Egy legenda születése...

Füzi Krisztián neve ma már minden ökölvívó rajongónak ismert az Egyesült Államokban. A csupa szív világbajnok, aki rekordokat döntött, csúcsokat állított be, magánéleti és sportolói mélységekből emelkedett a menybe. De hogyan is kezdődött ez a virágzó karrier? Ezt próbáljuk most összefoglalni és bemutatni.

Füzi 1994. március 24-én született Budapesten. Családja tele volt sportolókkal: édesapja Füzi József labdarúgó volt a Gázművek MTE-ben és a Csillaghegyi MTE-ben, egyik dédnagybégyja Füzi Gábor szintén a Gázművekben futballozott és 1941-ben két gólt rúgva kiejtette a Ferencvárost a magyar kupából és még a híres aranycsapat taggal Hidegkuti Nándorral is játszott eggyütt. Továbbá még olyan Füzik voltak labdarúgók, mint Füzi Ákos (FTC, MTK, UTE) és Füzi Krisztián (Honvéd, Győr, Vasas). Már magában ez elég lenne a sport karrier kezdetéhez, de a családfa másik oldalán is akadt sportoló bőven. Édesanyja Balczó Magdolna remek kézilabdázó volt míg másik dédnagybátyja a háromszoros olimpiai bajnok (1960, 1968, 1972) és tízszeres világbajnok öttusázó Balczó András.

 

Füzi mint a családja férfi tagjainak nagy része a labdarúgással kezdte sportolói karrierjét 1998-ban négy évesen. Ekkor a Csillaghegyi MTE-ben kezdte rúgni a bőrt, de elég hamar két év alatt felkeltette az érdeklődését egy másik sportág az ökölvívás. 2000-ben 6 évesen kezdett el bokszolni az Óbudai Római Boksz Klubban Vörös Péter edző irányítása alatt. Füzi egy év alatt közel 60 amatőr meccset vívott majd 7 évesen 2001-ben a WSBN szabály rendszerben bokszolt tovább, fejvédő nélkül, profi szabályokon alapuló rendszerben.

Éveken keresztül remek menetelést produkált. Már 2001-ben minden idők legfiatalabb magyar bajnoka lett, 2005-ben pedig külföldön is bemutatkozhatott. Először az Ázsiai piac ismerte meg a nevét. Bajnoki címet nyert Kínában (Hongkou Football Stadium, Sanghai) majd Japánban (Saitama Stadium 2002, Saitama) is.

2006-ban nehéz évet élt meg, hisz februárban 50. életévében elhunyt édesapja Füzi József egy orvosi műhiba miatt.

Édesapám egy orvosi hiba áldozata lett. Rossz gyógyszert írtak fel neki, ami kimarta a gyomrát és gyomorfekélyt kapott. Az egész család otthon volt és édesapám rosszul lett. Kihívtuk a mentőket, de 32 perc múlva érkeztek csak meg. Azt mondták maximum 50% esélye van az újraélesztésnek ezért meg sem próbálták. Soha életemben nem voltam még olyan tehetetlen, mint akkor. Akkor tanultam meg, hogy a legnagyobb pofonokat az élet adja” – mondta Füzi Krisztián.

 

Füzi ekkor abba akarta hagyni az ökölvívást. Azt, hogy ma a nevét hallva egy remek világbajnok jut az eszünkbe Vörös Péternek köszönhetjük, aki mindennap Füzi mellett volt, házában saját szobát csinált neki és támogatta lelkileg. A magyar ökölvívó édesapja halálát követően 6 nappal legyőzte Varga Zoltán. 2006-ban már csak novemberben bokszolt, ezzel akart tisztelegni édesapja emléke előtt, aki novemberben ünnepelte volna születésnapját.

Huszonkettedik mérkőzésén 2007-ben Baranyai Krisztián ellen bokszolta először végig a kiírt menetszámot (10), de egyhangú pontozással ezennel is nyert.

2008-ban Füziért bejelentkezett minden idők leghíresebb ökölvívó promótere  Don King .

Nagyon izgatott voltam mikor megtudtam, hogy Don King együtt akar velem dolgozni. A papírmunkát edzőm Vörös Péter végezte. Az volt a kikötésem, hogy csak akkor leszek King bunyósa, ha az edzőm maradhat. Peti nekem olyan volt, mint egy pótapa. – mesélte Füzi.

 

2009-től együtt is dolgozhatott a legendás promóterrel. Füzi 1.5 évre írt alá 25 millió Ft értékben, ami egy 15 éves, bajnoki címet még nem nyert, Amerikában még nem bokszolt ökölvívó esetében páratlan összeg volt. Füzi elmondta, hogy világ életében rossz körülmények között éltek így ebből a pénzből megvette azt a házat, amiben gyermekkora óta élt.

2009-ben Füzi már ifjúsági világbajnok volt, majd 2010-ben végre bemutatkozhatott az Egyesült Államokban! Érdekesség, hogy ezen év októberében Magyarországon sajnos történt egy katasztrófa amikor is vörösiszap lepte el Ajkát. Füzi a vörösiszap áldozatainak 3 millió Ft segítséget nyújtott. Első mérkőzését az Államokban 2010. december 26-án a Las Vegas-i MGM-ben vívta Charlie Zelenof-al szemben. Ekkoriban kész tényként közölték, hogy Zelenoff lesz a jövő nagy bajnoka így ez egy vízválasztó mérkőzés volt Füzi pályafutásában. A magyar világbajnok ekkor még több időt töltött edzőjével Vörös Péterrel és a karácsonyt is Las Vegasban töltötték. Füzi bemutatkozása végül frenetikus lett és már az első menetben nyert egy bődületes kiütéssel (videó).

2011-ben Bert Sugar boksztörténész beszavaztatta Füzit a Canasotai Hírességek Csarnokába, kihasználva vétójogát. Ez páratlan dolog volt: ide legtöbb esetben már visszavonult legendákat szoktak beválasztani, de legalább olyan bokszolót, aki már világbajnok volt. Ez az elismerés hatalmas dolog volt Füzi számára, akit egy nap választottak be Mike Tyson-al a Halhatatlanok Csarnokába! Sugar indoka a következő volt:

Ugyan még nem profi világbajnok, de már most látszik mennyire fogja vinni. Meglátják egykoron világbajnok lesz belőle és nevét minden idők legjobbjai között fogjuk emlegetni. Én már csak értek hozzá” - mondta Sugar.

 

2011-ben Füzi már bokszolt Las Vegasban (MGM Grand) és New Yorkban (Madison Square Garden) is. Neve egyre ismertebb volt a tengerentúlon.

A magyar fiú ekkor már igazi sztárnak számított az Egyesült Államokban így Don King újabb szerződéssel kötötte magához. Füzi számára azonban a magánélet újabb nehézségekett gördített, ugyanis novemberben pótapjaként szeretett trénere elhunyt tüdőembóliában. Füzi ekkor újra elgondolkozott a folytatáson, de végül helyes döntést hozva a "maradás" mellett döntött. Ekkor új edzőt kellett keresnie. Kézenfekvő lett volna, hogy az Óbudai Római Boksz Klubból volt edzője ikertestvérét Vörös "Malac" Pétert választja, de a fiatal magyar ökölvívó más döntést hozott.

"Minden tiszteletem Malacé, de mindig Peti jutna róla eszembe, akivel különleges kapcsolatunk volt. Nem tudnék 100%-ost nyújtani, ami életveszélyes ebben a sportban. Új edzőnek szeretném felkérni Mike Tyson korábbi trénerét Kevin Rooneyt. Fogadhatnánk mai sztár edzőket is, de érzem, hogy nekem rá van szükségem" - mondta Füzi. Végül 2011 novemberétől elkezdett együtt dolgozni Füzi és Rooney.  Don King ezzel egy időben kitalált egy remek marketing fogást: szerette volna elérni, hogy Füzi beállítsa Rocky Marciano 49-0 rekordját és csak az 50. meccsen akarta világbajnoki címért bokszoltatni.

A „gyors haladás” érdekében Füzi 2012-ben hat alkalommal lépett kötelek közé és minden mérkőzését kiütéssel nyerte.

Don King 2013 januárjában igazi sztár ellenfelet hozott Füzi 48. mérkőzésére az olimpiai bajnok Roniel Iglesias személyében. A kubai hatalmas fizikai előnnyel rendelkezett és ezt az első három menetben szépen ki is használta, végül a 7. menetben ráfutott a kubai egy kemény jobbegyenesre, amitől padlót fogott és nem volt képes talpra állni! (videó)

Füzi ezzel a győzelemmel célegyenesbe került és már csak egy mérkőzés választotta el valamelyik világbajnoktól. Erre a mérkőzésre King a hatalmas bevételt célozta meg és megszerezte ellenfélnek Shaw Williems-et a helyszín pedig a Manchesteri M.E.N. Aréna volt. Füzi végül hibátlan teljesítményt nyújtott és az 5. menetben legyőzte Williems-et, aki az említett felvonás után arccsonttörés miatt adta fel a küzdelmet, így a magyar szupersztár 19 évesen kiérdemelte a világbajnoki mérkőzést. (videó)

Don King végül úgy szervezte a dolgokat, hogy Füzi első világbajnoki mérkőzése úgy essen, hogy esélye legyen megdönteni minden idők legfiatalabb világbajnokának Jorge Arce-nak a rekordját.

Füzi végül a könnyűsúlyú kategória legnehezebb világbajnokát kapta a WBA bajnok Miguel Vazquez személyében.

A mérkőzésre 2013. június 08-án került sor a Las Vegas-i MGM-ben. A mérkőzést megelőzően mindenhol a mexikói volt a toronymagas favorit és kevés esélyt adtak Füzi győzelmére. A mérkőzés érdekeltsége mégis hatalmas volt. Az amerikaiak nagyon ráharaptak az 50. meccsre, arra hogy Füzi döntheti meg Rocky Marciano 49-0 rekordját. A magyar ökölvívó végül nagyon jó teljesítményt nyújtott és pályafutása egyik legjobb mérkőzésén már az 1. menetben padlóra küldte a világbajnokot egy balossal majd a 6. menetben olyan verésben részesítette Vazquezt, hogy a mérkőzésvezető beszüntette az összecsapást. Ezzel Füzi Krisztián maga 19 évével 2 hónapjával és 15 napjával minden idők legfiatalabb világbajnoka lett! (videó)

 

A Füzi vs. Vazquez meccs PPV (HBO) mutatói sokkal jobbak lettek a vártnál (1 848 000 előfizetővel az akkori örök ranglista 4. legnézettebb meccse volt) e mellett Füzi a győzelmével felkerült a P4P (súlycsoportoktól független) világranglista top10-ébe, ami korábban még egy magyar ökölvívónak sem sikerült! A még mindig csak 19 éves, remekül eladható ökölvívó számára így kőr vonalazódni látszott egy gigamérkőzés a világ legjobbjának tartott Floyd Mayweather Jr. ellen.

Füzi a „nagy próba” előtt azért még kockára tette WBA könnyűsúlyú világbajnoki címét egy korábbi világbajnok Yuri Foreman ellen. A nagydarab, előzetesen nehéz riválisnak megítélt Foreman-en Füzi két menet alatt átgyalogolt és brutálisan kiütötte! (videó)

 

Füzi győzelmét követően szinte azonnal bejelentették, hogy decemberben a világ legjobb ökölvívójával Floyd Mayweather Jr-al mérkőzik. A szakértők ekkor teljesen esélytelennek tartották Füzit, hisz újdonsült világbajnok volt, 19 éves és egy súlycsoporttal kisebb, mint Mayweather. A WBA szervezet végül engedélyezett Füzi számára egy súlycsoporton kívüli világbajnoki mérkőzést így a magyar fiú veresége esetén sem vesztette el könnyűsúlyú címét.

A mérkőzést azonban hatalmas felhajtás előzte meg az Egyesült Államokban. A jegyeket rekord idő alatt megvásárolták, a híres HBO csatorna elkészítette a 24/7 című filmet is, ahol a két ökölvívó felkészülését mutatták be (videó) és még számos fény és pompa előzte meg az évtized legjobban várt összecsapását. A mérkőzést PPV konstrukcióban közvetítette az HBO amire 2,4 millió ember fizetett elő, ami történelmileg rekord bevételt hozott. A két ökölvívó is pályafutásának csúcsösszegét kereste, Füzi a becslések szerint 205 millió forintot zsebelt be.

 

A várva várt mérkőzésre 2013. december 21-én került sor a Las Vegas-i MGM-ben Mayweather WBA / WBC / IBF váltósúlyú világbajnoki címeiért.

Az előzetesen könnyű Mayweather győzelemre számítók nagy meglepetésben részesültek mikor azt láthatták, hogy a felek felváltva viszik el a meneteket és féltávnál döntetlenre állnak. Füzi fantasztikusan bokszolt ezen a mérkőzésen, az addig érinthetetlen Mayweathert rengetegszer hozta zavarba és szinte egész mérkőzésen nyomás alá helyezte. A 10. menet után még döntetlenre álltak így az utolsó két menet döntött. Füzi a 11. menetben kis híján padlóra küldte Mayweathert és a 12. menetben is meggyőzőbb volt, de végül a három pontozóból kettő Mayweathernek adta az utolsó két menetet így megosztott pontozással az amerikai megvédte címeit és elvette Füzi veretlenségét.(videó)  A közönség füttykoncerttel és hangzatos Füzi-Füzi skandálással vette tudomásul az ítéletet, éreztetve, hogy szerintük aznap a magyar fiú nyert. Érdekes sztori, hogy a mérkőzés után megismerhettük Füzi emberi oldalát is. Történt ugyanis, hogy a veretlensége elvesztését követően oda ment egy síró gyerek szurkolójához és megkérdezte tőle, hogy miért sír. A fiú elmondta, hogy azért, mert Füzi kikapott. A világbajnok ekkor a következőt mondta neki. "Ne sírj. Néz rám, nem esett bajom, egészésges vagyok és boldog. Ez a legfontosabb" Füzi a mérkőzést követően kijelentette, hogy győztesnek érzi magát és mindenáron visszavágót akar. 2014 januárjában a Mayweather vs. Füzi mérkőzés elnyerte az év mérkőzése címet, ezt korábban egy magyar ökölvívó sem nyerte el. A magyar világbajnok végül hónapokig vadászott egy Mayweather elleni visszavágóra, de a lehetőséget nem kapta meg.

 

Az első vereséget követően egy igazi legenda ellen tért vissza a szorítóba. 2014. április. 12-én a Las Vegas-i MGM-ben a korábban két súlycsoportban is világbajnok  Shane Mosley ellen tette kockára másodjára WBA könnyűsúlyú világbajnoki címét. Füzi az HBO által PPV konstrukcióban közvetített összecsapáson pompás teljesítményt nyújtott. Gyors kombinációival szinte minden menetet megnyert Mosley ellen, amíg az a 9. menetben fel nem adta az összecsapást. (videó) Ezzel Füzi lett az első ember, aki idő előtt legyőzte Mosleyt, pedig az amerikai korábban olyan nagyságokkal is bokszolt, mint: Vernon Forrest, Oscar De La Hoya (2x), Floyd Mayweather Jr és Manny Pacquiao.

 

Füzi ekkor már a P4P (súlycsoportoktól független)  világranglista 6. helyén szerepelt, de mégsem kapta meg a közönség által is követelt Floyd Mayweather Jr elleni visszavágót így eldöntötte, hogy saját súlycsoportjában, könnyűsúlyban akar vitathatatlan világbajnok lenni azaz egyszerre birtokolni mind a négy (WBA/WBC/WBO/IBF) övet. Füzi ennek érdekében Don King segítségével lekötött egy mérkőzést a súlycsoport WBC / IBF bajnoka Danny Garcia ellen. A mérkőzés érdekessége, hogy Garcia a rivális ShowTime csatornánál volt így „egy mérkőzés erejéig” Füzi csatornát váltott.

 

A WBA / WBC / IBF címmeggyesítő mérkőzésre 2014. augusztus 07-én került sor a Las Vegas-i MGM telt házas közönsége előtt. Füzi ezen a mérkőzésen pályafutása addigi legjobb teljesítményét nyújtotta és valósággal tönkre verte Garcia-t, akit a bíró a 10. menetben leléptetett! (videó) Füzi a mérkőzést követően nyílt kihívást intézett a súlycsoport WBO bajnoka Terence Crawford ellen, de az amerikai inkább mással mérkőzött. Füzi ezt követően nem hosszabbította meg szerződését a Don King Promotions-el, hanem átigazolt az ökölvívásban egyre befolyásosabb Golden Boy Promotions-höz és Oscar De La Hoya bunyósa lett. 

Az új promóció alatt Füzi 2015. január 06-án vívta első mérkőzését a súlycsoport egyik legjobbja Adrien Broner ellen. Sokan Bronert tartották az új Mayweathernek, de Füzi végül remekül mutatkozott be a Golden Boy Promotions-nél és 12 menetben egyhangú pontozással legyőzte Bronert, úgy, hogy menetet sem veszített (videó).

Ezt követően továbbra is mindent megtett annak érdekében, hogy lehetőséget kapjon a WBO bajnok Terence Crawford ellen. Füzi a mérkőzés összegén felül 30 milliót ajánlott Crawford-nak plusz hajlandó volt a ShowTime képernyőjén bokszolni pedig az HBO-val állt szerződésben. Az amerikai végül ezekkel a feltételekkel belement a mérkőzésbe így 2015. május 03-án összecsaphattak a Las Vegas-i MGM-ben Füzi WBA / WBC / IBF és Crawford WBO világbajnoki övéért. Ez volt a súlycsoport történelmének első összecsapása amelyen mind a négy öv terítéken volt. Füzi végül egy izgalmas mérkőzésen megosztott pontozással 21 évesen - 1 hónaposan és 9 naposan minden idők legfiatalabb vitathatatlan világbajnoka lett, megszerezve negyedik világbajnoki címét (videó). A mérkőzést követő PostFight interjúban a magyar világbajnok mindenkit megnevetett amikor Max Kellerman kommentátor megkérdezte tőle, hogyan értékeli a mérkőzést. "Nem volt egy jó meccs. Olyan volt, mint egy futóverseny, de valahol számítottam rá, fel voltunk készülve erre is. Tudod Max a boksz is olyan, mint a szex. A jó szexhez is két ember kell, ahogy egy jó meccshez is, ma ebben csak én voltam partner".

Füzi ezzel a győzelemmel a boksztörténelem 9. vitathatatlan világbajnoka lett!

A magyar számára ekkor újfent felmerült a Floyd Mayweather Jr elleni visszavágó, de az amerikai végül visszalépett a mérkőzéstől. Füzi ekkor szeretett volna fellépni középsúlyba, de 2015 júniusában visszautasította őt Gennady Golovkin így még egy mérkőzés erejéig maradt könnyűsúlyban (63.5 Kg).

 

2015 szeptemberében végül kötelező kihívója Mickey Bey ellen lépett kötelek közé Texas-ban. A magyar ökölvívó remek teljesítményt nyújtva pályafutása legbrutálisabb kiütésével a 3. menetben nyert. (videó) Ez a kiütés 2015-ben a Ring Magazinnál elnyerte az Év KO-ja címet is! Füzi győzelmével és Floyd Mayweather Jr visszavonulásával, a magyar ökölvívó a világ legjobb bokszolója lett súlycsoporttól függetlenül (P4P). Füzi ekkor már kijelentette, hogy 2016-ban mindenképp középsúlyban (72.5kg) folytatja.

 

Füzi első kiszemeltje középsúlyban továbbra is a WBO bajnok Gennady Golovkin volt, de a kazah nemet mondott a mérkőzésre.

Füzi előbb tegyen le valamit az asztalra középsúlyban is, utána bokszolhatunk” - mondta Golovkin.

Füzi így 2016. január 16-án első középsúlyú mérkőzését a súlycsoport WBC bajnoka, a legendás Miguel Cotto ellen vívta, aki közel olyan komoly ellenfele volt, mint korábban Floyd Mayweather Jr. A közönség 12 nehezen eldönthető menetet láthatott, melynek során egyik bunyós sem került látványosan bajba, de az is nyilvánvaló volt, hogy Füzi dominált.

Az összecsapás képe a 8. menetben változott meg, amikor Cotto megállt, és hirigelni próbált, amit Füzi komoly találatokkal büntetett – így a három súlycsoportban is vb-övet szerzett 35 éves szupersztár visszaállt az eredeti taktikájához, mellyel sokkal eredményesebbnek bizonyult.

 

A végén Cotto még megpróbált egy huszáros hajrát kivágni, ám a 12. menet első percében Füzi egy remek ütéssel felrepesztette ellenfele bal szemhéját, s a lecsorgó vér nagyon zavarta a bunyóst az utolsó percekben. A mérkőzés végét jelző gongot követően a két harcos azonnal átölelte egymást, ami hatalmas látvány volt (A Ring Magazin 2016-ban az év momentumának válaszotta ezt).

Mindent összevetve, Füzi szorosnak tűnő küzdelemben megérdemelten diadalmaskodott (videó). Az ítészeknél 117-111, 118-110 és 119-109 arányban nyert a 22 éves magyar klasszis, aki így könnyűsúly után középsúlyban is világbajnoki címet szerzett.

"Attól, hogy végre elismert világbajnok lettem és 22 évesen elértem azt amiről mindig álmodtam még nem azt jelentheti, hogy hátradőlhetek. Fontosnak tartom, hogy iskolázott legyek és legyen ugyanúgy munkahelyem a sport mellett. A boksz az életem, de egyszer ennek is vége lesz és akkor lennie kell valahogy. Nem szégyellem a munkát és a tanulást. Tudom honnan jöttem és mindig lesz bennem alázat." - mondta Füzi közvetlen a mérkőzés után a ringben. 

A Cotto felett aratott győzelmét követően azonnal, még a ringben újfent kihívta Gennady Golovkint.

Nem győzött meg Cotto ellen, hogy méltó ellenfelem lehet. Csak pontozással nyert, nem tudta kiütni. Előbb verje meg Amir Khant, nyerje el a WBA címet és utána bokszolhatunk három övért” - tért ki a mérkőzéstől Golovkin.

 

A magyar világbajnok így 2016. május 14-én a brit Amir Khan-al csapott össze egy WBA / WBC középsúlyú világbajnoki címmeggyesítő mérkőzésen. Az HBO által PPV-ben közvetített összecsapásra az újonnan megnyíló Las Vegas-i T-Mobile Arénában került sor.

A párharcot Amir Khan kezdte jobban és az első két menetet el is vitte a magyar világbajnok elől. A 3. menet szoros küzdelmet hozott majd a 4. menetben egy brutális Füzi test ütés eltörte Khan bordáit. Az 5. menetben Füzi tovább növelte a nyomást és a 6. menet hajrájában, váratlanul gyorsan, befejeződött az összecsapás – Füzi egy brutális jobbossal kiütötte Khan-t, aki eszméletlenül terült el a ringvásznon (KO-videó). Kenny Bayless mérkőzésvezető azonnal leállította a küzdelmet és orvost hívott a ringbe. Füzi ünneplés helyett azonnal térdre borult ellenfele mellett és megnézte jól van e. Egy pillanatig nagy volt a pánik, mert Khan tekintete megmerevedett és nem mozdult, de szerencsére nem történt nagyobb baj. Füzi egyébként ezzel a kiütéssel 2016-ban is elnyerte az év Kiütése címet. Ezzel kétszeres győztes lett, ami korábban csak Lennox Lewisnak és Nonito Donairenek sikerült. 

 

Füzi még a ringben újabb kihívást intézett a kazah Gennady Golovkin felé, aki ezennel fel ment a ringbe és megígérte, hogy két héten belül ajánlatot küldenek a magyar világbajnok csapatának.

Füzi többek között még a következőket mondta a szorítóban.

Oscar De La Hoya, Shane Mosley, Floyd Mayweather Jr, Mike Tyson... ők örökké az én hőseim maradnak akármilyen eredményt is fogok elérni. Rengeteg nehézségen mentem keresztül ezen a felkészülésen. Sok veszteség ért a magánéletben, sérülések hátráltattak és minden nehézséget le kellett küzdenem, de most itt vagyok és megint magasba emelhettem a kezemet. Szeretném megköszönni ezennel is Kevin Rooney-nak, hogy felkészített. A BadBoyTeam-nek hogy mindent profin előkészítettek, a Golden Boy Promotions-nek, az HBO csatornának, az otthon szorító barátaimnak és egy lánynak is, aki nagyon sok lelki erőt adott.

 

Ezt követően a színfalak mögött megkezdődtek a tárgyalások Füzi és Golovkin csapata között, de a kazah elfogathatatlan követelésekkel állt elő. Golovkin korábban 2 milliót keresett csúcs fellépti díjként, de Füzi ellen 46 milliót kért, 30% PPV részesedést, veresége esetén kötelező visszavágó opciót 94 milliós garantált összegért, továbbá a mérkőzést Los Angelseben Golovkin lakhelyén kellett volna tető alá hozni, a dopping vizsgálatokat az ő szövetségük az Orosz Ökölvívó Szövetség végezte volna, az ő nevének kellett volna a plakáton elől szerepelnie és 2.5 kg előnyt kért Füzitől.

Természetesen a magyar világbajnok nagyon akarta ezt a meccset és így Golovkin elé tett egy igen kedvező ajánlatot. A plakáton a kazah neve lehetett volna elől, megmérkőzhettek volna Los Angelesben és Golovkin 24 milliót kapott volna, visszavágó opcióval, ahol ez az összeg 32 millióra nőtt volna, de súly előnyt nem adott. A kazah erre a következő kép reagált.

Ők elkezdtek alkudozni. Gennady Golovkinnal pedig senki nem alkudozhat, így nincs meccs. - nyilatkozta Golovkin.

Ezzel egy időben Füzit beperelte korábbi promótere Don King is szerződés szegésért. Az amerikai prmóter állítása szerint 2014. december 01-ig volt szerződésben Füzivel, de a magyar már 2014. október 30-án megegyezett Oscar De La Hoyával. King első fokon 22.5 millió dollárt követelt. A pereskedés során aztán ezt az összeget 8.5 millió dollára modósították, amire Füziék természetesen újabb fellebbezést nyújtottak be. A pereskedés során nyílvánosságra került az is, hogy a magyar ökölvívó 2009 és 2016 májusa között 470,6 millió Ft-ot keresett aminek jó része már nem állt rendelkezésére, mert 2013-ban saját márka terméekekkel Shop-ot nyitott BadBoy Shop néven Los Angelesben. Füziék továbbá azzal is érveltek, hogy a Shop bevételéből a magyar világbajnok nem tud fizetni, mert azok 100%-ban az éhező gyermekeknek mennek. 

 

Nem sokkal később Gennady Golovkin lekötött egy meccset szeptember 10-ére Kell Brook ellen, aki egy súlycsoporttal és közel 10 kg-al könnyebb nála...

Füzi így kénytelen volt mással egyeztetni, de nem volt könnyű helyzetben. A súlycsoport harmadik bajnoka Gilberto Ramírez csak 2017-től volt elérhető, Chris Eubank Jr kijelentette, hogy még nem áll készen Füzivel bokszolni, Billy Joe Saunders nem akart Angliából kimozdulni rekord pénzért sem. Végül a középsúlyú Európa Bajnokra Liam Smith-re esett a választás, aki a világranglista 5. helyezettje volt.

A mérkőzést 2016. szeptember 24-én rendezték meg a Texas-i Cowboys Arénában 106 240 néző előtt ami a boksztörténelem harmadik legnépesebb közönségét jelentette. Füzi a mérkőzésre egy kisebb vállsérüléssel érkezett, de ennek nyoma sem volt. Az első három menetben hatalmas tempóban kezdett, amit folytatott a következő percekben is. Az 5. menetet követően Smith a gong után tarkón vágta Füzit, aki higgadt maradt és a 6. menettől növelte a nyomást. Az említett felvonásban felszakította kihívója szemét, majd a 7. menetben egy pontos jobbhoroggal padlóra is küldte! Smith ebből még képes volt talpraállni, de a 8. menetben egy gyilkos testütsétől újfent a padlón találta magát és rettenetes fájdalmai között tízig nem is tudott felkellni, így Luis Pabon mérkőzésvezető kiszámolta (videó). Füzi ezzel másodjára is megvédte középsúlyú címeit és a ringben a következőket mondta: "Az ember mindig jól érzi magát ha egy történelem írás részese lehet. Köszönöm a rengeteg brit, mexikói, amerikai és magyar szurkolónak is. Amikor az angol himnuszt énekelték... beleborzongtam, nem az ő országuk szülötte vagyok, de fantasztikus volt, libabőrös lettem. A magyar himnusz is csak úgy zengett, de az egész mérkőzésen frenetikus hangulat volt. Néha a gongot is alig hallottuk. Köszönöm nektek, csodálatosak vagytok, szeretek mindenkit!"

 

Miután Füzi és Golovkin is sikeresen megvédte világbajnoki öveit elkezdődtek az újabb tárgyalások a két fél között. A Golden Boy Promotions 2017. január 10-ére lefoglalta a Las Vegas-i MGM-et, felajánlottak Golovkinnak 30 miliót, garantált visszavágót (60 millióval) és továbbra is szerepelhetett volna elől a kazah neve a plakáton. GGG-ék ezt az ajánlatot is visszadobták a következő indokkal:

"Már megmondtuk. Füzinek 2.5 kg előnyt kell adnia, hogy a ringben egyenlő fizikai paraméterekkel lépjenek. Ugyanis Gennady ennyivel kevesebbet szed fel egy nap alatt, mint Füzi. Továbbá a pénz sincs rendben. A 30 millió nagyon távol áll a 46 milliótól, amit kértünk. Tárgyalhatunk tovább, de ha Gennady ráun az alkudozásra nem lesz meccs, és az övek maradnak nálunk" - mondta Golovkin promótere Tom Loeffler. 

Füzi ezzel egy időben pert vesztett Don Kinggel szemben és 60 napja maradt, hogy rendezze a 8.5 millió dolláros tartozását, ami nem kevesebb mint 2.3 milliárd Ft. A legnagyobb problémát az jelentette, hogy Füzi vagyona ekkor kb. 500 millió Ft körül volt. Végül a magyar világbajnokot promótere Oscar De La Hoya segítette ki és így Füzi nem került börtönbe. A BadBoy így nyugodtan koncentrálhatott a 2017-es esztendőre. 

Füzinek 2017 május. 13-ára volt lekötött időpontja az HBO-val, de nem volt egyszerű ellenfelet találni neki. A középsúlyú Top10 ekkor így nézett ki: 1#Krisztián Füzi, 2#Gennady Golovkin, 3#Gílberto Ramírez, 4#Billy Joe Saunders, 5# Liam Smith, 6# Daniel Jacobs, 7# Amir Khan, 8# Chris Eubank Jr, 9# Demetrius Andrade, 10# Miguel Cotto

Golovkin, Ramírez, Saunders és Eubank Jr tehát nem igazán akar velünk megegyezni. Smith-el, Khan-al és Cotto-val már bokszoltunk. Jacobs most Golovkinnal fog mérkőzni így a TOP10-ből maradna Andrade, de vele promóteri háttér révén nem lehet még csak tárgyalni sem” - panaszkodott De La Hoya. 

 

Végül egészen rendhagyó megállapodás született. Füzi ugyanis alá írta a prómótere álltal sűrgetett Julio Cesar Chavez Jr elleni mérkőzést! Chavez Jr ugyan 2011 és 2012 között középsúlyú világbajnok volt, de már akkori is jóval súlyosabban lépett szorítóba és azóta rendszerint félnehézsúlyban (79kg) bokszolt, a meccseken pedig 80kg felet szokott lenni. Füzi végül a világszervezetek engedélyévewl adott Chveznek 4.5 font előnyt így a mexikóinak elég volt 164.5 fontig bemérnie. Ha pedig túllépte a limitet fontonkénti 1 millió büntetést kapott. A mérkőzésért egyébként Füzi 32 míg Chavez Jr 7 milliót tehetett zsebre. Mivel a küzdő feleknek 3 hónapjuk volt a mérkőzésig, hatalmas népszerűsítési turnéba kezdtek. Az első helyszín februáe 18-án Mexikóváros volt, ahonnan Füzit szinte alig lehetett kimenekíteni a sok fanatikus közül. Majd ezt követően február 25-én New Yorkba mentek, március 04-én Texasba majd március 11-én Los Angelesbe. A május 13-ai mérkőzésen a Las Vegas-i közönségnek hidegzuhanyként hathatott, amikor Füzi az 1. menettől kezdve a kezébe vette az irányítást és végig Chavez ütőtávján belül maradva ütött gyors kombinációkat, ezzel a mexikói nem tudta kihasználni fizikális előnyét. A T-Mobile Aréna közönsége a 4. menetben hördült fel először egy látványos Füzi jobbostól, majd a magyar világbajnok az 5. menetben majdnem ki is ütötte a mexikóit!

A keményfejű Chavez a 9. menetig irtózatos pofonokat kapott, Füzi pedig annyira jó formában volt, hogy a szünetekben még a székére sem ült le pihenni! A magyar világbajnok még a 11. és a 12. menetben megpróbálta szétklopfolni ellenfelét, aki végül kihúzta az utolsó gongszóig. A pontozók így egyhangúan 120-108 arányban Füzit látták jobbnak, aki így az összes menetet megnyerve megalázta Chavezt! 

A mérkőzést követően szinte azonnal bejelentették, hogy szeptember 30-án Füzi végre összecsap egy címmeggyesítő mérkőzésen Gennady Golovkinnal Las Vegasban. Maga a mérkőzés az évtized egyik legnagyobb csatáját hozta az MGM-ben. Az első három menetben inkább Füzi akarata érvényesült majd Golovkin menetei jöttek. A 8. felvonásban Füzi újra visszajött a mérkőzésbe majd a 9. már Golovkiné volt. A magyar világbajnok simán nyerte az utolsó három menetet így jogosan érezhette magát győztesnek. Az HBO pontozólapja szerint 115-113-ra Füzi nyert, míg a BoxNation és az ESPN 116-112-re adta Füzinek a meccset. Pont ezért kelltett közfelháborodást, amikor a pontozók 113-115, 116-112 ás 114-114 arányban döntetlent hírdettek. Bernard Hopkins szerint Füzit ezzel egyenesen meglopták és megfosztották attól, hogy a történelem során elsőként legyen két súlycsoportban is vitathatatlan bajnok. 

Mérlege: 60 győzelem (55KO) / 1 vereség / 1 döntetlen.

6x világbajnok.

 

 

Elérhetőség

BadBoyTeam 626 Wilshire Blvd #350, Los Angeles, CA 90017, Egyesült Államok boxingman86@hotmail.com