, hogy mikor és ki ellen lép legközelebb szorítóba: "A tervek szerint az idei évre 3 meccset terveztünk. Az első meg volt Jacobs ellen, ahol vitathatatlan bajnok lettem középsúlyban. A második most Smith ellen. Sajnos a világjárvány miatt minden sokkal bizonytalanabb. Pont ezért döntöttünk úgy, hogy csak 2021 májusában bokszolok legközelebb. Addig lesz időm mindent átgondolni és mérlegelni. Továbbra is a legjobbakat akarom."

Az utolsó kérdés azt firtatta, hogy sok régi nagy visszatért illetve bejelentette visszatérését, így Mike Tyson, Evander Holyfield, Roy Jones, Oscar De La Hoya vagy éppen Sergio Martinez. Kellermant az érdekelte, hogy Füzinek erről mi a véleménye.

"Óriási legendák, sose lennék tiszteletlen velük. Az ökölvívás azonban nem játék. 1200-1500 kilós ütések szálingóznak és ha egy rosszul talál el bármikor meghalhatsz. Ennek a 20-as és 30-as éveidben is nagy az esélye. 40 és 50 felett pedig fokozottan. Úgy vélem van az a pont, amikor fontosabb az egészség és a magánélet. Nem tartom tehát jó ötletnek ezt a hullámot."

2020-09-05

HBO

Smith vs. Füzi esélylatolgatás!

Az ökölvívás egy ideje már visszatért a járványhelyzet óta, de egyértelműen az igazi Las Vegasi durranás a Callum Smith vs. Krisztián Füzi WBA / WBC / RING nagyközépsúlyú világbajnoki címmeccs lesz. Füzi jelenleg középsúlyban vitathatatlan világbajnok, de már ez a kategória is túl nagynak számít neki. A magyar világelső most még egy súlycsoportot feljebb megy és megmérkőzik az ottani kategória legjobbjával Callum Smith-el. A brit öklöző veretlen, a súlycsoport egyesített világbajnoka és Muhammad Ali trófea győztes.

Füzi 170 míg a címvédő Smith 191cm magas és a magyar öklözőnek még e mellett 28cm ütőtáv béli hátránya is lesz. Nem mellesleg Füzi első ízben fog nagyközépsúlyban bokszolni, így híjába napjaink legjobb öklözője, nem ő számít az esélyesnek. A mérkőzés előtt 1 hónappal az HBO is megszólaltatott pár szakértőt, akik az esélyeket latolgatták.

Freddie Roach (ökölvívó edző): "Szerintem ez egyértelműen az a harc lesz, ahol a méret döntőlényegű lesz. Füzi középsúlyban is kicsinek számít a maga 170cm-ével és fizikai paramétereivel. Már középsúlyban is hihetetlen amit véghezvitt, hisz ilyen fizikai hátrányok ellenére a tudására támaszkodva kitakarította a súlycsoportot. Nagyközépsúlyban azonban még sosem bokszolt és véleményem szerint nem is kellene. Smith vérbeli nagyközépsúlyú, egy igazi elismert világbajnoka a kategóriának. Callum e mellett nagyon tud bokszolni és ütni is. Arra számítok, hogy Füzi az első pár bekapott pofon után rá fog döbbenni, hogy túlvállalta magát, aztán valamikor a meccs középső harmadában sérülésre hivatkozva ülve marad a sarokban, tehát Smith TKO."

Evander Holyfield (korábbi cirkálósúlyú és nehézsúlyú világbajnok): "Soha nem rajongok az ötlettől, ha olyan ökölvívók mérik össze a tudásukat, akik között egy, vagy mint jelen esetben akár több súlycsoport különbség van. Füzi jelenleg a világ legjobbja, de egy sokkal nehezebb és erősebb bunyós ellen nagy hátrányt kell ledolgoznia. Ha a magyarnak sikerül ledolgozni a távolságot, elkerülni a kőkemény egyeneseket és bejutni az angol közelébe, akkor lehet esélye. Itt azonban több mint 25cm karhosszhátrányról beszélünk egy olyan öklöző ellen, aki ráadásul technikailag is rendben van. Smith a favorit, és talán be is tudja fejezni idő előtt. Tipp: Smith TKO-8"

Oleksandr Usyk (korábbi vitathatatlan cirkálósúlyú világbajnok): "Smitht egyáltalán nem tartom rosszabb ökölvívónak, mint Füzit. Callum a magasságával, technikájával és erejével szépen uralhatja a meccset, ha okosan bunyózik. Füzi nagy esélye az lehet, ha verekedésre kerül sor és betalál pár nagy bombával, mert ütőerőben jobb az angolnál. Füzi egy kemény szívós bajnok, akit nem lesz egyszerű megverni, kiütni meg végképp nem. Tippem szerint Smith 12 menetben nyer pontozással"

Errol Spence Jr (jelenlegi egyesített váltósúlyú világbajnok): "Nem tudok elmenni a tény mellett, hogy Füzi túl kicsi volt már középsúlyba is, és ennek láthattuk már a nyomait. Golovkin ellen is igen erősen meg kellett szenvednie a győzelemért. Félreértés ne essék óriási tett, hogy legyőzte Gennadyt, de ha azonos fizikai paramétereik lettek volna, akkor Golovkin meg sem közelítette volna Füzit. Krisztián tapasztalat és tudás terén a legjobb. Smith azonban óriási. Füzi nagy kedvencem és önbizalom terén sincsennek gondjai ha egy ekkora ellenfelet bevállalt, de talán most túlbecsüli a tudását. Ekkora fizikai hátrányt leküzdeni történelmi tett lenne. Ha ésszerű tippet vártok: Smith 12 menetben pontozással."

Max Kellerman (HBO kommentátor): "Veszélyes" dünnyögte őszes bajsza alatt Bernard Hopkins arra a kérdésre, mit tartogat Füzi számára a mérkőzés. A Hóhér szavaira érdemes odafigyelni, pontosan tudja, más kávéház a 72.5 kilósok között osztani a pofonokat, és más 76.2 kilósok között helytállni. Füzi tökös gyerek, szó szerint, 14 évesen már profi volt, de ez most nagyon meredeknek tűnik. Füzi elképesztő bunyós, de heves vére néha rossz irányba tereli, és ha izomból akarja elkapni az angolt, nagy bajba kerülhet. Egy biztos, nagy tűzijáték várható az MGM-ben, ahol Füzi eddigi egyetlen vereségét szenvedte el Mayweather ellen...

Őrült nehéz egy ilyen párosításra tippelni, de valami azt súgja, hogy Smith nyer pontozással"

Bob Arum (boksz promóter): "Füzit zseniális bokszolónak tartom, de paramétereihez képest két súlycsoportot ugrik fel és rögtön Smith ellen bokszol, szerintem ez már sok lesz neki. Szerintem sok lesz a két súlycsoportnyi különbség, Smith fel fogja őrölni Füzit. Tippem: a jól mozgó Füzi elvisz a meccs elején pár menetet, de a mérkőzés második felére el fog fáradni és Smith kiütéssel behúzza ezt az összecsapást."

Roy Jones Jr (egykori közép, nagyközép, félnehéz és nehézsúlyú világbajnok): "Zseniális párosítás, olyasféle, amely képes az egész sportág reputációját növelni. Az ehhez hasonló mérkőzések azok, amelyeket a boksztörténelemről beszélve alkalomról alkalomra leporolnak az ökölvívás szerelmesei. Minden évtizednek megvoltak a maga szupermérkőzései, amelyeken két külön kategória magasan jegyzett öklözője, vagy épp bajnoka csapott össze, hogy eldöntsék, melyikük a rátermettebb arra, hogy a saját érájának legjobbjává váljon, súlycsoportoktól függetlenül. Mindkét bunyós tarsolyában van valami, amely sikerre vezetheti őt a másikkal szemben, annál is inkább, mivel a felek fő erénye épp az ellenfelük gyengéje lehet. A ringben Smith lesz a nehezebb öklöző, ám neki nem ezzel kell mérkőzést nyernie, hanem a remek jabjeire épülő távolságtartással, illetve a maradéktalan koncentrációval, amely megóvhatja őt a felesleges, középtávolból indított tűzpárbajtól. Füzi robbanékonyabb, kombinatívabb, gyorsabb, és a testet célzó offenzívája nem csak káprázatos, de hátborzongatóan hatékony is. A tippem Füzi pontozásos győzelme egy végtelenül taktikus, ám sziporkázó technikai megoldásokkal, és néhány csipetnyi féktelen agresszióval fűszerezett összecsapáson, amelyről még évekkel később is beszélni fog a bokszvilág."

Mike Tyson (egykori nehézsúlyú világbajnok): "A profi boksz hőskorában -vagy nevezzük fénykornak- nem volt ritka, hogy a bokszolók feljebb lépnek és új súlycsoportokat próbálnak meghódítani, akár egyszeri jelleggel. Nem feltétlen a természetes fejlődéssel, a testfelépítés változásával magyarázható tehát mindig a váltás, hanem a szó szoros és átvitt értelmében a nagyobb kihívásokkal, ellenfelekkel való csata, nagyobb elismerés vezette a bátrakat. Füzi sosem bokszolt még nagyközépsúlyban, új lesz ez a helyzet neki. Krisztiánnak mozgatnia is kell majd a súlyát, és ütőtávba kell kerülnie, nem hagyatkozhat az egyébként magas színvonalon működő kontra-, másodszándékú bokszára. Smith képes arra, hogy higgadtan, fegyelmezetten, az ütőtávot tartva bokszoljon. Itt csak Smith veszíthet, egy két számmal kisebb ellenfelet, ugye, illene legyőznie regnáló világbajnokként...

Szerintem mindkét öklöző karrierje legjobbját fogja hozni és egy rendkívül szoros, nehezen pontozható meccsen Füzi hőstettet végrehajtva 115-113-as pontozással nyer"

A szakértők és a közvélemény szerint tehát Smith a fölény magas favorit. Az összecsapásra szeptember 05.-én kerül sor a Las Vegasi MGM-ben.

2020-08-05

HBO

HIHETETLEN! Füzi vs. Callum Smith szeptember 05.-én Las Vegasban!

Füzi Krisztián (65 győzelem / 1 vereség / 1 döntetlen) eddigi pályafutása során már számos hihetetlen dolgot vitt véghez. 17 esztendősen lett minden idők legfiatalabb világbajnoka, három különböző súlycsoportban lett világbajnok, ötször lett az év ökölvívója és ő a boksztörténelem első kétszeres vitathatatlan világbajnoka. Úgy tűnik a jelenlegi vitathatatlan középsúlyú világbajnoknak nem elég ez a hihetetlen lista. Füzi a maga 170cm magasságával és fizikai paramétereivel már középsúlyban is kicsi. Mindenki egyetért abban, hogy ő egy nagyváltósúlyú öklöző, aki csak felhízott középsúlyba a nagyobb kihívások érdekében. A magyar világelső most ezt a tendenciát igyekszik folytatni és egészen elképesztően még egy súlycsoporttal feljebb megy. Már magában az meghökkentően hangzik, hogy nagyközépsúlyban fog öklözni, de Füzi ráadásul ezt a súlycsoport legjobbja, a jelenlegi WBA / RING világbajnok, a 27-0 rekorddal rendelkező Callum Smith ellen teszi meg! A WBC szervezet azonnal jelezte, hogy ők is feldobják a mérkőzésre a címet, így ha Füzi ezt a lehetetlennek tűnő mérkőzést megnyerné, az öt övből azonnal három az ő birtokában lenne nagyközépsúlyban is.

Smith az elmúlt hónapokban sokszor szúrt oda a magyar öklözőnek a Sky Sports-ban és valószínűleg ezzel érte el, hogy Füzi belement az összecsapásba.

"Tiszteletet érdemel, mert a sportág legendája. Hihetetlen eredményeket ért el, de egy olyan képzett, erős és nagydarab öklözőt, mint én sosem tudna legyőzni. Pár évvel ezelőtt megverte a bátyámat és azóta csak arra vágyom, hogy őt is hasonlókép kiüssem. Nem tudna a közelembe férkőzni. Ami azt illeti elég egyoldalú meccs lenne. De ezt ő is pontosan tudja, ezért se lesz ilyen meccs. Középsúlyban mindenkit megvert már, ami hatalmas dolog, de ott is fog maradni. Kényelmesen élvezi most már a kialakult helyzetet. Ahhoz kellenek igazi tökök, hogy ki merj mozdulni a komfort zónádból és újabb kihívásokat vállalj. Szerintem ehhez már nincs elég bátorsága" - mondta korábban Smith Füziről.

"Eddigi karrierem alatt sok kemény, elérhetetlennek tűnő célt tűztem már ki magam elé, és kemény munkával, alázattal és kellő támogatottsággal elértem, mindent, amit szerettem volna. Nem titok, hogy a középsúly is már sok nekem. Valóban jó pár kilóval feljebb bokszolok, mint ami fizikálisan ideális lenne számomra. Viszont most félreteszem a józanészt és a szívemre hallgatok. Nem szeretem és nem is tűröm, hogy bárki sértegessen és lenézzen engem. Nem csak, hogy elfogadom Smith kihívását, de minden feltételébe belementem és meg fogom fosztani a nagyközépsúlyú címeitől! Nem én leszek az esélyes, és nem sokan fognak bennem hinni, de az önmagamba vetett hitem és az akaraterőm hozzá fog segíteni a győzelemhez" - mondta Füzi a mérkőzés létrejöttéről.

Arra a kérdésre, hogy a mérkőzést követően hogyan tovább, illetve, hogy mi lesz a középsúlyú címeivel a következőt mondta:

"Jelenleg erre a meccsre fogok koncentrálni. El fogom nyerni a nagyközépsúlyú világbajnokságot. A középsúlyú címemet megtartom. 2021 májusáig van időm azt megvédeni. Amint megnyerem ezt a meccset el fogom dönteni melyik címet tartom meg"

Füzit megkérdezték, hogy nem e fél a plusz súly okozta esetleges lassulástól.

"Nem. Anno amikor kisváltóból, 62-63 kilóról jöttem fel 72.6-ba akkor is ugyanez volt a fő kritika. A lassulás és, hogy a nagyobb ütéseket nem fogom bírni. Valamennyit lassultam. Egy ütésem már nem 0.18mp hanem 0.25mp. De ez elhanyagolható lassulás volt. Sokkal erősebb, érettebb és tapasztaltabb lettem. Az ökölvívó tudást mai napig sokan képesek tévesen a fizikai előny mögé helyezni. Most 76.2kg-ban sem hiszem, hogy sokat lassulnék"

Smith örömmel vette tudomásul a meccs létrejöttét és természetesen ő is győzelmet ígér: "Kellemeset csalódtam, hogy nem futamodott meg a kihívás elől. Viszont ezzel a mérkőzéssel élete legnagyobb hibáját követte el, mert olyan verést fog kapni, hogy a karrierjét is lezárhatja vele"

A promóter, Oscar De La Hoya szerint nem volt egyszerű megegyezni: "Krisztián tulajdonképpen április eleje óta ezt a meccset akarja. Nem szereti, ha valaki szájal róla és ő hisz abban, hogy le tud küzdeni ekkora fizikai hátrányt is. Promóterként egy rendkívül veszélyes üzletet engedtem megvalósulni, mert nem Krisztián az esélyes. Viszont rengeteget köszönhetünk neki, és ki vagyok én, hogy egy ekkora öklöző történelmi cselekedetét megakadályozzam? A józanész nem azt mondja, hogy nyerhet, de eddig még sosem okozott csalósát. Amit eltervezett vagy megígért azt betartotta. Tehát ha azt mondja, hogy Smith-ből ex bajnok lesz, akkor úgy lesz. Megegyezni nem volt egyszerű. Smith-nek sok feltétele volt, de Krisztián rugalmas volt. Örömmel vettük, hogy Las Vegasban újra mehetnek az ökölvívó gálák, így nem volt kérdés hol kerül megrendezésre a meccs. Az összecsapást az HBO mellett a Sky is PPV-ben fogja közvetíteni."

Napjaink egyik legjobb edzője, Teddy Atlas is kifejtette véleményét a mérkőzéssel kapcsolatban:

"Füzi a képességek alapján napjaink legjobb öklözője és egyértelműen a középsúly legjobbja. Smith pedig vitán felül a nagyközépsúly legjobb bokszolója. Két világbajnoki öve van, megnyerte a Muhammad Ali trófeát, technikás, nagyütő, nagydarab és veretlen. Szinte egy tökéletes bokszoló az angol. Füzitől ezért is vakmerő, mi több rossz ötlet ez a meccs. Smith tud bokszolni és ütni is. Nem egy olyan öklöző, aki szimpla tudáskülönbséggel kontrolálni tudna. 21cm magasság hátrány, 28 cm ütőtv hátrány és azt még nem is vettük számításba, hogy Callum testvérbosszúra készül, hisz Krisztián korábban kiütötte a testvérét, Liam-et. Ezen felül Füzi még sosem bokszolt nagyközépsúlyban, új lesz neki ilyen súllyal ringben lenni és ekkora fizikai hátrányt leküzdeni. Nagyra tartom Füzit, mert történelmet írt, de most túlvállalta magát. Smith-re tennék, méghozzá idő előtti győzelemre"

2020-05-31 / HBO Boxing.

Füzi legyőzte Jacobs-t, ő lett a boksztörténelem első kétszeres vitathatatlan világbajnoka!

A sajnálatos koronavírus helyzet Ázsiát és Európát már ledöntötte a lábáról. Az Egyesült Államokban egyelőre New Yorkban tombol a vírus és a május közepéig esedékes Las Vegasi ökölvívó gálákat még megtartják, de sajnos csak idő kérdése mikor ér el a vírus itt is akkora fertőzöttségi szintet, hogy minden befagy majd.

Mindenesetre jó volt látni ebben a nehéz helyzetben, hogy az MGM Grand 20.000 emberrel telt meg és két remekül felkészült világbajnok nézett egymással farkasszemet. A történelmi összecsapásra az IBF világbajnok Danny Jacobs vonult be elsőként, mint egy kihívó. A WBA / WBC / WBO / RING címvédő Füzi Krisztián másodikként, amolyan "A side-ként" lépett ringbe. Az már a bevonulások és a nemzeti himnuszok elhangzása alatt is látszott, hogy a két fél rendkívül feszült a történelmi összecsapás előtt.

Füzi ezennel is viselte az Inked cég által hátára festett, saját maga által írt idézetet, ami a kitartásról szól, illetve a kezdés előtt szokásosan keresztet vetett a ring sarkában.

Az 1. menetet mindkét címvédő óvatosan kezdi meg, de Füzi az első, aki elmer ereszteni egy szép balhorgot. A menet második felére szépen beindulnak és horgokkal, felütésekkel is egyaránt találnak. A magyar világelső szépen hajol el és valamivel talán többet is talál, így az első felvonás az övé (10-9).

A 2. menetet Füzi sokkal jobb ritmusban kezdi, egy balossal a menet elején picit meg is csípi az amerikait. A menet felénél pedig egy testre mért balhoroggal is fantasztikusan talál, ez a menet is egyértelműen a magyaré (20-18).

A 3. menetben alig volt érdemi találata Jacobs-nak és Füzi tulajdonképpen oktatta bajnoktársát, így már három pont előnyre tett szert (30-27)! A 4. menetre Füzi agresszívabban jött ki és horgokkal-felütésekkel szórta a kissé tanácstalanná váló Jacobst. A menet felénél egy összekapaszkodásnál Jacobs vesén ütötte Füzit, amiért a magyar hevesen reklamált Tony Weeks bírónál. A menet hátralévő részét is végig dominálta Füzi és egy jobbfelütéssel a menet végén iszonyatosan eltalálta Jacobs-ot. Ez is a magyar címvédő menete volt, aki úgy tűnt egyre jobban feltekeri a tempót és már 40-36 arányban vezetett a pontozólapokon.

Az 5. menet megint Füzi remekléséről szólt. Fantasztikus technikai elemeket mutatott be védekezés terén is és ebben a menetben a bal-jobb egyenesével dominálta Jacobs-ot, akit testen és fejen egyaránt szépen eltalált. A menet végén történt egy kis összeakaszkodás, ami nagyon jól mutatja a mérkőzés feszültségét és tétjét is. Jacobs tarkón ütötte Füzit, mire a magyar címvédő a mérkőzésvezetőt is odébb téve, egy jobbossal telibe verte Jacobs-ot! Tony Weeks ekkor közéjük állt, mire a két bajnok összeszólalkozott. Füzi a tarkójára mutatott és mérgesen jól érthetően a következőt mondta: "Tarkón vágtál te f@sz". A menet természetesen Füzié, aki így már 50-45 arányban nagyon elhúzott a pontozólapokon.

A 6. menetre Jacobs megpróbál változtatni. Átvált balkezes alapállásra, támadóbb szellemben megy előre, de Füzi rendre kihajol fantasztikus reflexeivel az ütések elől, a menet végén pedig egy jobb egyenessel mintha meg is fogta volna Jacobsot. Ez volt az első szorosabb menet, de még mindig Füzi volt az eredményesebb, így a mérkőzés felnél minden menetet megnyerve 60-54 arányban vezetett! A 7. menetben Füzi óriási hévvel rohanja le Jacobsot, akit a kötelekhez szorít és ott megszórja a horog felütés záporaival. A menet felénél azonban Jacobs egy óriási balhoroggal keresztbe veri Füzit, amitől a magyar bajnok feje szinte megtekeredik a nyakán! Az egész aréna táltolt szájjal nézi, hogy a magyar ezek után is talpon marad. Ugyan Jacobs ebben a menetben betalált egy KO erejű ütéssel, de a menet többi részét Füzi dominálta, így a magyar már 70-63 arányban vezetett a pontozóknál, azaz pontozással már szinte behozhatatlan előnyre tett szert! A 8. menetben Füzi testen bombázza Jacobsot a horgaival és úgy tűnik tudatosan próbálja lebontani az amerikai amúgy is fogyni látszó kondiját. Füzi még egy balhoroggal és megfogja Danielt, aki egyre rosszabbul nézett ki! Füzi előnye már 8 pont ekkor (80-72).

A 9. menetben Füzi agresszív horgokkal és egyenesekkel megelőzi Jacobs-ot, aki egyre fáradtabbnak tűnik. Füzi egyértelműen dominálta ezt a menetet is, így továbbra is minden menetet nyerve 90-81-re növelte az előnyét. A menet végén Jacobs megint megpróbál oda ütni mire Füzi szigorúan rá néz és csak annyit mond neki: "Ez más kávéház, érzed már haver?"

A 10. menetre Jacobs úgy jött ki, hogy ki akarja ütni Füzit. Mindent feltett az amerikai egy lapra és leállt verekedni a magyarral. A kocka fordulni látszik, Jacobs a köteleknek szorította Füzit majd újra egy KO erejű brutális balhoroggal talált be, de Füzi elképesztően ezt is kiállta! A menet egészében Jacobs dominált és nagyon jól bokszolt, azonban fél perccel a menet vége előtt Füzi egy villámgyors jobbegyenes balhoroggal betalál és padlóra küldi az amerikait! Jacobs ugyan talpra tud állni, de teljesen ki van merülve, a szemei zavartak, így a sarka bedobta a törölközőt!

Füzi Krisztián minden menetet megnyerve, TKO győzelemmel begyűjtötte az IBF címet is, így ő lett a vitathatatlan középsúlyú világbajnok! De, ami ennél is fontosabb, hogy a boksztörténelem első olyan öklözője lett, aki két alkalommal is el tudta nyerni a vitathatatlan világbajnoki címet!

A középsúly egyeduralkodójával, Max Kellerman készített interjút:

M.K: Gratulálunk bajnok! Egészen hihetetlen dominanciával múltad felül Jacobs-ot. Te vagy az első kétszeres vitathatatlan világelső. Milyen érzések kavarognak benned?

K.F: Köszönöm! Első sorban szeretnék köszönetet mondani a Nevadai Szövetségnek, hogy ebben a nehéz helyzetben hagyta létrejönni ezt a mérkőzést. Köszönöm az ide kilátogató embereknek, hogy kitartottak mellettünk. Az HBO-nak, hogy képernyőre tűzte a meccsünket. Illetve köszönet illeti a csapatomat, az Inked testfestőit és Oscar De La Hoyát is. Sok minden kavarog bennem.

M.K: Milyen volt belülről megélni a mérkőzést?

K.F: Rendkívül kemény és intenzív! Jacobs egy remek bajnok. Gyors, technikás és erős is. Egyáltalán nem volt egyszerű legyőzni őt, koncentrálnom kellett minden percben és követni a taktikát.

M.K: A tempónövelés, a testen való lebontás mind a taktika része volt?

K.F: Igen! Az volt a terv, hogy ha az első öt menet után vezetünk, akkor elkezdem szépen lassan lebontani Danny kondiját és megpróbálni időt előtt befejezni a meccset. Azt hiszem remekül sikerült és ez nagyban Kevin Rooney-nak köszönhető.

M.K: Jacobs két rendkívül kemény balhoroggal is keresztbevert téged. Egy 10-es skálán mennyire voltak erős ütések?

K.F: 9, hisz talpon vagyok (nevet). Viccet félre téve két tökéletes ütés volt, amivel a mezőny 90%-át kiütötte volna. A jó ütésállóság egy szerencsés adottságom.

M.K: Hogyan tovább? Megvan a vitathatatlan cím, a történelemírás. Esetleg visszafogyasztasz az eredeti súlycsoportodba, nagyváltósúlyba?

K.F: Meglátjuk! Leülünk Oscarral beszélni a szerződéshosszabbításról. Sok minden függ a járványhelyzettől is. De vannak izgalmas terveim.

M.K: Akkor maradsz a GBP öklözője? Megosztod velünk a terveidet?

K.F: Úgy gondolom, hogy igen. Hat év közös munka alatt hihetetlen sikereket értünk el. Igazi nyerő páros vagyunk és talán kicsit olyanok is lettünk, mint egy család. Csak a részlet a kérdés úgy érzem. A terveimről csak annyit mondhatok, hogy van egy srác, akinek különösen nagy szája van és elég sokat beszél rólam. Ideje befognom a száját!

M.K: Köszönjük bajnok!

K.F: Én is köszönöm. Most én se ünneplem a győzelmemet, ti is ha tehetitek menjetek haza és vigyázzatok magatokra. Reméljük hamarosan újra az egész világ dübörögni fog a sportgáláktól, sziasztok!

Füzi Krisztián történelmet írt a második vitathatatlan cím begyűjtésével!

A jövő még nagy kérdés, mint ahogy az is, hogy Füzi kire is gondolt.

Aki sokat beszélt mostanában róla a sajtóban az Gennady Golovkin és Callum Smith.

De egyik mérkőzés se tűnik reálisnak. Golovkint egy évvel korábban győzte le. Smith pedig jelenleg nagyközépsúlyú világbajnok. Füzi már a középsúlyba való felhízással is óriási kockázatokat vállalt és nagy fizikai hátrányokba került. A nagyközépsúly egyenesen lehetetlen küldetés lenne számára, hisz 21cm magasság hátrány mellett, karhossz hátrány és súlyhátránya is lenne.

2020-04-04 / HBO

Ma lett 26 éves Magyarország történelmének legeredményesebb ökölvívója, Füzi Krisztián!

Füzi számos ökölvívó rekordot tart és április 04.-én Las Vegasban újabb történelmi összecsapást vív, hisz WBA / WBC / WBO és RING világbajnoki öveit teszi kockára az IBF világbajnok Danny Jacobs ellen, így a mérkőzés győztese vitathatatlan világbajnokká válik. Füzi ezt egyszer, 2015-ben már elérte, de győzelme esetén ő lehet a boksztörténelem első kétszeres vitathatatlan világbajnoka. A magyar világklasszis ma 26 éve, 1994. március 24.-én született Budapesten.

A világelsőt telefonon köszöntöttük. Megkérdeztük az állapotáról, a sajnálatosan kialakult koronavírusról és az ez okozta nehézségekről is.

"Köszönöm, hogy gondoltatok rám" - kezdte a bajnok.

"Ez a mostani helyzet nem könnyű senkinek sem. Minden embernek megváltozott kicsit az élete. Viszont hiszek a győzelemben és szerintem akaraterővel és elővigyázatossággal nyerhetünk. Nekem is befolyásolja a mindennapjaimat. Ritkán hagyom el a lakást és az edzéseket is nálam fejezzük be egy háromfős kis csapattal." - folytatta.

"Már hetekkel ezelőtt végeztek el rajtam tesztet, ami szerencsére jó eredményt hozott. Danny-n is elvégezték a tesztet. Egy héttel ezelőtt kaptuk meg a kiutazási kérvényre az engedélyt Orbán Viktor miniszterelnöktől és Donald Trump is rá bólintott. Április 03-a péntek délben megyek és április 05.-én vasárnap reggel már jönnöm is kell haza. Tehát alig több mint 1-1.5 napot töltök kint. Ez idő alatt ugye ezennel sem sajtó esemény nem lesz, sem közönség előtti mérlegelés és face off sem. Így a szállodai szobából csak akkor fogok kimozdulni, amikor megyünk a meccsre. Hazatértemmel pedig újabb mintát kell adnom, hogy a biztonság kedvéért teszteljenek"

"Természetesen várom a meccset. Sokat dolgoztam ezért a csapatommal együtt. 2016 óta az volt a cél, hogy minden öv nálam legyen és közel 4.5 év kemény munka után ez most megtörténhet. Jacobst nem írom le. Remek bokszoló és nagy harcos, aki még a rákbetegséget is legyőzte, de nincs kétségem a sikerem felől" - fejezte be a bajnok.

Az összecsapást az HBO Sports közvetíti majd PPV konstrukcióban.

2020-03-24 MBSZ

KORONAVÍRUS: A Füzi vs. Jacobs sajtótájékoztatói elmaradnak, de a mérkőzés nem!

A WBA-WBC-WBO-RING szervezetek magyar világbajnoka Füzi Krisztián (64 győzelem / 1 vereség / 1 döntetlen) április 04.-én lép kötelek közé legközelebb méghozzá egy történelmi összecsapáson. Ellenfele ugyanis az utolsó talpon maradt bástya, az IBF világbajnok Danny Jacobs (36 győzelem / 2 vereség) lesz. A mérkőzés győztese a súlycsoport vitathatatlan világbajnoka lesz, tehát nála lesz az összes világbajnoki öv. Füzi 2015-ben már egyszer vitathatatlan világbajnok lett, akkor kisváltósúlyban, de kétszer ezt még senki nem érte el a boksztörténelem során. A magyar öklöző most újabb történelemírásra készül.

Az egész világot sajnálatosan sújtó koronavírus miatt Európa egésze stopot mondott a sporteseményeknek. Az Egyesült Államokban Las Vegasban még nincs efféle korlátozás és így a Füzi vs. Jacobs meccset sem kellet lemondani.

A mérkőzést megelőző két sajtó eseményt azonban biztonsági okokból lemondták.

A két öklözőn már egy hete elvégezték a koronavírus tesztet és mindketten negatívak lettek. A mérkőzést megelőzően és közvetlen utána is végeznek rajtuk még egy vizsgálatot. Ez leginkább Füzi miatt fontos, hisz ő "csak" ki-be utazik az Államokban.

Az összecsapást az HBO Sport közvetíti PPV konstrukcióban, amire 100 dollár lesz egy előfizetés.

2020-03-19

MBSZ

A számok, amik nem hazudnak: Füzi az abszolút elit tagja

Füzi Krisztián (64 győzelem / 1 vereség / 1 döntetlen) április 04.-én az amerikai Danny Jacobs ellen újabb történelemírásra készül. Pár rövid sorban összeszedtünk néhány egészen elképesztő statisztikát a magyar címvédővel kapcsolatban.

  • 17 évesen- 5 hónaposan és 17 naposan minden idők legfiatalabb ökölvívó világbajnoka lett 2011-ben.
  • 5x választották az Év Ökölvívójának (2009,2010,2011,2012 és 2019) ami társrekord, ezt rajta kívül csak Muhammad Ali érte el.
  • 3x bokszolta az év meccsét (2013, 2016 és 2019)
  • 2x övé lett az Év kiütése, ami társrekord (2015, 2016)
  • Túllépte a 300 lebokszolt menetet, jelenleg 348 menet áll a neve mellett.
  • 10x világbajnok. Ennyi bajnoki címet korábban rajta kívül csak 9 ökölvívó tudott szerezni. Ha tovább gyarapítja övei számát, kár a top3-ba is beférhet All Time.
  • 4.5 éve súlycsoportoktól függetlenül a világ legjobb bokszolója.
  • Áprilisban eléri a 25. világbajnoki címmeccsét. Ezt a mérföldkövet a történelemben eddig, csak 12 öklöző érte el. A rekord 36 világbajnoki címmeccs, Bernard Hopkinstól.
  • 16 PPV (Tvs előfizetői) meccse volt eddig, amire összesen 18 millió ember fizetett már elő. Füzi ezzel minden idők harmadik lenézettebb ökölvívója. Az 1. Floyd Mayweather Jr (16 meccs 23.9 millió előfizető) a 2. Manny Pacquiao (25 meccs, 20 millió előfizető). Füzi ezen a listán is hamarosan az élre állhat.
  • A boksztörténelem első öklözője lehet, aki két különböző súlycsoportban is vitathatatlan világbajnok lesz.

2020-02-28 HBO

Füzi lett az Évtized legjobb ökölvívója!

December 27.-én tartották meg a minden évben esedékes Ring díjátadó gálát, ahol meg szokták szavazni az év legjeit.

Ahogy egy korábbi cikkben is említettük a magyar ökölvívó világbajnokot, Füzi Krisztiánt több díjra is jelölték, így az Év Bokszolója, az Év Mérkőzése, az Év Eseménye és az Évtized Bokszolója címre is. A magyar világklasszis pályája egyik legsikeresebb évét zárta, a ringben és a díjátadón egyaránt. Füzi ugyanis az összes díjat elnyerte, amire jelölték!

A címvédő világelsőt pályafutása során ötödik alkalommal választották meg az Év ökölvívójának 2009, 2010, 2011 és 2012 után 2019-ben is. Ez rekordot jelent, hisz korábban öt alkalommal ezt az elismerést csak Muhammad Ali érdemelte ki (1963, 1966, 1974, 1975, és 1978). Az ökölvívás egyik legnagyobb elnyerhető elismerését Liala Ali, Muhammad Ali lánya adta át Füzinek, aki a következőképp reagált:

"Nem is tudom, mit mondhatnék most. Egykoron csak álmodtam arról, hogy majd egyszer az év legjobbja lehetek. Ez pályafutásom második évében be is következett, de akkor nagyon is távolínak tűnt, hogy többszörös nyertes is lehetek. 2012-ben a negyedik ilyen címem után többször voltam itt második vagy harmadik. Noha nem nyerhetsz mindig, minden egyes bokszolónak óriási egója van és igenis piszkosul bánt és nehéz elviselni egy ezüstöt vagy bronzot. Hosszú évek óta ki voltam éhezve az ötödikre. Úgy érzem ez tényleg életem egyik legcsodásabb éve. Szeretném Lailanak is megköszönni, hogy eljött és átadta nekem ezt a díjat. Bár rekorder lettem és rajtam kívül csak Muhammad Ali nyerte el ötször ezt az elismerést, ettől még nem érzem úgy, hogy egy lapon lennék vele. Ő minden idők egyik legjobbja. Ahogy ő mondta: a Legnagyobb. Laila az édesapád mindig példakép lesz számomra, egy csoda, akit sose tudnék és nem is akarnék túlszárnyalni. Nyerhetek én 6-7 ilyen díjat is, akkor is ő marad a Legnagyobb. Még egyszer köszönöm mindenkinek"

Ezt követően kiosztották az Év Eseménye elismerést is, ami Füzi mindössze 9 másodperces kiütéses győzelme volt Martin Murray ellen.

Az Év Eseménye után kiosztották az Év Mérkőzése díjat is, ami fölény magas szavazatszámmal a Füzi vs. Golovkin II. lett. A díjátadó legizgalmasabb és legértékesebb díja mégis az utolsó kiosztható trófea volt: az Évtized legjobb bokszolója cím. Itt a következő lett a sorrend: 10. Oleksand Usyk (Ukrajna 1%), 9. Gennady Golovkin (Kazahsztán 3%), 8. Roman Gonzalez (Nicaragua 4%), 7. Terence Crawford (USA 4.6%), 6. Vasily Lomachenko (Ukrajna 5%), 5. Andre Ward (USA 6%), 4. Manny Pacquiao (Fülöp Szigetek 6.9%), 3. Wladimir Klitschko (Ukrajna 7.5%), 2. Floyd Mayweaher Jr (USA 29%), 1. Krisztián Füzi (Magyarország 33%).

Füzi ezzel, hogy a saját évtizede legjobbja lett olyan szúk elit társaság tagja lett, mint: John L. Sullivan, Bob Fizsimmons, Joe Gans, Jack Johnson, Jack Dempsey, Joe Louis, Ray Robinson, Rocky Marciano, Muhammad Ali, Roberto Durán, Ray Leonard, Roy Jones Jr és Floyd Mayweather Jr.

Füzi a következőkép értékelte az elnyert elismerést:

"Hihetetlen, hogy így eltelt 10 év. Mintha tegnap kezdődött volna az egész. Csodálatos évtized volt. Leírhatatlanul élveztem minden egyes percét az egésznek! Ez egy egészen felfoghatatlan siker. Sose gondoltam, hogy valaha egy évtized legjobbja lehetek. Csak egy kissrác voltam, aki beleszeretett az ökölvívásba és élvezte minden egyes részletét. Én csak köszönhetek ennek a sportágnak. Rengeteg mindent kaptam tőle. Anyagi biztonságot, magas életszínvonalat, rengeteg jó barátot, remek szakembereket és egy egészen különleges kapcsolatot a szurkolókkal. A legmerészebb álmaimat is rég túlszárnyaltam már. Minden túlzás nélkül állíthatom nincs olyan díj, amit már ne nyertem volna el ebben a sportágban. Lassan most már a magánéletemre kell koncentráljak. Mert, ahogy mondani szokták, a jóból is megárt a sok. Egy ideje szakmát tanulok a magánéletben, sikeres vizsgákat tettem és hétköznapi munkát is végzek. Ez mind a jövőm építése. Nem bírnék a kanapén ülve otthon maradni. A ringben azonban még maradtak céljaim és terveim. Egy egészen örült és fantasztikus 2020-as évet tervezek. Tartsatok velem jövőre is"

Füzi nyilatkozata után az ESPN riportere rögtön rákérdezett több dologra. Köztük, hogy tanulás és munka mellett nem e fog hanyatlani a formája, illetve, hogy ez egy előrevetítése volt e egy esetleges promóció váltásnak vagy visszavonulásnak. De Füzi erre röviden csak annyit válaszolt: "Mint mondtam. Vannak még terveim. Egészen fantasztikus tervek. Szoros napi rendem van. Tanulás, munka és edzés. De ha nem bírnám, nem csinálnám egyszerre. Viszont ez most nem a nyilatkozatok napja, hanem az ünneplésé"

RING 2019-es díjátadó végeredmények:

Az Év Bokszolója: Krisztián Füzi (Magyarország)

Az Év Mérkőzése: Füzi vs. Golovkin II (Füzi P12)

Az Év Eseménye: Füzi vs. Murray (Füzi KO1, 9mp)

Az Év Kiütése: Deontay Wilder vs. Luis Ortíz II (Wilder KO7)

Az Év Visszatérése: Jamel Herring (USA)

Az Év Reménysége: Vergil Ortiz Jr. (USA)

Az Év Menete: Anthony Joshua vs. Andy Ruiz Jr I. (Round 3)

Az Év Meglepetése: Anthony Joshua vs. Andy Ruiz Jr (Ruiz Jr KO7)

Az Évtized Bokszolója: Krisztián Füzi (Magyarország)

2019-12-27 / RING

Forrás:

https://krisztianfuzi.iwk.hu/hirek/

© 2013 Bad Boy Team,  626 Wilshire Blvd #350, Los Angeles, CA 90017.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el